Sağlıkta şiddete karşı yürüdüler: Sağlıkta şiddet pandemi ilan edilmeli

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri, Ankara’da sağlık çalışanlarına yönelik saldırıyı protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

22 Eylül 2020 10:52
Son Güncellenme Tarihi: 22 Eylül 2020 14:58
Paylaş

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri ve SES Aksaray Şubesi üyeleri Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık çalışanlarına yönelik saldırıyı kınadı.

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada, sağlıkta şiddetin her geçen gün büyüdüğü fakat yetkililerin susmaya devam ettiği vurgulanarak “Sağlık emek ve meslek örgütleri uzun yıllardır sağlıkta yaşanan şiddetin nedenler, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirmekte, yöneticileri şiddeti durdurmak için sorumluluk almaya davet etmektedir” denildi.  

“KORUNMAK İÇİN BAŞIMIZA MİĞFER GEÇİRİP ÇELİK YELEK Mİ GİYELİM?”

Sağlık emekçileri olarak sağlıkta şiddeti önlemede daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören kanun değişikliği tasarısı hazırlandığı, TBMM’de kabul edilip kanunlaşması için çaba gösterildiği hatırlatılan açıklamada “Gerekli önlemler alınmadığından Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dün sağlık emekçilerinin silahlı bir guruptan hem kendisini hem hastasını korumak için resüsitasyon odasının kapısına bedenleri ile yaptığı barikata tanıklık ettik. Yetkililere sormak istiyoruz; bizler saldırılardan korunmak için başımıza miğfer geçirip çelik yelek mi giyelim? Bir canı daha hayatta tutmak için canhıraş çalıştığımız ortamlarda silahın ne işi vardır?” denildi.

“SAĞLIK KURUMLARINDA ŞİDDETİN KANIKSANMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Eli silahlı çetelerin sağlık kuruluşlarına bu kadar kolay girmesinin, terör estirmesinin arkasında yatan nedenin başta kamu otoritesi olmak üzere toplumun silahlanmayı normal bir olgu gibi görmesini sosyal bir sorun olarak ele almayan anlayış olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşananlar bütün bunlardan bağımsız değildir. Silaha ulaşmanın kolaylaştırıldığı ülkede şahısların o silahı evinin vitrininde saklamayacağını ve bir gün mutlaka toplumun huzurunu bozmak üzere o silahı eline alacağını öngörmemek bu kadar zor olmamalıdır. Çocuklarımıza pandemi şartlarında doya doya sarılmadan her nöbete gittiğimizde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından iş yerimizde ve hiçbir yerde şiddete uğramayı, öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının şiddete uğramasını, öldürülmesini kabul etmiyoruz.”

“UYGULAMAYA SOKULMAYAN YASA NEDENİYLE SALDIRILARA MARUZ KALIYORUZ”

Uzun uğraşlara ve mücadelelere rağmen bir türlü çıkarılıp uygulamaya sokulmayan etkili sağlıkta şiddet yasası nedeniyle sağlık emekçilerinin şiddetin her türlüsüne maruz kalmaya devam ettiğine vurgu yapılan açıklamada, “Sağlık hizmeti sunumunda yaşanan sorunların kaynağı 2003 yılından itibaren uygulanmaya çalışılan sağlıkta dönüşüm programı ve sağlık alanında uygulanan yanlış politikalardır. Sağlıkta dönüşüm programı ve yanlış politikalar, sağlık alanındaki sorunları kalıcı hale getirmiştir. Sağlık hizmet sunumunun her kademesinde çalışan biz emekçiler olarak belirtiyoruz ki, çözülmesi beklenen en acil sorunumuz sağlık alanında yaşanan şiddettir. Sağlık emekçilerinin mesleklerinin itibarsızlaştırıldığı, emeğimizin değersizleştirildiği, iş güvencesinin yok edildiği, çalışma haklarımızın keyfi bir şekilde ellerimizden alındığı, pandemi gibi olağanüstü bir dönemde, insanüstü bir çaba ile görev yapan biz sağlık emekçileri, her an şiddet tehdidi altında görevimizi yapmak zorunda kalıyoruz. Bir saatte yaklaşık iki, günde ise ortalama kırk sağlıkçı fiziksel veya sözlü saldırıya maruz kalmaktadır. Şiddete uğrayan sağlıkçıların kimi psikolojik olarak yıpranıyor, kimi yaralanıyor kimisi ise hayatını kaybediyor. Saldırganlar ise mahkemelerden çok az cezalar alıyor ve çoğu zaman serbest bırakılıyor. Siyasi iktidar ve idareciler ise caydırıcı önlemler almaktan ve adımlar atmaktan kaçındıkları için şiddetin önü alınamıyor yaşanan bu olay ne ilktir ne de son olacaktır” denildi.

“BAKANLIK SORUMLULUK ALMALIDIR”

Sağlık emekçilerinin zor koşullar altında görevlerini yerine getiremediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sağlıkta şiddet sağlık hizmetinin verildiği tüm alanlarda, eczanelerde, kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Yetkililerden bir an önce sağlıkta şiddeti önleyici, caydırıcı yaptırımları olan yasal değişikliği talebimizde ısrar ediyoruz. Sağlık Bakanlığını ve diğer ilgili mercileri sağlık emekçilerinin can güvenliğini sağlamak konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz.”

SES AKSARAY ŞUBE: SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILSIN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şubesi, şube yöneticileri ve iş yeri temsilcilerinin katılımıyla, Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık emekçilerine yönelik saldırıyı kınadı. Açıklamada sağlıkta şiddeti önleyici ve caydırıcı yaptırımları olan yasal değişikliği talebi vurgulandı.

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bakan Akar, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı ile görüştü

SONRAKİ HABER

Gazeteci Sabiha Temizkan'a ceza istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...