01 Kasım 2020 08:30

İzmir’de hasar tespit çalışmalarına İnşaat Mühendisleri Odası dahil edilmedi

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin deprem sonrası hasar tespit çalışmalarına katılmak için Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğüne yaptığı başvuru reddedildi.

Fotoğraf: Muhammet Fatih Oğraş/AA

Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sel, heyelan, deprem gibi afetler sonrası herhangi bir başvuru şartı aranmaksızın hasar tespit çalışmalarının hemen başlatıldığının söyledi. Öte yandan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin hasar tespit çalışmalarında yer almak için Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğüne yaptığı başvuru reddedildi.

İzmir Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası binaların hasar tespitine ilişkin süreç yeniden gündeme geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce, mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet, sel, heyelan, deprem gibi afetler sonrası, afetin binaya verdiği hasarı gözlemsel olarak değerlendiriyor, sınıflandırılmasına yönelik hasar tespit işlemlerini yürütüyor.

İzmir depremi sonrası da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan 2'şer kişilik yaklaşık 600 ekip, öncelikle Bayraklı, Bornova ve Seferihisar'da hasar tespit çalışmaları yapacak. Bu ilçelerde vatandaşların hasar tespit çalışması yapılması için herhangi bir kuruma başvurması gerekmiyor.

Diğer ilçelerde ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kriz merkezine bağlı 17 irtibat bürosuna yapılacak başvurular sonrasında hasar tespit çalışmaları yürütülecek.

ÖNCELİKLE KAMU KURUMLARINDA HASAR TESPİTİ YAPILACAK

Hasar tespit çalışmalarında hastaneler, okullar ve kamu kurumları, öncelik verilen binalar arasında yer alıyor. Vatandaşlardan, evlerinde yıkılma riski yoksa ekiplerin gelmesini beklemeleri isteniyor.

Hasar tespit çalışması yapılan evlerde, artçı sarsıntılar nedeniyle artan bir hasar durumu varsa vatandaşların, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine, AFAD'ın kurduğu kriz merkezine, valiliğe, kaymakamlıklara başvurarak bilgi vermesi öneriliyor.

Elazığ depremi sonrası hasar tespit çalışmaları 10 günde tamamlanmıştı. İzmir'de de sürenin kısa tutulması hedefleniyor.

Hasar tespitinin tamamlanmasının ardından binalarla ilgili süreç başlayacak.

Bakanlık tarafından afet sonrası binalarda oluşan durum, "hasarsız", "az hasarlı", "orta hasarlı", "ağır hasarlı" ve "acil yıkılacak" binalar şeklinde sıralanıyor.

Boyasında, sıvalarında ve duvarlarında ince çatlak oluşan ve duvarlarından sıva dökülen binalar "az hasarlı" diye niteleniyor ve kullanılmasında sakınca görülmüyor.

Duvarlarında yarıklar ve taşıyıcı elemanlarda ince çatlaklar olan binalar "orta hasarlı binalar" diye niteleniyor onarım ya da güçlendirme yapılmadan kullanılmaması öneriliyor, ancak eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebiliyor.

Taşıyıcı elemanlarında geniş ve yaygın kesme kırılmalar/ayrılmalar olan binalar "ağır hasarlı" diye niteleniyor. Bu yapılar, "onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz, hasarları olan binalar" olarak tanımlanıyor.

Taşıyıcı elamanları büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkılan binalar ise "acil yıkılacak" binalar olarak adlandırılıyor. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemiyor ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemiyor.

RAPORLAR, MUHTARLIK VE KAYMAKAMLIKLARDA ASKIYA ÇIKARILACAK

Binalara ilişkin değerlendirme raporlarının sonuçları, muhtarlıklar ve/veya kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılacak.

Vatandaşlar, açıklanan sonuçlara, askıya çıktığı gün itibarıyla 30 günlük yasal sürede AFAD İl Müdürlüğüne ya da kaymakamlıklara dilekçeyle itiraz edilebilecek.

Acil yıkılacak binalar ilan edildikten sonra 3 gün içerisinde kat maliklerinin itirazı olursa tekrar inceleme yapılacak, tekrar acil yıkılacak kararı verilirse ya da itiraz olmazsa bu binaların yetkili kurumlarca yıkımları gerçekleştirilecek.

Ayrıca fen ve sanat kurallarına göre güçlendirmesi veya onarımı mümkün olan yapıların 1 yıl içerisinde tadilatı yapılarak oturulmasına müsaade edilecek.

AFAD İl Müdürlüğünce binaların hasar durumuna göre acil yardım, kira yardımı, çeşitli ayni ve nakdi yardımlar yapılacak.

Bakanlık, artçı sarsıntılar devam ettiği için, vatandaşların, hasar tespit çalışmaları tamamlanana kadar evlerine girmemelerinin daha uygun olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

İMO: ODAMIZIN SÜRECİN DIŞINA İTİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, hasar tespit çalışmalarında yer almak için gerekli eğitimi almış deneyimli meslektaşlarının bilgilerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirdiklerini duyurdu.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden, "Diğer illerden kalabalık bir ekibin katılım sağladığı ve odayla ilgili organizasyon yapılamayacağı" şeklinde cevap geldiğini belirten İMO İzmir Şubesi, odanın ve inşaat mühendislerinin sürecin dışına itilmesini kabul etmediklerini söyledi.

İMO yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Şubemize binaları ile ilgili hasar tespiti yapılması konusunda vatandaşlarımızdan birçok talep gelmekte ve çok sayıda hasarlı bina olduğunu bilmekteyiz. Meslek Odamızın hasar tespiti konusunda sertifikası bulunan, hasar tespiti için hazır bekleyen 26 ayrı ekibinin ve deneyimli meslektaşımızın sürecin dışına itilmesini kabul etmiyoruz. Yapılan bu yanlış davranıştan bir an önce dönülmesini, tüm bilgi ve birikimimiz ile beraber dayanışmanın ve birlikte çalışmanın çok önemli olduğu bu günlerde deneyimli ekiplerimiz ile hasar tespit çalışmalarına destek vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.”

İZMİR BAROSU SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Öte yandan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, yıkılan binaların deprem zemininin etüdü için araştırma başlatacaklarını belirterek, tahlillerin ardından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Mezopotamya Ajansına bilgi veren Yücel, "Zemin etüdünün incelenmesi için numune alınıp, bilirkişinin incelemesini sağlayacağız. Müteahhitlerin kim olduğunu bu aşamada bilmiyoruz ama bu tahliller yapıldıktan sonra dava açacağız" diye konuştu.

Depremde, İzmir Barosu üyesi Avukat Birgül Pandal da hayatını kaybetmişti. Avukat Sercan Turgut ve Kadri Kahraman da yaralanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Reklam