07 Aralık 2020 09:31

Deri tekstil ve kundura işçileri meslek hastalıklarına karşı yaşam savaşı veriyor

Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, meslek hastalıklarına ilişkin hazırladığı raporda, esnek, sigortasız ve sendikasız çalışma koşullarından dolayı işçilerin hastalandığını ifade etti.

Fotoğraf: Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği

Reklam

Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, iş kollarında çalışan işçilerin meslek hastalıklarını izlemek amacıyla hazırladığı raporu yayımladı. Deri, tekstil ve kundura işçilerinin güvencesiz ve örgütsüz kesimler arasında yer aldığını belirten dernek, esnek, parçabaşı üretim, uzun çalışma saatleri, sigortasız ve sendikasız istihdam koşullarından dolayı işçilerin meslek hastalıklarına yakalandığını söyledi.

İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ALINMIYOR

“Tehlikeli bir iş kolunda çalıştığımız halde atölyelerde, koruyucu ve önleyici işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmıyor. Öte yandan işyerlerinde ilgili mevzuat kapsamında gerekli İSİG denetimleri ve ölçümler yapılmadığı gibi işçilerin periyodik sağlık kontrolleri de yaptırılmıyor” denilen raporda, işçilerin çalışırken kullandığı kimyasallardan dolayı solunum yolu, kansızlık, kanser, sinir sistemi ve deri hastalıklarına yakalandıkları ifade edildi. Dernek ayrıca meslek hastalığına yakalanan birçok işçinin iş bulmakta zorlandığını söyledi.

Rapor hazırlı için İzmir’de anket yapan Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, İzmir’in çeşitli ilçelerinde deri ve tekstil atölyelerinde çalışan işçiler ile Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan kundura işçileri ile pandemi koşulları dikkate alınarak görüşmeler yaptı. Anket için her bir atölyeden bir işçi ile görüşüldü.

Görüşülen işçilerin 23 deri atölyelerinde, 44’ü tekstil atölyelerinde, 33 ise ayakkabı atölyelerinde çalışıyor. 35 kadın, 65 erkek işçi ile görüşülen anket çalışmasında, işçilerin 35'si 18-25 yaş aralığında, 36'sı 25-40 yaş aralığında, 20'si 40-50 yaş aralığında, 7'si 50-60 yaş aralığında olduğu, 60 yaş üstü sadece 2 işçi ile görüşü yapıldığı belirtildi. Genç işçiler arasında Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu da raporda ifade edildi.

İŞÇİLER HERHANGİ BİR EĞİTİM ALMADAN ÇALIŞIYOR

Raporda ankete katılan işçilerin 62’si, “İşyerinde gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alındığını düşünüyor musunuz” soruna “Hayır” cevabını verirken, 17 işçi ise bu soruya dair fikrinin olmadığını, sadece 21 işçinin de gerekli önlemlerin alındığını dile getirdiği belirtildi. Ayrıca ankete katılan işçilerin sadece 17’si iş başı yapmadan önce ya da çalışmaya başladıktan sonra gerekli işçi sağlığı ve güvenliği eğitimleri aldığını söylerken, 83 işçi ise çalışma hayatı boyunca herhangi bir eğitim almadığını dile getirdi.

İŞYERİNDE DENETİM YOK

“Çalıştığınız atölyenin işçi sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde herhangi bir iş müfettişi tarafından denetlendiğine şahit oldunuz mu?” sorusuna 100 işçiden sadece 7’si evet cevabı verirken, geriye kalan 93 işçi ise herhangi bir denetimle karşılaşmadıkları cevabını verdi. Rapora göre 100 işçinin 56’sı işyerinde tehlikeli kimyasal maddelerle iç içe çalıştığını dile getirirken, 44 işçi ise işyerinde bu maddelerin olmadığını belirtti.

İŞÇİLER NEFES DARLIĞI, KANSER, SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARINA YAKALANIYOR

Ankete katılan işçilerin 73’ü çalıştığı işten kaynaklı sağlık problemi yaşadığı söylerken, sadece 23 işçi herhangi bir problemi olmadığını dile getirdi. “Çalıştığınız işten kaynaklı hangi meslek hastalıklarına yakalandınız” sorusuna 33 işçi “Nefes darlığı, solunum yetmezliği”, 40 işçi “kas/iskelet/eklem rahatsızlığı”, 24 işçi “Dermatit, deri iltihabı”, 15 işçi “Diş ve diş eti hastalıkları”, 24 işçi “İşitme kaybı”, 11 işçi ise “Kan hastalıkları” cevabını verdiği belirtilen raporda dernek, İşçilerin verdiği cevap meslek hastalıklarının ne kadar çok görüldüğünü ortaya koyuyor” dedi.

İŞYERLERİNDE PANDEMİYE ÖZEL ÖNLEM YOK

Dernek işyerlerinde pandemi önlemlerine dairde çalışma yaptı. Anket için görüşülen işçilerin 72’si işyerinde pandemi özel olarak önlemler alınmadığını dikkat çekti. İşçilerden 63’ü “Siz dahil çalıştığınız işyerinde Kovid-19 tanısı konan işçi oldu mu?” sorusuna evet cevabı verdi. Evet cevabını veren işçilere “Vakalar sonrasında neler yapıldığı” sorulduğun da 63 işçinin 27’si (%43’ü) “Hiç bir şey olmamış gibi çalışmaya devam edildi”, 13’ü (%21) “Sadece işyeri dezenfekte edildi, çalışmaya devam ettik”, 11’i (%17) “Karantina için evlere gönderildik” ve 12’si (%19’u) “Sadece yakın temaslılar karantinaya gönderildi, diğerleri çalışmaya devam etti” cevabını verdiği raporda belirtildi.

“DERİ, TEKSTİL VE KUNDURA ATÖLYELERİNDE KAYITSIZ İŞÇİ KALMAMALIDIR”

Dernek çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Meslek hastalıkları ile mücadele için ilk olarak deri, tekstil ve kundura atölyelerinde kayıtsız işçi kalmamalıdır.
  • Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin getirdiği yükümlülükler büyük-küçük, kayıtlı-kayıtsız, sendikalı-sendikasız vb ayrım yapmadan bütün işyerlerinde hayata geçirilmelidir.
  • Tehlikeli iş kolları arasında yer alan deri, tekstil ve kundura atölyelerinin tamamı işçi sağlığı ve işçi güvenliği kapsamında denetlenmelidir.
  • Hali hazırda herhangi bir eğitim almadan çalıştırılan ve yeni başlayacak bütün işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerini almalıdır.
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almadan işçi çalıştıran işverenler için daha ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
  • Meslek hastalıklarını önlemek için daha kaliteli hammaddeler kullanılmalı, hammaddelerin denetimleri sıkılaştırılmalıdır.
  • İşçi havzalarına meslek hastalıkları ile ilgili donanımlı sağlık kuruluşları kurulmalı.
  • Meslek hastalıkları tanı koyma süreçleri hızlandırılmalı, sigortasız çalıştırılan işçilerin beyanı esas alınmalıdır.
  • Tehlikeli iş kolları arasında yer alan deri, tekstil ve kundura atölyelerinde çalışan işçilerin 6 ayda bir periyodik sağlık kontrolleri yaptırılmalı.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam