11 Nisan 2021 12:29

Almanya'da Winterbach saldırısının 10. yılında ırkçılık karşıtı yürüyüş düzenlendi

Almanya’nın Winterbach kasabasında 2011 yılında yaşanan ırkçı saldırının yıl dönümünde ırkçılığa karşı yürüyüş yapıldı.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Winterbach

Almanya’nın Stuttgart yakınlarındaki Winterbach kasabasında, 2011 yılında yaşanan ırkçı saldırının yıl dönümünde ırkçılığa karşı yürüyüş yapıldı.

9 Nisan 2011’de Türkiyeli ve İtalyan bir grup genç akşam saatlerinde kendi bahçelerinde piknik yaparken, ellerinde sopa ve bıçaklar bulunan 12 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına maruz kaldılar. Saldırganlar bir kulübeye sığınan gençleri yakmak için kulübeyi ateşe verdi. Son anda bölgeye gelen polislerin müdahalesiyle gençler ölümden kurtulabildi.

Irkçı saldırı “sokak kavgası” olarak gösterilirken saldırganlar çocuk mahkemesinde yargılandı. İki yıldan fazla süren mahkeme sürecinde verilen iki-üç yıl arası cezalar ise mağdurların aileleri tarafından protesto edildi. 

Saldırının 10. yılı nedeniyle birkaç gün önce duvarlara yapılan grafitilerin ise ırkçılar tarafından boyanarak üzerlerine Nazi sembolü olan gamalı haçlar çizildi.

Rems-Murr Sağa Karşı Birlik Platformu tarafından gerçekleştirilen miting ve yürüyüşe de aralarında sendikacılar ve antifaşist gençlik örgütlerinin de olduğu yüzlerce kişi katıldı. 

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Gençliği adına bir konuşma yapan Zeki Capçı, “Irkçı saldırganlığı kendini bilmezlerin yaptığını açıklamak eksik kalır. Irkçılar kapitalist toplumun dokusunda var olan sorunları iki yüzlüce işlemekteler ve sadece göçmenler için bir tehdit unsuru değil, Almanya’da yaşayan herkes için tehdit unsuru oluşturmaktalar. Biz DİDF Gençliği, toplumsal sorunlarla bütünleşmiş bir ırkçılık karşıtı mücadeleyi sizlerle birlikte vermekteyiz” dedi.

Yürüyüşte ise küçük bir yerleşim yeri olan Winterbach’ın bütün sokaklarını dolaşıldı. Saldırıya uğrayan gençlerden bir kişinin annesi de eylemde sessizce yürüdü. 

Saldırının gerçekleştiği yerin yakınlarında yapılan kapanış mitinginde konuşan Sağa Karşı Birlik Basın Sözcüsü Tim Neumann, “Göçmen çocukları da bizler gibi burada doğdu. Onlar artık buralılar ve yapılan her saldırıyı kendimize yapılmış olarak görüyoruz. Faşizme karşı omuz omuza” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu: Emeklilerin bayram ikramiyeleri neden artırılmıyor?

SONRAKİ HABER

Karslı hayvan yetiştiricisi: Hayvancılıkla uğraşanlar zarar ediyor, kazancımız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa