22 Haziran 2022 04:53

Metal işçileri: Artık sabrımız kalmadı

Arçelik ve Türk Traktör'de çalışan işçiler zamların durdurulması veya geri çekilmesi, tüm ücretlerin iyileştirilmesi gibi konularda hemfikir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hasan KARA
Ankara

Arçelik ve Türk Traktör fabrikalarında konuştuğumuz işçilerin neredeyse tamamı geçim sıkıntısından şikayetçi olurken, sorunların çözümünün hükümetin değişmesiyle ile mümkün olabileceğini söylüyor. Fabrika içinde veya dışında ekonomi bir şekilde seçim gündemi ile birleşiyor. Bir işçi, “Bu hükümet başımızdan gitmedikçe kurtuluşumuz yok. Ya seçimle gidecekler ya da insanlar artık isyan edip ayaklanacak. Vatandaşın sabrını sınıyorlar da artık sabır kalmadı” diyor.

Arçelik, Türk Traktör gibi büyük fabrikalarda çalışan metal işçileri ekonomideki gelişmelerden yola çıkarak tepki gösteriyor. Ancak henüz bu tepki öfkeli bir söylenmenin ötesine geçmiyor. Görüştüğümüz işçilerin tamamına yakını çözümü seçimde ve iktidarın değişiminde görüyor. Pek çoğu da daha önceden AKP ve MHP’ye oy vermiş, bu partiler için koşturduğunu söylüyor. Seçime giderken şimdiden bu büyük fabrikalarda AKP ve MHP’den kopuşlar sürüyor. Zamların durdurulması veya geri çekilmesi, tüm ücretlerin iyileştirilmesi gibi konularda hemfikirler. Ancak seçime giden süreçte yaşanan ekonomik ve politik gelişmelere karşı işçilerin daha geniş bir mücadele vermesi gerektiğine hak verseler de bunun yakın zamanda mümkün olmadığını düşünüyorlar.

Yaklaşık üç yıldır Arçelik’te çalışan bir işçi şunları söylüyor: “Ücretlerimize geçen seneye oranla iki kata yakın zam yaptılar ama geçinmek mümkün değil. Bu pahalılıkta asgari ücretin üzerinde para alsak da yetmiyor. Türkiye’de işçilerin çok çalıştığı ama karşılığı kadar alamadıkları da doğru. Bizim artık tahammülümüz kalmadı, fabrikada arkadaşlarla da böyle konuşuyoruz. Şimdi Suriye’ye savaş ihtimalinden söz ediliyor. Bizim hepimizi göndersinler biz de belki bu yoksulluktan kurtuluruz. Bu sorunlardan kurtulmak için önümüzdeki 2023 seçimlerini bekliyoruz.”

‘SAVAŞ ÜZERİNDEN OY DEVŞİRME PEŞİNDELER’

Arçelik depo fabrikasında çalışan bir işçi de hayat pahalılığının seçimlere kadar değişmeyeceğini belirterek, “Seçimler biter bitmez de düzelmesini beklemiyoruz. Bugüne kadar Arap ülkelerinden gelen kara paralar, yolsuzluklar silinmez. En az 5 senesi var bu sorunların düzelmesinin. Tamam, biz asgari ücretin üstünde maaş alıyoruz ama bunun bile geçinmeye yetmediği açık. Şimdi Suriye’ye savaşa girmekten söz ediyorlar, pek bir gerçek nedeni olduğunu düşünmüyoruz. Şimdi seçimler de yaklaştı milliyetçilik üzerinden oy devşirme peşindeler” diyor.

Zamların etkisini her gün fabrikada da gördüklerini söyleyen bir başka Arçelik işçisi de “Örneğin üretim yapacağımız araçlara zam gelince fabrika üretimi yavaşlatmak zorunda kalıyor. Onun da yükü zorunlu ücretli izinle bize kalıyor. Fakat bu uygulama neyse ki bu haftadan itibaren kalktı” diyor.

‘AÇIKLANAN ENFLASYON ORANINI KİMSE YEMİYOR’

Türk Traktör fabrikasında da benzer görüşler hakim. 10 yıldır çalışan bir işçi açıklanan enflasyon rakamlarının komik olduğunu anlatıyor: “Benzin 30 lira olmuş. Beş litre yağ 200 liradan aşağı yok. Nereye baksan fiyatlar üç beş katına çıkmış neredeyse. Bu açıklanan enflasyon oranlarını kimse yemez. Bizim için enflasyon farkı önemli. Çünkü enflasyon farkı her altı ayda bir ücretlere yansıtılıyor. Ama böyle çarpıtılırsa onun da hiçbir anlamı kalmıyor. Ben sorunun hükümetten kaynaklandığını düşünüyorum. Onlara dokunan bir şey yok neticede. Olan bize oluyor. Bir an önce seçim olması lazım. Başka türlü kurtulamayız bu gidişattan.”

‘ARABASI OLANLAR KULLANAMAZ OLDU’

Yine Türk Traktör’de çalışan genç bir işçi, “Asgari ücrete yeniden zam yapılmalı. Biz asgari ücret almasak da asgari ücretli çalışanlar da bizim eşimiz, dostumuz. Sincan’da bile kiralar artık 3 bin lirayı buldu. Tek maaşla asgari ücret alan birisinin bu şekilde yaşaması mümkün değil. Biz enflasyon farkı alıyoruz. Ama geçtiğimiz ay açıklanan rakam fabrikada da herkesin tepkisini çekti. Gelen zamlar ortadayken enflasyon rakamı nasıl böyle çıkıyor. Önceden ben çoğu zaman işe arabayla giderdim. Birkaç arkadaşı da alıyordum. Artık kimse arabayı kapısının önünden çıkaramaz oldu. Herkes işe servisle gidip geliyor. Bu işin nasıl çözüleceğini sorarsanız, başımızdakilerin gitmesi gerekir derim. AKP’nin destekçisi olanlar var ama özellikle işçi kesiminin yaşadıkları nedeniyle artık onlara oy vermemesi gerektiğini düşünüyorum” diyor.

‘SABRIMIZ SINANIYOR’

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin “Dar gelirliler hariç çarklar dönüyor” açıklamasına tepki gösteren bir başka Türk Traktör işçisi de “Fakir kimin umurunda ki? Anca oy zamanı gelince garibanın yüzüne bakarlar. Bu hükümet başımızdan gitmedikçe kurtuluşumuz yok. Ya seçimle gidecekler ya da insanlar artık isyan edip ayaklanacak. Vatandaşın sabrını sınıyorlar da artık sabır kalmadı. Çaya zam, yağa zam, peynire zam... Dün ne alıyorsak bugün yarısını zor alıyoruz. Herkes seçimi bekliyor artık. Bir an önce seçim olsun ve bunlar gitsin artık” diyor.

ÖNCEKİ HABER

"Amerika’daki Amazon işçileri kazandı, biz de kazanacağız"

SONRAKİ HABER

OSTİM'deki işçiler: Çok çalışmama rağmen istediğimi alamamak ağır geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...