Keçiören’de hastaneye saldırı: "Yaşananlar Türkiye’deki toplumsal şiddetin tezahürü"

Ankara'da iki grup arasında çıkan silahlı kavga Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesine taşındı. Sağlık çalışanları, hastaları ve kendilerini korumak için barikat kurarak yoğun çaba sarf etti.

21 Eylül 2020 19:25
Son Güncellenme Tarihi: 22 Eylül 2020 15:02
Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Keçiören’de dün (21 Eylül) iki grup arasındaki silahlı saldırıda yaralanan ve hayatını kaybeden hasta yakınlarının kavga ve saldırıları, Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesine taşındı. Yaklaşık 100 kişinin hastaneyi kavga alanına çevirmesiyle beraber hastalar ve sağlık çalışanları korku dolu anlar yaşadı. Hasta yakınları, acil servisteki canlandırma odasına girmek için kapıları zorlarken sağlık çalışanları kapı ardında barikat kurmak zorunda kaldı. Hem acildeki hastaları hem de kendilerini korumaya çalışan sağlık çalışanlarının yaşadıkları, sosyal medyada paylaşılan görüntülere yansırken hastane ortamı pandemi döneminde adeta çatışma alanına döndü.

Ankara Tabip Odası (ATO) ve SES Ankara Şubesi, bu sabah (22 Eylül) hastanede incelemelerde bulunarak çalışanları ziyaret etti. 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından akşam saatlerinde yapılan açıklamada "Bazı basın yayın kuruluşlarında yayınlanan Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık çalışanlarına yönelik eylemleri içeren görüntüler ihbar kabul edilerek şüpheliler hakkında derhal soruşturma başlatılmıştır" denildi. 

Yaşananları ve artan şiddet vakalarını TTB, ATO ve SES Ankara Şubesi Evrensel’e değerlendirdi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, basına yansıyan görüntüleri, “Türkiyede sağlık sisteminin geldiği durum” olarak nitelendirirken ATO Genel Sekreteri Muharrem Baytemür de “Türkiye’de yaşanan toplumsal şiddetin yansıması” değerlendirmesinde bulundu.

ADIYAMAN:TÜRKİYE’DE SAĞLIK SİSTEMİNİN GELDİĞİ DURUM!

Hastanede yaşanan görüntüleri “Türkiyede sağlık sisteminin geldiği durum” diye özetleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, sağlıkta yaşanan şiddetin boyutuna ve geldiği noktaya dikkat çekti. 

Adıyaman, “Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık çalışanları bir yandan çalışırken bir yandan da hastalarını ve kendi yaşamını korumak zorunda kalmıyor. Kapının arkasına yığılan kendilerini ve hastaları korumaya çalışan sağlık çalışanlarının görüntüsü üzücü. Daha iki hafta önce de Ayvalık’ta hemşireler zatürre aşısı yok diye saldırıya uğradılar. Bu saldırılar görmezden gelinir, failler ceza almazsa ne yazik ki ardı da kesilmeyecek” diye konuştu.

Adıyaman, son günlerde yaşanan şiddet vaklarını TTB’nin hedef haline getirilmesinin bir tezahürü olarak da yorumladı.

Öte yandan olayın ardından TTB'nin Twitter hesabından "Sağlıkta şiddet sona ersin" çağrısıyla yapılan paylaşım da dikkat çekti. Paylaşımda "Hekimlik Andı'na bugün Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sağlık çalışanları yeni bir cümle eklemek zorunda kaldı! 'Hastalarımı Acil Resüsitasyon Odası kapısında bedenimden barikat kurarak, şiddet ortamından koruyacağıma yemin ederim.'" ifadeleri yer aldı.

"100 KİŞİLİK GRUP HASTANEYE SİLAHLA GİRİP KAPI PENCERE KIRIYOR"

ATO Genel Sekreteri Muharrem Baytemür de hastaneye yaptıkları ziyaretin ardından başhekimlikten hastanede çalışan güvenlik güçlerine kadar birçok kişi ile görüştüklerini ifade ederek, “Ortada yaşanan travmatik bir durum var. 100 kişiyi bulan hasta yakınları hastaneye fiziksel zararda bulunurken bir de bu ortama silahla girip kapı, pencere kırıyor. Orada bulunan hastane güvenlikleri sayesinde sağlık çalışanları, kendilerini korunaklı bölgeye alarak korumaya çalışıyor” dedi.

Bu görüntüleri toplumsal şiddetin bir yansıması olarak değerlendiren Baytemür, “Ne yazık ki sağlık çalışanları da kolay hedef oluyor ya da hedef gösteriliyor. Pandemi döneminde şiddet artış gösterdi. Hepimizin sağduyulu bir şekilde davranarak bu dönemde hiç olmadığı kadar sağlık çalışanlarına sahip çıkması gerekir. Sağlıkçılar, pandemide kendi hayatlarını riske ederek hastayı kurtarmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Baytemür, şiddet ortamında sağlık hizmeti alan hastaların da hayati tehlikesinin arttığını belirtti.

"ŞİDDET UYGULAYICILARI KAHRAMANLAŞTIRILIYOR"

SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya da sağlık emekçileri ve hastaların güvenliklerinin tehlikeye atılmasının tek sebebinin Türkiye’de normalleştirilen şiddet olduğunu söyledi.

Sağlıkta yaşanan şiddetin hayatlarında her zaman sorun olduğunu ancak giderek de arttığını vurgulayan Yalçınkaya, “Şiddet de toplumsal sağlık sorunu ve bugün ne yazık ki bu şiddet meşrulaştırılıyor. Şiddet uygulayıcıları kahramanlaştırılıyor ve faillerin ceza almadığı bir ortamda yaygınlaşıyor”dedi.

Yöneticilerin kendilerini dikkate almadığını ifade eden Yalçınkaya, “Yöneticilerin bu alanı özenle dikkate almadığı, caydırıcı cezaların verilmediği bir ortamda bütün sağlık emekçilerini örgütlenmeye çağırıyoruz. Bugün iktidarın izdüşümü gibi çalışan kurumlar nedeniyle dün Keçiören’de onlarca arkadaşımız şiddete maruz kaldı” diye belirtti.

SAĞLIK BAKANI KOCA, KEÇİÖREN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNİ ZİYARET ETTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sağlık çalışanlarına ziyarette bulundu. 

Koca, Twitter hesabından ziyarete ilişkin yaptığı paylaşımda, "Keçiören EAH Acil Servisindeki arkadaşlarımı ziyaret ettim. Emniyet güçlerimizce incelenen kamera kayıtları, arkadaşlarımızın beyanı olayın ciddiyetini ortaya koymuştur. Cumhuriyet Başsavcılığımız süreci başlatmıştır. Sağlık camiası olarak üzgün ve konunun takibinde kararlıyız" ifadelerini kullandı.

SELMA GÜRKAN: YARATILAN SİYASİ ATMOSFERİN SONUCU

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da yaşananlar üzerine Twitter hesabından yaptığı paylaşımında "Yarattıkları siyasi atmosferin sonuçlarından hiçbir rahatsızlık duymuyorlardır. İktidarın ve ittifaklarının zehirli dilinin sonuçlarıdır bu yaşananlar. #SaglıktaŞiddet var, #SağlıktaŞiddeteHayır" ifadelerini kullandı.

