15 Ocak 2021 03:14

Aşı olmak için 10 sebep

Eğer Kovid -19 aşısını yaptırmak konusunda tereddütlüyseniz veya aşıların neden insanlığın en büyük başarılarından biri kabul edildiğini merak ediyorsanız, aşı olmak için 10 sebep.

Fotoğraf: Caniceus/Pixabay

Paylaş

Pandeminin başlangıcından Kovid-19 için aşıların geliştirilmesine başlandığından- beri birçok kişi aşıların güvenliliği ve etkililiğiyle ilgili endişelerini dillendirdi. Eğer Kovid -19 aşısını yaptırmak konusunda tereddütlüyseniz veya aşıların neden insanlığın en büyük başarılarından biri kabul edildiğini merak ediyorsanız, aşı olmak için 10 sebep.

1- ÇÜNKÜ AŞI HAYAT KURTARIR

Edward Jenner 1796’da küçük bir çocuğu çiçek hastalığına karşı aşı yaptığından beri oldukça yol katedildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre aşılama yılda yaklaşık 2-3 milyon ölüme engel oluyor. Sadece 20. yüzyılda yaklaşık 300 milyon can alan çiçek hastalığı, güvenli ve etkili aşıların geliştirilmesi ve uygulanması ile tamamen yok edildi. Şu anda bazıları için kovid -19 ölümcül. Eğer hastalık için yüksek risk düzeyindeyseniz, aşı olmak hayatınızı kurtarabilir.

2- SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN

Aşılar ayrıca bizi güçten düşürebilecek hastalıklara karşı korur. Çocuk felci için Salk ve Sabin aşıları geliştirilmeden önce yapay akciğer kullanan insanların ve felçli çocukların dramatik fotoğraflarını görmek yaygındı. Ancak sonrasındaki otuz yıl içinde aşılar çocuk felci vakalarında yüzde 99.9’luk bir azalmaya katkı sağladı. Kovid-19 da sağlığınızda ömür boyu kalıcı etkilere sebep olabilir. Aşılar sizi bu etkilere karşı da korur.

3- SAĞLIK HİZMETLERİNİ KORUMAK VE DESTEKLEMEK İÇİN

Çocukken aşılanmanız demek yaşamınız boyunca bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimalinizin daha düşük olması anlamına gelir. Bu sağlık çalışanlarının üzerindeki baskıyı azaltır; böylece sağlık çalışanları çabalarını, finansal kaynaklarını ve ekipmanlarını önlenemeyen hastalıklarla boğuşan hastalar için adayabilirler. Kovid -19’a karşı aşılanmak da aynı zamanda vaka sayısını azaltarak kaynakları kullanıma serbest bırakıp diğer tedavilerin birikmesini önleyecektir. Aşılanmak hem sizin sağlığınızı hem de etrafınızdakilerin, daha savunmasız olanların, sağlığını koruyabilir.

4- SAVUNMASIZLARI KORUMAK İÇİN

Yeterince insan kovid -19 gibi bulaşıcı bir hastalığa karşı aşılandığında hastalığın yayılmasını etkili bir şekilde önleyebilir, çünkü bulaştırıcı insan sayısı azalır. Bu sürü bağışıklığı olarak bilinir. Sürü bağışıklığına ulaşmak demek, önceden var olan komplikasyonlarından dolayı aşı olamayanların da korunması demektir.

5- SIKI BİR ŞEKİLDE TEST EDİLDİKLERİ İÇİN

Aşılar, geniş ve uzun süreli klinik çalışmalarda on binlerce denek üzerinde denenir ve etkinlikleri aşı onaylandıktan sonra bile izlenir. Aşı geliştirilmesinde izlenen bu yol ilaçlara kıyasla daha güvenli olmaları ve daha az yan etkiye göstermeleri anlamına gelir. Kovid-19 için geliştirilen aşılar diğer aşılarla aynı katılıkta testlerden geçmektedir. Kovid -19 aşılarının hızlı bir şekilde geliştirilmesinin sebebi bürokratik engellerin atlanmasıdır, testlerin daha az sıkı olmasından değildir.

