25 Eylül 2021 13:43

CHP’den ABD gezisine eleştiri: ‘Dostum Biden’ üç günde ‘Hayırsız Biden’ oluverdi!

CHP'li Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretini eleştirerek "ABD ile yaşanan sorunların hiçbirinde ilerleme yok. Ziyaret tam bir fiyaskodur” dedi.

Utku Çakırözer | Fotoğraf: CHP

Paylaş

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinde, Türkiye’nin ABD’den beklentilerinin hiçbirinin çözüme kavuşturulamamasını eleştirerek, “Gidişte ‘Dostum Biden’ idi, Erdoğan ile görüşmeyince ‘Hayırsız Biden’ oluverdi. Beklenen hiçbir görüşme olmadı. Ne ABD Başkanı Biden, ne Yunanistan Başbakanı ne İsrail Cumhurbaşkanı. ABD ile yaşanan sorunların hiçbirinde ilerleme yok. Paris İklim Anlaşması’ndaki ayıbımızı örtmek için de uçaklar dolusu bakan, milletvekili ve bürkort ile makam araçlarıyla New York’a gitmeye gerek yoktu. Ziyaret tam bir fiyaskodur” dedi.

"TÜRKİYE'NİN YAPMASI GEREKEN TALİBAN YÖNETİMİNİ MEŞRULAŞTIRMAK DEĞİL"

Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay’ın, Afganistan’da Taliban’ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve diğer bakanlarına gerçekleştirdiği ziyaretlere de tepki gösteren Çakırözer, “Bu ziyareten yapılması ve bu fotoğrafın paylaşılmasının anlamı ‘Türkiye Taliban’ı resmen tanıdı’ demektir. Bunun lamı cimi yok! O zaman çıkın bunu açıklayın. İki yüzlü bir siyaset var. Bir taraftan Cumhurbaşkanı, bakanlar, ‘Taliban maalesef kucaklayıcı bir yönetim oluşturmadı”  diyor, diğer taraftan Kabil büyükelçisi Ankara’dan talimatla Taliban bakanlarına yollanıyor. BM terör listesindeki isimlerin bakan olduğu, temel hak ve özgürlüklerin askıda olduğu, kadınları kız çocuklarını eve hapseden, gazetecilerin basın özgürlüğüne şeriat kısıtlamaları getiren bir yönetimi tanımak için bu ne acele? Taliban temel haklar, özgürlükler konusunda, terörle, uyuşturucu ve göç ile mücadele konusunda dünyaya güvence vermeden bu yönetimin tanınması doğru değildir. Türkiye’nin yapması gereken Taliban yönetimini meşrulaştırmak değil, Taliban’ın yönetimi altında ezilen, baskı altında olan tüm Afgan halkının yanında olduğunu dünya ile birlikte göstermektir” diye konuştu.

Çakırözer "Türkiye’nin ortağı olduğu F35 projesinde 1.4 milyar dolar yani 13 milyar lira verdiğimiz F35 savaş uçaklarımıza ABD yönetimi resmen el koydu. Bu haksızlık ortadan kaldırılamadı. Türkiye F35 projesinden çıkarıldı. Eskişehir dahil birçok ilimizde savunma sanayi firmalarının milyar liralarla ölçülen sipariş iptalleri, zararları var. Bu konuda bir çözüm yok. Rusya’dan S400 hava savunma sistemi alındı. ABD karşı diye kullanılamıyor. Bedeli 2.5 milyar dolar. Madem kullanmayacaktık 20 milyar Türk lirasını nasıl böyle savurduk hala kimse anlamış değil." diye belirtti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin (TASC) Ortodoks Yahudi Ticaret Odası ile yayınladığı ortak açıklama ile birlikte poz vermesini de eleştiren Çakırözer, “O açıklamada, Filistin yanlısı sivil toplum haraketlerine karşı İsrail’in korunacağı sözü veriliyor. Yine o açıklamada kendi Dışişleri Bakanlığımızın ihanet dediği körfez ülkeleri ile İsrail arasındaki ‘İbrahim Mutabakatının’ destekleneceği açıklanıyor. Hem gururla poz veriyorlar. Sonra skandal ortaya çıkınca deniyor ki bizim Dışişleri Bakan Yardımcısı belgeden habersiz. Bir de kendilerinden özür diletiyorlar. Dışişleri Bakanı’na soruyorum: Başında Erdoğan’ın akrabasının bulunduğu ve Türkiye tarafından desteklenen TASC o belgeyi imzalarken taahhütlerden haberiniz yok mu? Filistin davasına ihanet dediğiniz bir anlaşmaya nasıl sahip çıkıyorsunuz? Bir de kendinizden özür dilettiriyorsunuz. Asıl bu milleten ve mazlum Filistin halkından özür dilemesi gereken bu beceriksiz basiretsiz iktidardır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kurtuluş'ta sokak festivali düzenlendi: “Doğaya, sanata, insanlığa özgürlük”

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş: Çocukların anadillerinde okumalarının kime ne zararı olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa