29 Eylül 2020 10:14

Fikriye Özbek'e ağırlaştırılmış müebbet istemi | "Neredeyse şiddet mazur gösterilmiş"

Adana’da şiddet gördüğü kocasını öldürdüğü iddiası ile Fikriye Özbek hakkında ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. Avukat Sevil Aracı, Fikriye Özbek hakkındaki iddianameyi değerlendirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da 2 Eylül gecesi şiddet gördüğü kocası Hakan Özbek’i öldürdüğü iddiası ile tutuklanan Fikriye Özbek hakkında yürütülen soruşturmanın ardından iddianame düzenlendi. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianame henüz değerlendirme aşamasında. İddianamede “Eşi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

İddianameyi değerlendiren Av. Sevil Aracı, Fikriye’nin şiddet görmesi ve Hakan Özbek’in psikolojisinin bozuk olduğunun ifadelerden anlaşıdığını belirterek “Neredeyse Fikriye’nin gördüğü şiddet mazur gösterilmeye çalışılmış” dedi. 

"BUNU BİR GÜN VURACAĞIM", "ZATEN ÖLMEK İSTİYORUM" İFADELERİ İDDİANAMEDE YER ALDI

İddianamede olay günü Hakan Özbek’in ağabeyi M.Ö. ve H.E’nin cinayetin yaşandığı eve giderek Hakan Özbek ile konuştuğu bilgisi yer alıyor.  M.Ö. ve H.E. ifadelerinde, Hakan Özbek’in onların yanında Fikriye’ye hakaretler ve tehditlerde bulunduğunu, kendilerinin Hakan Özbek’i sakinleştirmeye çalıştıklarını anlatıyorlar. Fikriye Özbek’in ifadelerinin de yer aldığı iddianamede aynı gece M.Ö’nün eşi ile yapılan görüntülü görüşmede Hakan Özbek’in “Ben bunu bir gün vuracağım. Ya ayağına sıkacağım, ya kafasına sıkacağım. Ne cezaevinden, ne de ölümden korkum var. Zaten ölmek istiyorum…” şeklinde Fikriye’yi tehdit ettiği de yer aldı. Fikriye’nin ifadelerine göre eşi, ağabeyi gittikten sonra, gecenin ilerleyen saatlerinde kendisine hakaretlerde bulunup şiddet uygulamaya başlamış. Daha sonra kendisine ait tüfekle önce Fikriye’yi vuracağını söyleyen Hakan Özbek, daha sonra “Ben ölmek istiyorum, hadi beni vur” diyerek Fikriye’nin eline tüfeği tutuşturmuş.

"İDDİANAME ERKEK BAKIŞ AÇISI İLE HAZIRLANMIŞ”

İddianamenin henüz değerlendirme aşamasında olduğunu ifade eden Fikriye Özbek’in avukatlarından Sevil Aracı, iddianamenin bu hali ile gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğunu, iddianamenin reddedilmesi için mahkemeden talepte bulunduklarını söyledi. Kadın bir savcı tarafından hazırlanmasına rağmen iddianamenin “erkek” bakış açısı taşıdığını söyleyen Av. Sevil Aracı şu değerlendirmelerde bulundu: “Fikriye’nin anlatımlarının ayrıntılı olarak yer aldığı iddianamede, dosyaya yansıyan ifadelerden açıkça Fikriye’nin sürekli ağır şiddet gördüğünün ve maktulün psikolojisinin bozuk olduğunun, tüfeği zorla Fikriye’nin eline tutuşturanın ve ateş almasını sağlayanın Hakan Özbek olduğunun anlaşılmasına rağmen bu hususlar değerlendirilmeyerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile eşi öldürmek suçundan iddianame düzenlenmiş.” 

"İDDİANAMEDE MEŞRU MÜDAFAADAN SÖZ EDİLMEMİŞ"

İddianamede Hakan Özbek’in kıskançlık ve hezeyanlarının temellendirilmeye çalışıldığını vurgulayan Aracı; “Neredeyse Hakan’ın Fikriye’ye uyguladığı şiddet mazur gösterilmeye çalışılmış. Oysa dosya içerisinde yer alan pek çok tanık beyanında, Hakan’ın dengesiz bir psikolojiye sahip olduğu, kıskançlık yüzünden eşini suçlama eğiliminde olduğu, özellikle nisan ayında cezaevinden tahliye edildikten sonra şiddetin ve dengesiz hareketlerinin arttığı anlaşılıyor. Olayın olduğu gecenin akşamında dahi Hakan’ın şahitler önünde Fikriye’ye yönelik tehdit ve hakaretleri söz konusu. Fikriye uzun yıllardır eşinden ağır şiddet görmüş bir kadın. Tüm bunlar ve esasen tüfeğin Hakan tarafından zorla Fikriye’nin eline verilip ateş almasının sağlanması iddianamede hiç değerlendirilmemiş. Biz Fikriye’nin burada bir eyleminin olmaması nedeni ile tamamen suçsuz bulunacağını düşünürken, iddianamede meşru müdafaadan veya haksız fiil indirimlerinden dahi söz edilmemiş olması şaşırtıcı. İddianame, Fikriye’yi kasten eşini öldürmekle suçlamış, ancak bu kesinlikle doğru değil” ifadelerini kullandı.

"MAHKEMEDEN İDDİANAMENİN REDDİNİ TALEP ETTİK"

Biz soruşturma sırasında, Fikriye’nin suçsuzluğunu ortaya çıkaracak bir kısım delillerin araştırılmasını talep ettiklerini ifade eden Aracı şunları söyledi; “Fikriye’nin çocuklarından birinin görgü tanıklığı olduğunu bildirmiştik. Buna rağmen araştırılmasını istediğimiz hususların hiçbiri araştırılmadan iddianame hazırlanması yoluna gidilmiş. Mahkemeden iddianamenin reddini talep ettik. Umuyoruz ki mahkeme iddianamedeki bahsettiğimiz eksikliklerin giderilmesi, araştırılmasını istediğimiz hususların araştırılması için iddianameyi iade eder. Biz Fikriye’nin masum olduğunun ortaya çıkacağına inanıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Çevreye atılan maske ve eldivenler tehlike saçıyor

SONRAKİ HABER

DİSK: Örgütlenme uzmanı F.I’nın konfederasyonla ilişkisi sona erdirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...