28 Haziran 2022 14:47

ABD’de bir kamyonda 53 göçmen ölü bulundu: Hayatta kalanlar dokunulamayacak kadar sıcaktı

Teksas’ta 53 göçmen bir kamyon içinde ölü bulundu. Göçmenlerin sıcak ve susuzluktan öldükleri sanılıyor. Yapılan açıklamalarda yasal göçün genişletilmesi çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Adam Davis / EPA | AA

Paylaş

Dünyanın en zengin devletleri G7 ve NATO zirvelerinde dünyanın ekonomik ve siyasi paylaşımını tartışırken, aynı devletlerin ürettiği politikalar sonucu sınırlarda can veren yoksul göçmen ve mültecilerin sayısı artıyor. 24 Haziran’da Fas-İspanya sınırını geçmeye çalışırken ölen onlarca mülteciye Meksika-ABD sınırını geçerken sıcaktan ve susuzluktan ölen 53 mülteci eklendi. ABD’nin Texas eyaletinin San Antonio kentinde göçmen olduğu düşünülen 53 kişi bir kamyonun içinde ölü bulundu.

HAYATTA KALANLAR DOKUNULAMAYACAK KADAR SICAKTI

ABD basınına yansıyan bilgilere göre hayatta kalanlar “dokunulamayacak kadar sıcaktı” ve sıcak çarpması ve sıcak bitkinliğinden muzdaripti. San Antonio itfaiye şefi Charles Hood gazetecilere yaptığı açıklamada, acil müdahale ekiplerinin bir ceset ihbarı üzerine yerel saatle 18:00 (TSİ 23:00) civarında olay yerine ulaştığını söyledi. Hood, “Bir kamyonu açıp içinde yığınla ceset görmememiz gerekiyor. Hiçbirimiz bunu hayal ederek işe gelmiyoruz” dedi. Hood, sürücüsü tarafından terk edilmiş olan aracın klimasının çalışmadığını ve içinde içme suyu bulunmadığını da sözlerine ekledi.

BELEDİYE BAŞKANI: BU KORKUNÇ BİR İNSANLIK TRAJEDİSİ

San Antonio Belediye Başkanı Ron Nirenberg de “Aileleri vardı... ve muhtemelen daha iyi bir yaşam bulmaya çalışıyorlardı. Bu korkunç bir insanlık trajedisinden başka bir şey değil” açıklaması yaptı. 

ABD-Meksika sınırına 250 km mesafedeki San Antonio, göçmenler için önemli bir geçiş güzergahı olarak biliniyor. Çoğunlukla insan kaçakları aracılığıyla sınırı geçen göçmenler, ABD’ye geçmeyi başardıktan sonra iç bölgelere götürülmek üzere kamyonlara bindiriliyorlar. 

San Antonio’da pazartesi günü sıcaklığın 39.4 dereceye yükseldiği ve kurbanların muhtemelen sıcaktan ve susuzluktan öldüğünden şüpheleniliyor. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, hastaneye kaldırılanlar arasında iki Guatemalalı olduğunu açıkladı. 

Öte yandan üç kişinin gözaltına alındığı ve soruşturmanın federal ajanlara devredildiği bildirildi.

BIDEN'DEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Teksas, San Antonio'da dün yaşanan trajik kayıp korkunç ve iç parçalayıcıdır" ifadelerini kullandı. Biden, "Bu olay, birçok masum insanın ölümüne yol açan ve göçmenler üzerinden geçinmeye çalışan milyarlarca dolarlık kaçakçılık sektörünün peşine düşmemizin gerekliliğini göstermiştir" dedi.

2017 yılında yine kentin güney yakasındaki Walmart’ın önünde benzer bir traktör römorkunun içinde 10 göçmen ölü bulunmuştu. San Antonio’nun güney tarafı, şehri Teksas sınır kasabalarına bağlayan iki ana otoyolun bulunduğu bir koridor. 

İNSAN KAÇAKÇILARINI ENGELLEMEK İÇİN YASAL GÖÇ GENİŞLETİLMELİ 

Teksas’ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott ölümlerden ABD Başkanı Joe Biden’ı sorumlu tuttu ve ölümleri “ölümcül açık sınır politikalarının bir sonucu” olarak tanımladı. Abbott’a karşı yarışan Demokrat aday Beto O'Rourke ise, “insan kaçakçılığı halkalarını dağıtmak ve bunların yerine yasal göç için genişletilmiş yollar açmak” için acil eylem çağrısında bulundu.

Sadece geçtiğimiz mayıs ayında Meksika sınırından ABD’ye geçerken gözaltına alınan 239 bin göçmen olduğu biliniyor. Sadece 2021 yılında ABD kolluk kuvvetleri, Honduras, Guatemala ve El Salvador gibi Orta Amerika ülkelerinden Meksika’ya gelerek sınırı geçmeye çalışan 1,73 milyon kişiyi gözaltına aldı. 

GÖÇMENLİK REFORMU YAPILMAMASI İNSANLARI ÖLDÜRÜYOR

Orta Amerika’da ABD’nin buradaki ülkelere yönelik siyasi ve askeri müdahalelerinin de yardımıyla yaşanan yoksulluk ve şiddetten kaçan göçmenlerin çoğu, kendilerini ABD sınırından geçirmeleri için insan kaçakçılarına büyük miktarlarda nakit para ödüyor.

San Antonio Katolik Başpiskoposu Gustavo Garcia-Siller de bir tweet paylaşarak, "Tanrı onlara merhamet etsin. Daha iyi bir yaşam umuyorlardı. Bir kez daha, göçmenlik reformuyla ilgilenme konusundaki cesaret eksikliği hayatları öldürüyor ve yok ediyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul ‘vergi cenneti’ merkezi: İFM Kanunu ile özel teşvik, indirim, istisna ve muafiyet sağlandı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan, Nurettin Canikli'ye: Malı götür hırsızlığı yap, Saray kapı gibi arkanda duruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...