26 Haziran 2022 15:05

Fas ve İspanyol örgütlerden mülteci katliamına dair açıklama: Katil, Fas-İspanya göç anlaşması

Fas ve İspanyol insan hakları örgütleri, Fas-İspanya sınırında yaşanan mülteci katliamına dair ortak açıklamasında, "Katil, İspanya-Fas göçmenlik anlaşması” dedi.

Fotoğraf: STRINGER / HANDOUT / EPA | AA

Paylaş

Fas ve İspanyol insan hakları örgütleri de konuyla ilgili ortak açıklama yayımladı. Fas İnsan Hakları Örgütü (AMDH), İspanya merkezli “Caminando fronteras/Sınırlarda yürümek”, Attac Maroc, Savunmasız Durumdaki Göçmenlere Yardım Derneği ve Faz Sahraaltı Toplulukları Kolektifi imzalarıyla yayımlanan açıklamada, “Katil, İspanya-Fas göçmenlik anlaşması” denildi.

"Trajik olaylar, güvenlik temelli göç politikalarının başarısızlığının şiddetli bir hatırlatıcısıdır" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bu genç Afrikalıların ‘Avrupa Kalesi’ sınırlarında ölmesi, Fas ve İspanya arasındaki göç konusundaki güvenlik iş birliğinin ölümcül doğası hakkında bizi uyarıyor. Cuma günü 24 Haziran'da yaşanan trajedinin koşulları birkaç haftadır mevcuttu. Nador ve bölgesindeki göçmen topluluklara yönelik gözaltı kampanyaları, kamplara baskınlar ve zorla yerinden etmeler bu dramın önceden habercisiydi. Mart 2022’de Fas ve İspanya arasında göç alanında güvenlik iş birliğinin yeniden başlaması, iki ülke arasındaki koordineli eylemlerin çoğalmasının doğrudan bir sonucu olmuştur."

İspanya-Fas sınırındaki yaşamını yitiren mülteciler

KATLİAM "GELİYORUM" DEMİŞ!

Açıklamada Fas’ın Melilla sınırındaki Nador kentindeki mültecilerin bir buçuk yıldan uzun bir süredir ilaç ve sağlık hizmetlerine erişemedikleri, kamplarının yakıldığı ve mallarının yağmalandığı belirtilerek, "Az miktardaki yiyecekleri yok ediliyor ve kamplarda bulunan az miktardaki içme suyuna bile el konuluyor" denildi. Bu cezalandırıcı tutumun her iki tarafta da şiddet sarmalına yol açtığına dikkat çekilerek, "Kaynağı ne olursa olsun kınanması gereken bu şiddet, Nador'daki göçmen toplulukların yıllardır hem İspanyol hem de Faslı kolluk kuvvetleri tarafından maruz bırakıldığı sistematik şiddeti hatırlatmaktadır. Bu uygulamalar ulusal, bölgesel organizmalar ve BM organları tarafından pek çok kez kınanmıştır” denildi.

MÜLTECİLERE KARŞI SUÇ POLİTİKALARINA SON VERİN!

Açıklamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

  • Yaralı göçmenlerle derhal ilgilenilmemesini ve bu durumun mağdur sayısını arttırmasını kınıyoruz. Bu trajedinin ardından hastaneye kaldırılan herkese yeterli ve kaliteli sağlık hizmeti verilmesini talep ediyoruz.
  • Fas makamlarından, göçmen topluluklarla iş birliği içerisinde, kurbanların kimliklerinin tespit edilmesi ve cenazelerin ailelerine iade edilmesi işlemlerine devam etmelerini talep ediyoruz.
  • Bu insanlık trajedisinin aydınlatılması için hem Fas ve İspanya tarafından hem de uluslararası düzeyde derhal bağımsız bir adli soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.
  • Avrupa Birliği ve onun suç ortakları olan devletler, çeşitli uluslararası örgütler ve bu suç politikalarının taşeronluğunu yapan çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından finanse edilen suç politikalarına son verilmesini talep ediyoruz.
  • Fas’ta bulunan Afrika ülkelerinin diplomatik temsilciliklerini, uygulanmakta olan politikaların suç ortağı olmak yerine, vatandaşlarının korunmasına yönelik sorumluluklarını tam olarak üstlenmeye çağırıyoruz.
  • İnsan hakları ve göçmen hakları örgütlerini ve hareketlerini, yaşam hakkının her zamankinden daha fazla tehlikede olduğu bu kritik anda harekete geçmeye çağırıyoruz. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gübre fiyatlarına zam yapıldı

SONRAKİ HABER

Sinema, tiyatro, opera ve balede 5 yılda büyük kayıp: Milyonlarca koltuk boş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa