14 Ocak 2021 11:35
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2021 15:25

Kovid-19 aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı ancak belirsizlik sürüyor

Çin'den getirilen Kovid-19 aşıları, dün verilen "Acil kullanım onayı"nın ardından bugün sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı.

Fotoğraf: Ali Atmaca/AA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Türkiye’nin uzun süredir beklediği kovid-19 aşısı ilk olarak sağlıkçılara uygulanarak yapılmaya başlandı. Türkiye’nin elindeki tek aşı olan CoronaVac ülke genelinde aile sağlığı merkezi (ASM) ve hastanelerde sağlık çalışanlarına yapılıyor. Sağlıkçıların ardından ikinci aşama olarak 65 yaş üstü kronik hastalar aşılanacak.

Ankara’da aile hekimliği yapan ve Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi de olan Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, 75 kişilik aşı listesi olduğunu ancak ilk gün 4 aşı geldiğini söyledi. Aşıların hızlı ve sürekli yapılabilmesi için haftada bir aşı tedarik edilmesi gerektiğini söyleyen Öztoprak, “Bu dönemde eğer ayda bir getirilecekse aşılar yetmeyecektir” dedi.

"75 KİŞİ VAR, 4 AŞI GELDİ"

Kendi aile sağlığı merkezi (ASM)’ye az sayıda aşı geldiğini ifade eden Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, şimdilik AMS’de sadece kendisinin aşı olduğunu söyledi. Daha aşılanmayan listesinde 75 sağlık çalışanı olduğu bilgisini veren Öztoprak “Talebimize göre az sayıda aşı geldi. Bu da aşılanma süresini yayacak gibi duruyor. Ben buraya daha aşı gelmez diye düşündüğüm için Ankara Şehir Hastanesinden randevu almıştım ama burada aşımı yapabildim. Geri kalan 3 aşı için randevu almak istediğimizde sistem hata verdi. Randevuyu alamadıkları için de aşı olamadı arkadaşlarımız. Gün içinde alınan randevular hemen sistemde gözükmüyor diye düşünüyoruz” dedi. Listelerin yavaş yavaş oluşmaya başladığını aktaran Öztoprak, “Şu an için sadece sistemde sağlık çalışanları gözüküyor. Eğer buradaki sağlık çalışanlarını bir hafta içinde aşılarsak 65 yaş üstü kişilerin sistemde gözükebileceğini düşünüyoruz. Belki bir 10 gün sonra 65 yaş üstüne aşılama başlanır. Ama bu konuda belirsizlikler sürüyor. Yaşayıp göreceğiz” dedi.

PERSONEL SAYISI YETERSİZ

Aile sağlığı merkezleri birimlerinde yeterli sayıda sağlık çalışanının bulunmadığını söyleyen Öztoprak, “Sadece doktorun olduğu, hemşirenin olmadığı birimler mevcut. Normalde üç doktora bir hemşire verilmesi gerekiyor ama hiçbir yerde verilmedi şimdiye kadar. Bir yandan okul aşıları devam ediyor, bağışıklama devam ediyor. Sağlık çalışanlarıyla doğru planlama yapılmazsa bunlara nasıl yetişecek? Bunlar devam ederken sağlık çalışanı sayısının yetersiz olması bize bu dönemin sıkıntılı geçeceğini gösteriyor” dedi.

"AŞI TEDARİĞİNDE SORUN OLACAK"

Aşıların hızlı ve sürekli yapılabilmesi için haftada bir aşı tedarik edilmesi gerektiğini belirten Öztoprak, “Eğer ayda bir aşı getirilecekse yetmeyecektir. Aşının tedarikinde sorun olacağını düşünüyorum. İlk parti daha yeni geldi ama sonraki partiler hangi aralıkla gelecek bunun da ayarlanması gerekiyor” dedi. Birçok aile sağlığı merkezinin aşılama için fiziki yapısının yetersiz olduğunu ve bunun da süreci aksatacağını düşündüğünü dile getiren Öztürk, aşılamayla ilgili yüz yüze seminerlerin de yapılmadığını söyledi. Şu an bakanlık içi eğitimlerin sunumlarından bilgi sahibi olduklarını anlatan Öztürk “Oradan edindiğimiz bilgilerle ‘Böyle olacakmış demek ki’ diye öğreniyoruz. Görüşme, fikir alışverişinde bulunma diye bir şey yok ne yazık ki. Yaşadığımız sorunlarla ilgili soru sorsak dahi yanıt alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

"BELİRSİZLİK HAKİM"

Sağlık çalışanlarının aşı olmasıyla ilgili belirsizliklerin sürdüğünü ifade eden Öztoprak, “Bizden sadece kaç sağlık çalışanı olduğuna dair sayı almışlardı. Aşılar da beklenenden az gelince diğer sağlık çalışanları ne zaman olacak, aşı tekrar ne zaman, nasıl bir hızda gelecek bilmiyoruz. Bir belirsizlik hakim. Sağlık çalışanları evet birinci dozu olacak ama ikinci dozu olacak mıyız ardından bunu da bilmiyoruz. Açıklama da yapılmıyor. Aşıda ikinci dozla birlikte koruyuculuk bir süre sonra başlıyor o yüzden bunun planlanması gerekiyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de maden ocağında göçük: 2 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Mehmet Han Pasajı için açıklama: Buradaki esnafı pandemi sürecinde sokağa atamazsınız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...