23 Aralık 2020 09:41
Son Güncellenme Tarihi: 23 Aralık 2020 15:26

DİSK’ten 10 bölgede açıklama: Asgari ücretteki vergiyi sıfırlayın

DİSK, asgari ücretin insan onuruna yaraşır, işçilerin geçinebilecekleri bir düzeye yükseltilmesini istedi, “Asgari ücretteki vergiyi sıfırlayın” dedi.

DİSK'in, Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu'nun katılımıyla İstanbul'da yaptığı asgari ücret eylemi | Fotoğraf. Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 10 bölgede yaptığı açıklamada asgari ücretin geçim ücreti olmasını talep etti. Şirketlerin milyonlarca liralık borçlarının silindiğini belirten DİSK “Asgari ücretteki vergiyi sıfırlayın” dedi.

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin dün yapılan üçüncü oturumunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gıda harcaması üzerinden bekar işçinin aylık asgari geçim tutarını hafif işlerde 2 bin 339 TL, orta işlerde 2 bin 507 TL, ağır işlerde 2 bin 792 TL olarak açıkladı. Önümüzdeki hafta yapılacak son toplantıda ise asgari ücret belirlenecek.

DİSK de İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Trakya, Antalya, Diyarbakır, İzmir, Antep, Kayseri ve Kocaeli’de Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri önünde eylem yaptı.

İstanbul'da Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde eylem yapan DİSK, asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve prim desteği sağlanmasını istedi. Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret tümüyle vergiden muaf tutulmalıdır. Adeletli bir vergi sistemi istiyoruz. Unutmayın ki vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz" dedi.

"İNSAN ONURUNA YARAŞIR ASGARİ ÜCRET"

Az kazanandan az vergi alınması gerektiğini söyleyen Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret başta olmak üzere ücretler üzerinde çok ağır bir vergi yükü var" diye konuştu. Bir asgari ücretlinin yılın 122 günü vergi ve kesintiler için çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, "2020 yılı asgari ücretine baktığımızda bir işçinin harcanabilir geliri 1900 liraya gerilemektedir" dedi.

Vergi ve prim kesintileri olmasa içinin net maaşının 2943 lira olacağını söyleyen Çerkezoğlu, "İşverenlere sürekli vergi indiriminin yapıldığı, çoğunun vergi borçlarının sıfırlandığı ülkede asgari ücretliden bu kadar vergi alınması asla ve asla kabul edilemez" dedi.

İşçiyi düşük asgari ücrete razı etmek için özel çaba sarf edildiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarılması mümkündür. Ürettiğimiz değeri hakça paylaştığımız bir asgari ücret mümkündür. İşçiler hakkını aldı diye hiçbir ülke batmaz. Sefalet ücretine karşı mücadele haktır" diye konuştu.

Çalışma ve İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü önündeki eylemin sonunda DİSK olarak taleplerini yeniden sıralayan Çerkezoğlu, "Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir! 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır" diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


DİSK EGE: ASGARİ ÜCRETİ İŞÇİLERE DEĞİL HÜKÜMETE VE YANDAŞLARINA VERİN

DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Şubeleri de İzmir İl SGK Müdürlüğü önünde asgari ücretle ilgili basın açıklaması yaptı. “Asgari ücret vergiden muaf olsun, SGK prim desteği sağlansın. Sefalet ücret değil insan onuruna yaraşır asgari ücret” yazılı pankart açan işçiler, hazırladıkları torbalar ile şirketlerin vergi indirimlerine, ihale yolsuzluklarına, ayakkabı kutularına, TÜİK’in asgari ücret belirlemesine ve AKP’li vekilin "kuru ekmek yiyorlarsa aç değiller" sözlerine atıfta bulundu.

Sık sık “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Saraya değil emekçiye bütçe”, “AKP'ye kul, sermayeye köle olmayacağız” sloganlarının atıldığı açıklamada DİSK, işçilere reva görülen asgari ücretin hükümete ve yandaşlarına verilmesi gerektiğini söyledi.

(İzmir/EVRENSEL)


ANTEP | "2020 ASGARİ ÜCRETİ AÇLIK SINIRININ ALTINA DÜŞTÜ"

Antep’te DİSK Bölge Temsilciliği, Yeşilsu Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "Sefalet ücretine hayır, insan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz" başlığıyla yapılan açıklamaya, DİSK’e ve KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra, EMEP, HDP, CHP, Gaziantep Barosu ve CHP Belediye Meclis Üyeleri de katıldı.

"Sermayeye değil, emekçiye bütçe", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarının da atıldığı eylemde, açıklamayı DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü okudu. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücretin, salgının yarattığı kayıplara ve ekonomik krize karşı çalışanları korumanın en önemli aracı olduğunu söyleyen Güdücü, “2020 asgari ücreti daha yılın ikinci ayında açlık sınırının altına düşmüştür. Pandemi sürecinde milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibi ise kârlarını katlamıştır. TÜİK verilerine göre 2020 yılında işgücü ödemelerinin katma değer içindeki oranı yaklaşık 3 puan gerilerken sermaye gelirleri 5 puan yükselmiştir. Yani çarklar dönerken, işçiler sağlıklarını ve yaşamlarını kaybederken patronlar zenginleşmiştir. Bu adaletsizliği gidermek için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlemek şarttır” dedi.

2021 asgari ücretinin Kovid-19 salgınının getirdiği yükler dikkate alınarak hesaplanması gerektiğini belirten Güdücü, “Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak saptanmalıdır” ifadelerini kullandı. (Antep/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR | "BU KOMİK RAKAMLARA KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

DİSK Eskişehir Bölge Temsilciliği İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasıyla “Sefalet ücretine hayır! İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz!” talebini dile getirdi.

Temsilcilik adın açıklamayı okuyan DİSK Bölge Temsilcisi, Genel-İş Şube Başkanı Günay Ayaz, Asgari Ücret Komisyonu’nun gerçekleştirdiği 3. toplantıda pazarlığa açılan rakamları kesinlikle kabul etmeyeceklerini, bu komik rakamlara karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ve sürecin anti-demokratikliğine vurgu yapan Ayaz, “Bu antidemokratik sürece rağmen bizler DİSK olarak, sendikalı sendikasız tüm işçilerle işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda mücadelemizi büyütmeye kararlıyız” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ileri sürülen talepler şöyle:

• Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir.
• 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
• Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.
• Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.
• Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.
• Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil ailesi de esas alınmalıdır.
• Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
• Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.
• 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak saptanmalıdır.

(Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink davası: Sabri Uzun, Reşat Altay ve Osman Gülbel 11-15 Ocak'ta dinlenecek

SONRAKİ HABER

İstanbul Latin Katolik Cemaati Ruhani lideri Kovid-19 sonucu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...