12 Ağustos 2020 10:45

Pamukören’de JES borusu patladı, incirciler hasat döneminde felaketi yaşadı

Aydın Kuyucak'a bağlı Pamukören'de JES borusu patladı. 300 dönüm arazi kulalnılamaz hale gelirken, yüzlerce incir ve zeytin ağacı zarar gördü.

Fotoğraf: AYÇEP

Reklam

Özer AKDEMİR

Aydın'ın Kuyucak ilçesine bağlı Pamukören'de JES şirketine ait borunun patlaması sonrası 300 dönümlük incir ve zeytin bahçesi zarar gördü. Aynı bölgede daha önce de boru patlaması nedeniyle 500 dönümlük arazinin kullanılamaz hale geldiğini söyleyen köylüler; "Tam incir hasat mevsiminde köylü felaketi yaşıyor" dediler.

JES ŞİRKETİNİN KAÇAK BORUSU DA GÖRÜNTÜLENDİ

İncir tarlalarının ortasından geçen ve köylülerin JES şirketinin re enjeksiyon borusu dediği plastik borunun patlaması sonrası içinde ağır metallerin bulunduğu kaynar sular yaklaşık 300 dönümlük araziyi kullanılamaz hale getirdi. Hala sıcak dumanların çıktığı plastik borunun üzerinde beton künklerden yapılma bir başka boru da olduğu görülürken köylüler; "Üsteki künk direk çaya salınım için yapılmış. Bu künk için bizler izin vermedik. Büyük ihtimal soğutulan sular direk çaya, oradan da Menderes'e veriliyor" dedi.

DAHA ÖNCE DE BORU PATLAMIŞTI

250-300 dönümlük bir arazinin zarar gördüğünü belirten köylüler; "Bu borular buradan geçerken millete 'zararınızı karşılayacağız' dediler. Karşılanmadığı gibi kullanılan borularda da bir hata olduğu ortaya çıktı. 5 mm değil 2 mm'ye kadar incelmiş bir boru kullanılmış. Haliyle içinden geçen sıcak akışkanlar eritmiş boruyu. Burada aşağı yukarı 250-300 dönüm arazi yine zarar gördü. Birkaç yıl öne 500 dekar yine zarar görmüştü. Arada şaibeli bir yangın da yaşadık. Şu an arazi kullanılamaz durumda. İncirciler hasat döneminde felaketi yaşıyor" diye konuştular.

Kuyucak Pamukören'de, evlerin 30 metre dibine kurulmak istenen JES kuyularına karşı köylüler aylarca direnmiş ve nöbet tutmuştu. Son yaşanan patlama köylülerin endişelerinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Reklam