01 Aralık 2021 09:44

Meclis’te İmralı çağrısı: Hukuki hakları sağlansın

PKK Lideri Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutukluların aileleri, Meclis’ten “Yaşamlarından kaygılıyız, bu hukuksuzluğa ve keyfiyete son verilsin” çağrısında bulundu. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Öcalan’ın yeğeni Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Emin Konar, Veysi Aktaş’ın kardeşi Sabiha Aslan ile Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Faik Erol ile Serbay Köklü katıldı.

MECLİS GİRİŞİNE ENGELLEME

Yapılan toplantının geç başlamasına dair HDP'li Öcalan, ailelerin Meclis'e girişlerinin engellendiğini belirterek, “Buraya gelmek için onlarca badireler atlattık. Arkadaşlarımızla kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz. Maalesef usulsüz bir şekilde önümüzü kesip, milletvekili misafirleri engellenmek istendi. Yasamada yapılan budur. Acaba Meclis dışında halka neler yapılıyor?" diyerek tepki gösterdi.

İMRALI'DAN HABER ALINMIYOR

Aileler adına açıklama yapan Öcalan, şunları söyledi:

"İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Ömer Hayri Konar, Sayın Veysi Aktaş ve Sayın Hamili Yıldırım’dan 25 Mart 2021 tarihinden beri hiçbir şekilde haber alamamaktayız. Yakınlarımız ile son iletişimimiz 14 Mart tarihinde bir takım internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında Sayın Öcalan’ın yaşamına dair ciddi iddialar öne sürülmesi üzerine 25 Mart tarihinde telefon ile gerçekleşen iletişim olmuştu. Bu tarihte Sayın Öcalan’ın telefon görüşmesi nedenini bilmediğimiz bir şekilde kesilirken, Sayın Yıldırım’ın iletişimi çok kısa sürmüş, diğer tutukluların telefon görüşmesi tecridi protesto ettikleri ifade edilerek mümkün olmamıştır.”

“Sayın Öcalan, görüşmenin yapılabildiği kısa zaman aralığında mevcut tecrit koşullarının kabul edilemez olduğunu belirtmiş, hukuka aykırı bu duruma karşı avukatları ile görüşme hakkının kullanmak ve yasalara uyulmasını talep etmiştir.”

 ADALET BAKANI'NIN AÇIKLAMALARINI HATIRLATTI 

“25 Mart 2020 tarihinde iletişimden önceki son temasınızın pandemi nedeniyle 27 Nisan 2020 tarihinde İmralı cezaevinde ilk defa kullandırılmış olan telefonla olurken yüz yüze iletişim ise 3 Mart 2020 tarihinde İmralı Adası’ndaki bir yangın haberi nedeniyle benzer bir şekilde olağanüstü bir gerekçe ile gerçekleşmiştir. Ailelerle ile görüşmesine izin verilmeyen yakınlarımızın avukatlarıyla da görüşmesine izin verilmemektedir. Sayın Öcalan, 7 Ağustos 2019 tarihinde bugüne kadar avukatlarıyla görüşmesine izin verilmezken Konar, Aktaş ve Yıldırım’ın İmralı Cezaevi’ne nakledildikleri Mart 2015 tarihinden bugüne kadar bir kez bile avukatlarıyla görüşmesine izin verilmemiştir. Telefon, mektup, faks ve benzeri iletişim imkanları kısıtlanmış olan yakınlarımızın dış dünya ile bağı tamamen kesilmiş durumdadır.” 

ÖCALAN ÇÖZÜMÜ GÖSTERDİ

“Sayın Öcalan, dış dünya iletişiminin mümkün olduğu her fırsatta demokratik çözüm ve barışa dair çabalarını net olarak ortaya koymaktadır. Bu nedenle bu tecridin aynı zamanda demokratik çözüm ve barış imkanına yönelik bir tecrit olmaktadır. Bununla birlikte İmralı’da kanıksanan ve sıradanlaşan hukuksuzluk ve keyfiyetin zaman içerisinde bütün ülkeye de nasıl yayıldığını yaşamakta ve görmekteyiz. Bizler, İmralı Cezaevi’ndeki mahpusların aileleri olarak mutlak tecrit koşulları altında kendilerinden hiçbir şekilde haber alamadığımız yakınlarımızın durumlarından kaygılıyız. Yaşamlarından kaygılıyız. İmralı cezaevindeki bu hukuksuzluğa ve keyfiyete son verilerek yakınlarımızın hukuki haklarının sağlanmasını istiyoruz.”

“Türkiye'de insan hakları hukuk ve demokrasinin işlerlik kazanmasında sorumlu olan tüm yetkili kurumların sorumluluklarını gereğini yerine getirmeye ve tüm kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz.” (Ankara/MA)


DTK, TJA, DBP, HDP’DEN ÖCALAN’A YÖNELİK TECRİDİ KALDIRIN ÇAĞRISI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a 12 Ekim’de verilen 6 aylık avukat görüş yasağı ile 18 Ağustos’ta verilen 3 aylık aile görüş yasağına dair DBP Genel Merkezi’nin Diyarbakır’da bulunan Danışma Bürosu’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, TJA aktivisti Hilal Ada, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Milletvekili Dersim Dağ katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a verilen aile ve avukat görüş yasağının 23 yıldır sürdürülen tecridin devamı olduğunu belirterek, daha önce “gemi bozuk”, “koster bozuk” gibi gerekçeler ile sürdürülen tecridin son dönemlerde disiplin cezalarıyla mutlak tecride dönüştürüldüğünü söyledi. İmralı Adası’ndaki hukuksuzluğun topluma yayıldığını, tecridin bir yönetim haline getirildiğini dile getiren Aydeniz, “Bugün ülkede yaşanan kadın sorunu, ekonomik kriz, talan krizinin tecride dayandığını bilmek gerekiyor. Tek adam rejiminin beslediği yer de tecrit politikasıdır. Bu politika Türkiye’yi bir uçuruma sürüklüyor. İmralı, hukuksuzluğun, adaletsizliğin ve krizlerin laboratuvarına dönüştü. Sayın Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin bu ülkede demokrasiyi geliştirdiğini bu iktidar da biliyor. Çünkü bu ülkede 2013-2015 yılları arasında ‘çözüm’ süreci yaşandı. Bundan dolayı bugün yürütülen tecritle Sayın Öcalan’ın sesi kısılmak isteniyor. Tecritte ısrar, Türkiye’nin demokratikleşmesi önünde büyük engeldir. Tecrit politikasına karşı hep beraber sesin yükselmesi gerekiyor. Ülkedeki sorunların çözümü için buradan hareket etmek gerekiyor” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

İktisatçılar, MB'nin dolara müdahalesini yorumladı: Bedelsiz değil, zararı halka

SONRAKİ HABER

İktidar medyasında bolca rakam vardı ama büyümenin kime yarayacağı yoktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...