11 Ağustos 2020 05:26

Yelki’de tarım alanına yapılmak istenen Go-Kart pistine karşı nöbet sürüyor

700 yıllık zeytin ağaçları, sincaplar ve 50 farklı kuş türünün yaşadığı İzmir Yelki'de halk Go-Kart pisti yapılmak istenmesine karşı nöbet tutuyor.

Fotoğraf: MA

Reklam

Sevda AYDIN

İzmir Güzelbahçe'ye bağlı Yelki’de tarım alanı olarak belirlenen araziye motor sporları pisti yapılmak istenmesine ilişkin başlatılan nöbet eylemi 5'inci gününde devam ediyor. Projeye karşı açılan dava resmi anlamda sonuçlanamadan, girişimci alelacele alana asfalt dökmek istedi. Belediyenin mühürlediği çalışma alanına hukuksuz olarak girip, mührü sökerek asfalt dökümü yapmak isteyen girişimci durduruldu. 

Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile Güzelbahçe Belediyesi projenin durdurulması için birlikte mücadele ediyor. 

"ZEYTİN AĞAÇLARI TALAN EDİLMESİN"

Güzel Bahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Türkay, Go-Kart pisti olarak seçilen alanın tarım arazisi olduğunu vurguladı. Buna karşı hem hukuksal hem de fiili olarak mücadele ettiklerin söyleyen Türkay, “Birinci derecede doğal sit alanına Go-Kart pisti yapılmak isteniyor. Buna karşı demokratik bir çevre mücadelesi veriyoruz. 700 yıllık zeytin ağaçlar talan edilmesin diye gece gündüz nöbetteyiz. Güzelbahçe halkı ve seçtiğimiz yerel yönetim bu direnişin arkasında. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 

50 FARKLI KUŞ TÜRÜ VE SİNCAPLAR YAŞIYOR

Güzelbahçe Belediyesi Başkanı Yardımcısı Kazım Çam da, Go-Kart pistine karşı çadır nöbetinde. Çam, proje için seçilen alanın tarım arazisi, zeytin alan olmasından da dolayı Güzelbahçe Belediyesinin Go-Kart pisti projesine karşı olduğunu belirtti. Alanda aynı zamanda 50 farklı kuş türünün ve sincapların yaşadığını dile getiren Çam, “Biz buradaki ekosistemin bozulmasını istemiyoruz. Proje için daha uygun alanlar var. Gidip o alanlar için izin alsınlar. Burası için Ankara’dan izin aldıklarını iddia ediyorlar. Yerel yönetim olarak böyle bir projeye asla izin vermeyeceğiz. Belediyenin mühürlerini söktüler. Suç duyurusunda bulunduk. Tekrar mühürlü alan ve biz şimdi kaçak yapının sürmemesi için nöbet tutuyoruz. Hükümetin ve bakanlıkların doğal sit alanına böyle bir projenin yapılmasına izin vermeyeceğini umut ediyoruz” diye konuştu.

"DOĞAMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ"

Bölgede yaşayan ve çadır nöbetine katılan Nuray Kavcar ise, emekli olduktan sonra buraya yerleştiğini söyledi. Bölge halkının arazide bulunan zeytin ağaçlarına, sincap ve kuşlara sahip çıktığını dile getiren Kavcar, yapılmak istenen Go-Kart pisti projesi için yanlış bir yer seçildiğini ifade etti. Kavcar, şunları söyledi: “Bu doğayı çok seviyoruz. Çevre çok önemli, doğa kolay kolay bu zenginliğe ulaşmıyor. Etrafımızda ralli, motor gürültülerini değil kuşların, sincapların seslerini duymak istiyoruz. Go-Kart pisti projesine kesinlikle karşıyız.” (MA)  

 

Reklam