25 Haziran 2021 08:13

Mahkeme Pamukören'deki JES'in ÇED raporunu iptal etti, yürütmeyi durdurmadı

Mahkeme Pamukören'deki JES'in ÇED raporunu iptal etti. Bilirkişi raporlarında işlemlerin hukuka aykırı olduğu, telafisi olanaksız zararlar doğuracağı belirtilmesine rağmen yürütmeyi durdurma verilmedi

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın'a bağlı Kuyucak İlçesi Pamukören mahallesinde faaliyette bulunan Pamukören JES 5 projesine verilen ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Yöre köylüleri tarafından açılan davaya bakan Aydın 1. İdare Mahkemesi ÇED raporunda JES'lerden çıkan ve havayı kirleten gazların oranının belli olmamasını gerekçe göstererek ÇED olumlu raporunun hukuka uygun olmadığına karar verdi. Davanın avukatı Akın Yakan talep ettikleri yürütmeyi durdurma kararını reddeden mahkemenin bir hafta sonra iptal kararı verdiğine dikkat çekerek "Yürütmeyi durdurma kararı verilseydi işletme faaliyetini durdurmak zorunda kalacaktı" dedi.

JES ZEYTİN VE İNCİR BAHÇELERİNİN İÇİNDE

Çelikler Holding’e at Çelikler Enerji şirketi tarafından yapılan Pamukören-5 Jeotermal Elektrik Santrali (JES) geçtiğimiz yılın son ayında işletmeye alınmıştı. Kurulu gücü 32 MW olan yeni ünite ile şirketin JES'lerden elde ettiği toplam elektrik üretim kurulu gücü 213 MW’a ulaşırken, JES'e karşı yöre halkının açtığı dava geçtiğimiz günlerde ÇED iptal kararı ile sonuçlandı. JES projesi ile ilgili yapılan bilirkişi incelemesinin raporunu kararına dayanak olarak alan Aydın 1. İdare Mahkemesi, oy çokluğu ile ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğuna karar verdi. JES'e karşı açılan davada proje alanının zeytin ve incir bahçeleri arasında olduğu, jeotermal enerjinin Türkiye’de kullanılan teknoloji nedeniyle temiz bir enerji olmadığı, jeotermal tesislerden doğaya salınan sıvı ve gazların doğaya ve ekolojik dengeye zararının bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğu, jeotermal santrallerin faaliyete geçmesi nedeniyle yeraltı ve yerüstü su kaynakların kirlendiği, halkın katılım toplantısında jeotermal santralin istenmediği gibi gerekçeler ileri sürülmüştü.

KÖYLÜLER EVLERİNE 200 METREDEKİ JES'E KARŞI AYLARCA DİRENDİLER

Kuyucak Pamukören Mahallesinde bulunan evlerin 200 metre yakınında kurulan JES işetmesi Yöre mahallesine ise 500 metre mesafede eyer alıyor. Yöre köylüleri aylarca çadır kurup JES kuyusu açtırmamak için gece gündüz direnmişlerdi. Köylülerin direnişine ve açılan davaya rağmen geçtiğimiz yılın son ayı işletmeye alınan JES'de yapılan bilirkişi incelemesinin raporunda birçok önemli eksiklikler ve riskler ortaya konulmuştu. Bilirkişiler JES'e verilen "ÇED olumlu kararının, çamur havuzları, acil durum havuzları ve işletilecek tesisten atmosfere salınacak H₂S gazının çevreye olan etkisine ilişkin yapılan kütlesel debi hesaplaması yönünden doğru ve yeterli olduğu hususunun ortaya konulamaması dolayısıyla iptali gerektiği sonucuna" varmışlardı.

MAHKEME BAŞKANI ŞİRKETİN ÖLÇÜMÜNÜ YETERLİ GÖRÜP KARŞI OY KULLANDI

Bu bilirkişi raporunu kararına dayanak yapan Aydın 1. İdare Mahkemesi Mahkeme Başkanının şirketin yoğuşmayan gaz oranına ilişkin akredite olmayan bir firmadan aldığı raporun geçerli olması gerektiği, bu durumun ÇED raporunu kusurlandırmadığı yönündeki karşı oyuna rağmen iki üyenin oyları sonrası ÇED olumlu kararı oy çokluğu ile iptal edildi. Geçtiğimiz yıl 21 Aralıkta işletmeye alınan JES şirketi mahkemenin iptal kararındaki gerekçeye bakılarak o günden bu yana tam 1,5 yıldır çevreye zehirli gaz salmaya devam ediyor.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLSEYDİ ÜRETİM DURACAKTI

Mahkeme kararı ile ilgili görüşüne başvurduğumuz davanın avukatı Akın Yakan, JES'lerle ilgili aynı mahkemeden bir hafta içerisinde üç iptal kararı çıktığını belirterek, "Burada çok ilginç bir ayrıntı var sizinle paylaşmak istediğim. Biz bu davalarda yürütmeyi durdurma talep ettik. Mahkeme bu taleplerimizi reddetti. Yürütmeyi durdurma kararlarının verilebilmesi için iki önemli gerekçe var; birincisi işlemin açıkça hukuka aykırı olması, ikincisi, telafisi imkansız zararlar doğurması. Bilirkişi raporlarında işlemlerin açıkça hukuka aykırı olduğu ve telafisi olanaksız zararlar doğuracağı ortaya konmuşken yürütmeyi durdurma kararı verilmedi.

Ne gariptir ki yürümeyi durdurma taleplerimizi reddeden mahkeme bir hafta sonra aynı dosyalar için ÇED olumlu kararlarının iptaline karar verdi. Eğer yürütmeyi durdurma kabul edilseydi bu işletmelerin faaliyetlerinin durması lazımdı. İptal kararlarında ise durmuyor faaliyet. İşletmeler hala çalışıyor" diye konuştu. Mahkeme kararından sonra üretimin durması gerektiğini belirten Yakan, şirketin 2009/7 Genelgesi uyarınca yeni ÇED raporu için Bakanlığa başvurabileceğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Bergama’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası’na kabulü | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi

SONRAKİ HABER

Sedat Peker'den sosyal medya açıklaması: Gerekirse bildiklerimi dumanla paylaşacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...