08 Ağustos 2020 11:21

İsveç sendikaları teyakkuzda: Amazon geliyor!

İşçi düşmanı uygulamalarıyla tanınan e-ticaret devi Amazon İsveç'te faaliyete geçeceğini açıkladı. İsveç işçi sendikaları ise teyakkuzda.

Fotoğraf: Mike Mozart/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ

İşçi düşmanlığıyla bilinen dünyanın en büyük e-ticaret ve perakende devi Amazon'un İsveç'te faaliyete geçeceğini açıklaması üzerine İsveç sendikaları teyakkuza geçti.

Perakende işkolunda örgütlü Handels sendikası Başkanı Linda Palmetzhofer, İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (LO) yayın organı Arbetet’e “Şirketin sendikalara karşı bir tutumu var” uyarısında bulundu. Yazılı bir basın açıklaması yapan Amazon'un Avrupa Birliği ülkelerinde genişlemesinden sorumlu Alex Ootes, müşterilerin düşük fiyatlar, hızlı teslimat ve mal çeşitliliğine önem vereceklerini sandıklarını ve zamanla İsveç'te müşterilerin güvenlerini kazanacaklarını söyledi.

Amazon çalışma yürüttüğü ülkelerde çalışma koşullarının kötülüğü, sendika düşmanı tutumu ve toplu iş sözleşmesi imzalamayı reddetmesiyle tanınıyor. Arbetet gazetesi, Daily Mirror gazetesinin İngiltere'deki Amazon'un 10 saat aralıksız çalıştırdığını emekçilerin zombiler gibi dolaştıklarını belirterek şunları kaydetti. “Gazete şimdi ve daha önceleri çalışan personelle konuştu, hamile bir kadın saate 120 siparişi paketleyemediği için uyarı cezası aldığını anlattı. Geçtiğimiz yılın ekim ayında gazeteye açıklamalar yapan bir çalışan 'bu modern kölelik' dedi.”

Handels Sendikası Başkanı Linda Palmetzhofer, dünyanın değişik ülkelerindeki meslektaşlarının Amazon'un işyerlerindeki çalışma koşullarını kendilerine aktardığını belirterek “Şirketin sendikalara karşı büyük bir tutumu var. Şirketle toplu iş sözleşmesi imzalamak oldukça zor” dedi. Daha önce toplu iş sözledmesi imzalamaya yanaşmayan çocuk oyuncakları satan ABD şirketi Toys R Us” ile giyim firması Uniqlo'nun grev ve diğer işkollarında çalışan işçilerin dayanışma eylemleri sayesinde toplu sözleşme imzalamak zorunda kaldıklarını hatırlatan Palmetzhofer, şunları kaydetti: “Böylelikle çalışan bir modelimiz var ve biz bunu Amazon'un İsveç'te işyerlerini açmasından sonra kullanacağımızı umut ediyorum.”

SENDİKALAR HAREKETE GEÇTİ

Palmetzhofer, Amazon'un çok gizli çalışma yürüttüğü için İsveç'te kimler tarafından temsil edildiğini bilmediklerini söylerken Aftonbladet gazetesi Amazon'un Eskilstuna kentinde 15 bin metre karelik bir depoyu kiraladığını açıkladı. Sendikalar, İsveç'te çalışma yürütmeye hazırlanan Amazon'a karşı teyakkuza geçerken politikacılar sevinçli. Sosyal Demokrat İşçi Partisi üyesi Eskilstuna Belediye Meclis Başkanı Jimmy Jansson, işsizliğin %14 olduğu ilde Amazon'un işyeri açmasını çok olumlu gördüğünü söyledi. Amazon'un aldığı karara sevindiğini ve karardan onur duyduğunu belirten Jansson, şirketin çığ gibi büyüyeceğini belirterek, “Bu hiç kimse için olumsuz değil” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP PM ve Gençlik Meclisi üyesi Ferhat Kalkan gözaltında darbedildi, rapor verilmedi

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçiler: Sampa’ya sendika girecek, arkadaşlarımız vazgeçmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...