6- ZAMANDAN VE PARADAN TASARRUF İÇİN

Aşılar genel olarak zaman ve maliyet açısından en etkili tıbbı müdahalelerden biri kabul edilir. Aşı olmak sadece birkaç dakikanızı alır ve oldukça ucuzdur (Veya birçok kişi için, bedavadır). Diğer yandan bulaşıcı bir hastalığa yakalanmak okuldan veya işten izin almak ve potansiyel olarak ağır hastane ücretlerinin birikmesi demektir.

7- GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE SEYAHAT EDEBİLMEK İÇİN

Diğer ülkelere seyahat etmek sizi bağışıklık sisteminizin yabancı olduğu patojenlere maruz bırakır. İstikametinizde göre tavsiye edilen aşıları olarak tatilinizin yerel bir hastaneye acil bir ziyaret riski olmadan veya dönüşünüzde istenmeyen hastalıklar geri getirmeden tadını çıkarabilirsiniz. Aynı şekilde, aşı takviminizi takip etmeniz, gideceğiniz yerin sakinlerini aşı olmadığınız takdirde taşımakta olabileceğiniz hastalıklara karşı korur. Bu sebepten dolayı kovid -19 aşılarının dağıtıma başlanmasıyla aşı seyahat için zorunlu halde getirilebilir. Seyahat öncesi aşılama iki yönlü koruma sağlar: Hastalığı başka yerlere taşımanızı ve kaptığınız hastalığı evinize getirmenizi önler.

8- İLAÇ BAĞIŞIKLIĞINI ÖNLEMEK İÇİN

Antimikrobiyel bağışıklık DSÖ tarafından küresel sağlığa karşı  en büyük 10 tehditten biri olarak tanımlanmıştır (Aşı karşıtlığı da bu listede yer almaktadır). Antibiyotik ve antivirallerin uzun süreli aşırı kullanımı sonucu bakteri ve virüsler bu ilaçlara dirençli hale gelmekte bu da tedavi edilemeyen enfeksiyonların yayılmasına sebep olmaktadır. En başta enfeksiyona yakalanmamızı engelleyerek aşılar antibiyotik ve antiviral kullanımını azaltmamızı sağlamaktadır, bu nedenle ilaç dirençli bakteri ve virüs suşlarının ortaya çıkmasını sınırlar.

9- GELECEK NESİLLERİ KORUMAK İÇİN

Tarih boyunca insanlık, günümüzde çocuk aşılama programları ile büyük ölçüde seyrelen birçok güçten düşürücü ve hayatı tehdit eden hastalıkla bir arada var olmuştur. Her halükarda, pandemi aşı yokluğunda tek bir hastalığın sebep olabileceği yıkıcı küresel etkinin dramatik bir örneğidir. Kendimizi ve çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklara karşı bugünden aşılamamız gelecek nesiller için paha biçilmez bir hediyedir. Şimdiden hastalıkları bastırmak gelecekte insanların daha uzun ve sağlıklı hayatlar yaşamasına imkan sağlar.

10- YALAN HABERLERİN YAYILMASINI DURDURMAK İÇİN

Araştırmalar göstermektedir ki yalan haberler gerçek bilgiden daha hızlı ve daha etkili yayılmaktadır. Geçen on yıllar boyunca, komplo teorileri ve yanlış bilgiler toplumun aşılara karşı güvenini zedelemiş, bu da birçok ülkede neredeyse ortadan kaldırılmış hastalıkların tekrar ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bilim ve tıp topluluğunun kanıta dayalı yönlendirmelerini takip ederek, kendinizi ve sevdiklerinizi bulaşıcı hastalıklara karşı korumakla kalmayıp ayrıca örnek oluşturarak yanlış bilginin yayılımıyla mücadelede yardımcı olursunuz.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TDK’den Kürtçe için çalışması istendi, "İki dilli sözlüğümüz var" denildi

SONRAKİ HABER

İstanbul güne karla uyandı, trafik yoğunluğu yaşanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...