MURAT EMİR: SİYASETÇİLER, HEKİMLERİ HEDEF GÖSTERMEKTEN VAZGEÇMELİDİR

CHP Milletvekili Murat Emir de görüntülerin ardından yaptığı açıklamada “Sağlık çalışanları, canları pahasına hem salgınla hem de şiddete karşı mücadele ediyor. Sağlık çalışanları bu mücadelede Sağlık Bakanlığı ve iktidar tarafından yalnız bırakılıyor. Yalnız bırakılmak yetmiyormuş gibi hekimler bir de iktidar ortağı partinin genel başkanı tarafından tehdit ediliyor. Siz en üst makamlarca hekimleri tehdit ederseniz, kendini bilmez kişiler de bu tehditlerden cesaret alır ve benzer davranışları sergilemeye devam eder. İktidar bir an önce aklını başına almalı ve toplum nezdinde sağlıkçıların itibarını yükseltecek, saygınlığını sağlayacak bir tutum sergilemelidir. Siyasetçiler, hekimleri hedef göstermekten vazgeçmelidir” dedi.

BAKAN KOCA: HİÇBİR SAĞLIK ÇALIŞANIMIZ ZARAR GÖRMEMİŞTİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı açıklamada "Hastane güvenliğimiz ve emniyet güçleri, olaya kısa sürede müdahale etmiş, adli süreç başlatılmıştır. Olayda hiçbir sağlık çalışanımız zarar görmemiştir" dedi.

Olayın herkes açısından güçlü bir uyarı değeri taşıdığını belirten Koca, "Nedenler çok açıktır. Şiddet olayları, nadir rastlanan olay değil, artık, her an muhtemel olaylar haline gelmeye başlamıştır. Sağlık çalışanına yönelik şiddet, en başta, uygarlığın temel ilkesi olan insana saygı ilkesine aykırıdır. İnsana saygı, insanca davranışlar içinde en insanca olanıdır. Şiddet olaylarının, sağlık hizmetlerinin kalitesini kaçınılmaz biçimde düşüreceğini ise kabul etmek zorundayız. Bu yaralayıcı, tedirginlik uyandıran şiddet gerçeğini, toplum-devlet birlikteliğinde rehabilite etmek görevimizdir" ifadelerini kullandı.

Koca ayrıca "Toplumumuzdan isteğim şudur: Dünyanın en fedakâr sağlık çalışanları olduklarını bu salgın döneminde bir kez daha ispatlayan evlatlarınıza, dünyanın örnek alacağı sevgi ve saygıyı gösterelim. Sağlık çalışanlarımıza saygıyı bir insanlık kalitesi olarak görelim. İyi gün dostu her zaman bulunur. Kötü gün dostlarımız sağlık çalışanlarımızdır" dedi.

ANKARA VALİLİĞİ: SORUMLULAR HAKKINDA ADLİ TAHKİKAT BAŞLATILMIŞTIR

Olayla ilgili Ankara Valiliği de açıklama yaptı. Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Silahlı bir kavga sonucu Keçiören Eğitim  Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan yaralıları görmek isteyen hasta yakınları ile hastane çalışanları arasında çıkan tartışma fiziki saldırıya dönüşmeden görevlilerimizle önlenmiş olup sorumlular hakkında derhal adli tahkikat başlatılmıştır" denildi.

Vali Vasip Şahin de Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Faillerin hak ettikleri karşılığı bulacaklarından kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

HASTANEYE TAŞINAN KAVGA

Diğer yandan hastaneye taşınan kavgaya dair detaylar da belli oldu. Aktarılana göre silahlı kavga Keçiören'e bağlı Osmangazi Mahallesi Baştuğ Sokak'ta saat dün 18.00 sıralarında bir berber dükkanında çıktı. Tıraş olan Fırat Ö. ve Ahmet Ö. kardeşler, yanlarına gelen Emrah K. ile tartışmaya başladı. Büyüyen olayda Emrah K., tabanca ile 2 kardeşe ateş etti ve olay yerinden kaçtı. Yaralı 2 kardeş, sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ahmet Ö. yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Ayrıca yaralanan Fırat Ö.'nün silahla yaralama suçundan arandığı da belirlendi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Munzur Gözelerine iş makinaları girdi

SONRAKİ HABER

Boşanma aşamasındaki eşini ağır yaralayıp arkadaşını öldüren Metehan Ç. tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...