29 Temmuz 2021 00:25

MMK’de her TİS sürecinde ‘fabrika satılıyor’ söylentisi

MESS grup sözleşmesi dışında kalan MMK Metalurji’de işçiler her TİS sürecinde ‘Fabrika zarar ediyor, satılacak’ söylentilerinin yayıldığını ifade ediyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

MMK Metalurji Sanayi ve Liman İşletmeciliği AŞ sıcak çelikhaneyi açıyor, yeni işçi alıyor, kâr üstüne kâr ediyor. Ama ne zaman TİS dönemine girilirse fabrikanın ya zarar ettiği ya da satılacağı söyleniyor.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde kurulu MMK Metalurji, sıcak çelik haddeleme tesisini (çelikhane) açıyor. Yıllık yaklaşık 2 milyon ton sıcak haddelenmiş çelik imal etmeyi planlayan fabrika yönetimi, tesislerde deneme üretimlerine başladığını ve en kısa sürede de piyasaya tam kapasite sıcak haddelenmiş çelik arzına başlayacaklarını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Yeni açılacak bölüme şu ana kadar 400 işçi alındı. Yıl sonuna kadar bu sayının 800’e çıkacağı belirtiliyor. Şirketin sıcak çelikhane bölümünde üretime yeniden başlamak için yaptığı yatırım 40 milyon dolara ulaştı. Yıllık 2 milyon ton sıcak haddelenmiş çelik üretilecek. Rusya’daki ihracat vergileri ve artan metal fiyatları ve iş gücü maliyetinin daha yüksek olması şirketin Türkiye’de üretim yapmasına neden oluyor.

ÜRETİM REKORU KIRIYOR

MMK Metalurji Hatay-Dörtyol fabrikasında mayıs 2021 itibarıyla asitleme hattında (CPL) 87.156 ton, soğuk hadde hattında (CRM) 72.106 ton çeliği Türkiye ve dünya pazarıyla buluşturarak üretim rekoru kırmıştı. “Her ay bir önceki aydan daha fazla üretim yapma hedefiyle ve dünya rekorları kırma motivasyonuyla üretmeye, çalışmaya, bu ülkeye değer katmaya devam ediyoruz” diyen MMK Metalurji, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde, 2019’da 62 sıradayken, 2020 yılında Türkiye’nin en büyük 59. kuruluşu oldu.

EN BÜYÜK LİMANLARDAN BİRİNE SAHİP

Türkiye’de özel sektöre hizmet veren en büyük liman olan MMK Port ise geçtiğimiz nisan ayında tüm zamanların en fazla elleçleme rekorunu kırdı. 839.000 ton ile en fazla aylık tonaj olarak kayıtlara geçen MMK Port, 29 ayrı bir firmayla 13 farklı yük türü taşıdı. Liman bölümü de yüksek kârlar elde etti.

HER TİS DÖNEMİ AYNI BAHANE

MMK Türkiye iştirakı, MMK Metalurji’yi satmayı değerlendirebileceğini açıkladı. Açıklamada şirkete gelen bir teklif olmadığı da belirtildi. Rus çelik üreticisi MMK, çelik piyasası toparlandıktan sonra Türkiye iştirakı MMK Metalurji’yi satmayı değerlendirebileceğini açıkladı.

Gazetemize konuşan işçiler, her iki yılda bir sözleşme zamanı geldiğinde fabrikanın zarar ettiği, satılacağı söylentilerinin dolaştığını ifade etti. Fabrikanın iki yıl boyunca üretim rekoru kırdığını, kârını artırdığını söyleyen işçiler, “Sözleşme dönemi gelince birden fabrika ya zarar ediyor ya da satılacak oluyor. TİS döneminde fabrika yönetimi daha önce söylediklerinin tersini söylüyor. Bütün bunlar bizi aza razı etmek için. Maalesef sendikamız da dik bir duruş göstermiyor. Geçtiğimiz ay sendikamız Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci MMK Metalurji’ye geldi. Bizimle toplantı yaptı. Fabrika yönetimini ziyaret etti. Genel başkanın bize söylediği ‘Fabrikanın ve genel müdürün kıymetini bilin. Siz iyi ücret alıyorsunuz’ oldu. Peki, bu fabrika bu büyümeyi, bu ciro ve kârları kimin sayesinde elde ediyor? Biz işçilerin kıymetini kim bilecek? Sendikamız da işçinin, üyesinin kıymetini bilmezse patron hiç bilmez” dedi.

"BİLGİLENDİRME YAPILMIYOR"

Daha önce MESS grubunda olan, geçtiğimiz sözleşme döneminde MESS’ten çıkan fabrika Özçelik-İş ile toplu sözleşme imzalıyor. Eylül ayında sözleşme sürecinin başlayacağını belirten işçiler, “Şu ana kadar TİS ile ilgili işçilerin taleplerini almadılar. Görüş ve önerilerimizi alacakları bir toplantı yapmadılar. Bir anket düzenlemediler. Oluşturdukları bir taslak varsa içinde ne yazıyor bilmiyoruz. Bizim adımıza yüzde kaç zam isteyecekler haberimiz yok. Biz TİS taslağının işçilerle birlikte hazırlanmasını, TİS masasına işçiler adına da temsilcilerin oturmasını ve işçilere sorulmadan TİS’in imzalanmamasını istiyoruz” dedi. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YKS adaylarının cevap kağıtları erişime açıldı

SONRAKİ HABER

Samsun Eğitim Sen: MEB'in sorumluluğu niyet, temenni ifade etmek değil, önlem almak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...