11 Ağustos 2020 08:41 Güncelleme: 11 Ağustos 2020 14:14

Yelki'de tarım alanına yapılmak istenen Go Kart pistine karşı mücadele büyüyor

İzmir Yelki'de tarım alanına motor sporları pisti yapılmak istenmesine ilişkin nöbet eylemi sürerken, iş makinaları jandarma eşliğinde bölgeye geldi. İnşaata karşı destek ise büyüyor.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: GÜLDER

Reklam

İzmir Güzelbahçe'ye bağlı Yelki’de İzmir Kent bütünü çevre düzeni planında tarım alanı olarak belirlenen araziye motor sporları pisti yapılmak istenmesine karşı başlatılan hukuki süreç ve nöbet eylemi devam ederken, girişimci firma yeniden harekete geçti.

Go-kart pisti yapılmak istenen Yelki'deki arazi yüzlerce yıllık ağaçların bulunduğu, çok sayıda hayvana ev sahipliği yapan doğal bir alan. Projeye karşı açılan dava süreci devam ederken bilirkişi raporunda pistin yapılması ile tarımsal alan bütünlüğünün bozulacağı belirtilerek, kamu yararına uygun olmadığı kanısına varıldığı belirtilmişti. Fakat firmaya ait iş makinaları bugün sabah saatlerinde bu kez jandarmaların korumasında bölgeye geldi. Seferihisar yolu girişinden başlayarak tüm yolları tutan jandarma ekipleri, pist yapılmak istenen alana yakın bölgeden geçen yurttaşları da kimlik kontrolünden geçirdi. Alanda ise başlatılan nöbet eylemi devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Bizim belediye olarak uygulayabileceğimiz hukuken tek tedbir mühürdü. Alanı mühürlemiştik, mührümüz maalesef jandarma nezaretinde sökülmüş, tüm tedbirler kalkmıştır. Bu kanunsuz işlemden sonra burada inşaatın başlamasına engel olabileceğim tek şey savcılığa suç duyurusunda bulunmak. Doğayı bu şekilde katlediyorlar, yerel yönetimler böyle revize ediliyor. Nasıl vizyon vereceğimiz yaşadığımız kente. Sizin oylarınızla geldim. Sizi savunmaya devam edeceğim. Her türlü inşaat için belediyenin ruhsatı gerekir ama burada uygulanmıyor” diyerek tepkilisini dile getirdi.

BAŞKAN YARDIMCISINA SALDIRI

Belediyenin mührünün jandarma gözetiminde söküldüğü ve pist çalışmalarına başlanacağı haberleri üzerine yaşam savunucuları ile birlikte olay yerine giden Güzelbahçe Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Çam, saldırıya uğradı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, hızla üzerine doğru gelen motosiklet, Çam'ın koluna çarptı. Ardından, motosikletin üzerinden düşen ve kaskını da kenara fırlatan kişinin hakaretler edip Çam'ı tartakladığı iddia edildi. Saldırganın Go-Kart pistinin danışmanı olduğu belirtildi. Saldırıya uğrayan Çam, Güzelbahçe Jandarma Komutanlığı'na giderek şikayetçi oldu.

TUNÇ SOYER'DEN DESTEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Yelki'deki doğal alanın go-kart pistine dönüştürülmesine karşı mücadele edenlere destek verdi. Soyer, Twitter'dan şu açıklamayı yaptı: "Yelki Mahallesi'nde tarım alanı üzerine kurulmak istenen Go-kart pistine karşı mücadele veren Güzelbahçe Belediye Başkanı @omustafaince ve çevrecilerin sonuna kadar yanındayım. Büyükşehir Belediyesi olarak burasının korunması adına yeni bir hukuk mücadelesi başlatıyoruz."

CHP'Lİ SERTEL İNCELEMELERDE BULUNDU

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Güzelbahçe’de tarım ve sit alanına yapılmak istenen ve jandarma eşliğinde mührü sökülen Go-Kart alanına giderek incelemelerde bulundu. Çevre halkının haklı eylemine destek veren ve projeye tepki gösteren Sertel, “Bu yapılan Jandarma eşliğinde hukuksuzluktur” dedi.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen’den bilgi alan Sertel, “Güzelbahçe ilçesinde bir doğa katliamının yanı sıra AKP’nin hukuksuzluğu yaşanıyor. Tarım ve SİT alanı olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alan firma Jandarma nezaretinde belediyenin mührünü sökerek çalışmalarına başladı. Konutların, ağaçların ve tarım alanının olduğu bir bölgeye her türlü olumsuzluğa rağmen doğaya zarar verecek bir projeyi ısrarla kurmaya çalışmak sadece doğaya değil akıllara da zarar veren bir durumdur” diye konuştu.

Konuyla ilgili CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’e bilgi veren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de şunları söyledi:

“Belediye olarak kaçak inşaatları önlemekle görevliyiz. Söz konusu alanda bir plan değişikliğinin yapılmış olması burada bir inşaat yapılacağı anlamına gelmez. Yatırımcıya ‘Gel ruhsatlarını al. Ruhsatını aldığında biz zaten mührü sökeceğiz’ diyoruz. Zeminde yapılan çalışmalardan dolayı mühürledik ve bu mührün iptaline yönelik bir mahkeme kararı yok. Bunun için bu bir ‘mühür fekki’dir. Belediye olarak bu konuda yapılması gereken işlemleri yapıyoruz ve suç duyurusunda bulunuyoruz. Ama durduramıyoruz. Çünkü şu an kolluk güçleri tarafından engelleniyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam