Teksif ve Deriteks İzmir Şubeleri: İşçiler iç içe çalıştırılıyor, çarklar dönüyor
Teksif ve Deriteks İzmir Şube başkanları, iş kollarında kuralsız ve esnek çalışmanın olduğunu söyleyerek, alınmayan önlemlerden dolayı işçilerin koranovirüse yakalandığını ifade etti.

Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

Farplas işçisi: Biz ölümle burun buruna çalıştık, ödülü evinde uyuyan patron aldı

Mağaza çalışanları: Bu gidişle hayatımızı idame ettiremeyeceğiz

Kadın işçiler: Pandemi masrafları katladı, geçinemiyoruz

Sendika ve meslek odalarından çağrı: Salgınla mücadelede tam kapanma
Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir
Koronavirüs vakaları gün geçtikçe artıyor. Hükümet bazı kısıtlamalar açıklasa da virüsün hızlı ve çokça yayıldığı fabrika ve işyerleri aralıksız çalışmaya devam ediyor. Özellikle kuralsız ve esnek çalışmanın olduğu iş kollarından deri ve tekstilde işçiler alınmayan önlemlerden dolayı sorunlar yaşıyor. Teksif ve Deriteks İzmir Şube başkanlarıyla iş kollarındaki yaşanan sorunları konuştuk.
Teksif Sendikası İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, örgütlü oldukları fabrikalarda önlemlerin alınması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Çıkarılan kısıtlamalarda işçiler için alınan bir önlem olmadığını dile getiren Aksoy, “65 yaş üstü ve 20 yaş altının sokağa çıkması yasak ama bu yaşlarda çalışanlara işlerine gitmeye devam ediyor. Özellikle fabrikalarda yine sıkış tepiş servisler söz konusu. İşçiler yine iç içe çalışıyor ve çarklar dönüyor. Bu insanların taşıyıcı olması yüksek ve oradan evlerine gidiyor” dedi.
“EKONOMİK KRİZDEN DOLAYI İNSANLARIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”
“İşçilerin, işçi ailelerin ve çocuklarının bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesini sağlayabilecek gıda maddelerinin talep edilmesi, dolayısıyla ücretlerin arttırılması gerek” diyen Aksoy, ekonomik krizden dolayı insanların alım gücünün giderek düştüğünü söyledi.
“2 GÜNDE BİR MASKE DAĞITILAN FABRİKALAR VAR”
Kısa çalışma ödeneğinin işverenler tarafından resmen kayıt dışı olarak kullanıldığını hatırlatan Aksoy, “Sun Tekstil özellikle bunu yapıyor. Uluslararası markalara üretim yapan firmalar azgın bir şekilde işçilerin haklarını elinden alıp kendi karlarını yükseltmek için işçilerin canını almaya devam ediyor. Ne çelik kaplar, ne bardaklar hiçbir önlem yok. 2 günde bir maske dağıtılan fabrikalar var. Tekstil çalışanları bu şekilde” diye konuştu.
“İŞVERENLER İKRAMİYE VE SOSYAL HAKLARI KESİYOR”
Kovid-19 hastalığına yine en çok tekstil, ayakkabı ve deri işçilerin yakalandığı belirten Aksoy, “Çünkü kuralsızlık bu iş kolunda. İşçiler canını kaybetmemek için hayatını idame ettirmek için çalışıyor. Öteki türlü de açlıktan ölecek. Kendi ihtiyacını temin edemeyince iki tarafta da işçiye ölümü gösteriyorlar. Bazı iş yerlerinde de ikramiyelerin kesilmesine neden oluyor. 14-15 gün devlet tarafından karantina alınmasına rağmen işverenler ikramiye ve sosyal haklarından keserek işçiye yine ölümü gösteriyor” dedi.
“İŞÇİLERE ÜCRETSİZ TEST YAPILMALI”
İşçilerin hastalığı göze alarak fabrikalarda çalıştığını söyleyen Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, “İşçilere ücretsiz test yapılması lazım. Bugün testi devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde bile olamadıklarını görüyoruz. Temaslı olup evlerine gönderilen arkadaşlarımız oluyor. Yani bu da birkaç kere yaşanmış oluyor. Ve rapor hakkı oluşmuyor. Rapor hakkı oluşmadığında da ya raporsuz senelik iznini kullanması gerekiyor, ya kısa çalışma ödeneği adı altında ya da ücretsiz izin adı altında ciddi anlamda ekonomik anlamda mağdur kalarak evlerine dönüyor” dedi.
Pozitif vakayla temaslı işçilerin, “Benim ismimi söyleme, kiramı ödeyemem” dediğini aktaran Alagöz, işçilerin test yaptırmakta zorlandığını, özellikle devlet hastanelerinde sıraların fazla olmasından dolayı sorunlar yaşandığını ve bu yüzden insanların 250 lira karşılığında özel hastanelerde test yaptırdığını ve işe geri döndüğünü söyledi.
“ÜCRETSİZ İZİNDEKİ HERKESE ALDIĞI SON MAAŞ ÖDENMELİ”
“Bir ailede ortalama eşi çocuklarıyla dört kişi yaşıyor. Ve bu dört kişilik aileye bin 1000 TL ile yaşa deniyor. Bin TL ile kira mı ödenecek, faturalar mı ödenecek, alışveriş mi yapılacak. Bu duruma düşmek istemeyen bazı işçiler eminim ki temaslı dahi olsalar gidip çalışıyorlar” diyen Alagöz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ücretsiz sağlık hizmeti olmalı. Yaygın ve ücretsiz test yapılmalı. Gerek pozitif olan gerekse temaslı olan arkadaşlarımız almış oldukları kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izindeki herkese almış olduğu son maaş ödenmeli. Böyle olmazsa hastalıktan ölmeyen işçi geçinememekten, beslenememekten, açlıktan ölecek.”
Evrensel'i Takip Et