02 Ağustos 2020 11:41 Güncelleme: 04 Ağustos 2020 05:55

Manisa'da ormanlık alanda çıkan yangın 3 gün sonra kontrol altına alındı

Manisa'nın Turgutlu ile Ahmetli ilçeleri arasındaki ormanlık alanda 3 gün önce çıkan yangın kontrol altına alındı. Soğutma işlemleri tamamlandıktan sonra hasar tespiti yapılacak.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Doğan Çizmeci/DHA

Reklam

Manisa'nın Turgutlu ile Ahmetli ilçeleri arasındaki ormanlık alanda 3 gün önce çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı bildirildi.

Cuma günü 17.30 sıralarında Ahmetli ilçesine bağlı Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangınla ilgili Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada, yangının dün akşam saatlerinde kontrol altına alındığı belirtilerek şu bilgiler verildi:

"Ahmetli ilçesi Hacıköseler Mahallesi Gürlevik Deresi mevkisinde 3 gün önce başlayan orman yangını 2 uçak, 13 helikopter, 67 arazöz, 8 dozer, 20 su ikmal aracı, 6 ilk müdahale aracı, 26 teknik eleman ve 255 işçi ile birlikte havadan ve karadan gerçekleştirilen müdahale sonucunda kontrol altına alınmıştır."

Soğutma işlemlerinin başladığı yangın bölgesindeki hasarın çalışmalar tamamlandıktan sonra belirleneceği öğrenildi.

Hacıköseli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda 31 Temmuz'da çıkan yangın aynı gece kontrol altına alınmış ancak ertesi gün kuvvetli rüzgarın etkisiyle yeniden başlamış, Turgutlu ilçesine bağlı Baktırlı, Ahmetli ilçesine bağlı Bahçecik ve Hacıköseli mahalleleri tahliye edilmişti.

KURBANLIKLARDAN ELDE ETTİĞİ KAZANÇ KÜLE DÖNDÜ

Yangınının sıçraması sonucu içlerinde kümeslerin de bulunduğu 10 yapı tamamen küle döndü. Yangın nedeniyle evlerinden okul servisleri ve ambulanslarla tahliye edilen vatandaşlar, geceyi akraba ve komşularında geçirdi. Can havliyle evini terk eden vatandaşlardan 62 yaşındaki Halil Erakbaba'nın ise Kurban Bayramı adeta zehir oldu. Bayram öncesi sattığı 15 kurbanlıktan elde ettiği 50 bin TL'yi evinde saklayan Erakbaba'nın tüm kazancı, evine sıçrayan yangında küle döndü.

Çok büyük üzüntü yaşadığını söyleyen 3 çocuk babası Halil Erakbaba, "Evimiz yandı. Ne yapalım? Benim küçük bir işim vardı dışarı çıkmıştım. Neyimiz varsa yangında telef oldu. Hayvanlarımız, paramız telef oldu. Bir tek üzerimizdeki elbisemiz kaldı 1 tane de tavuğum kaldı. 40 kadar tavuğum vardı hepsi kümeste telef oldu. Kurbanlıklarımızı sattık. Buradan elde ettiğimiz 50 bin TL'yi evde saklıyorduk ama hepsi yandı. Şu an geçici olarak misafirhanede kalacağız. Bundan sonrasını ise bilmiyoruz” dedi.

MANİSA VALİLİĞİ YANGININ NEDEN OLDUĞU ZARARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Manisa Valiliğinden yangının tarımsal ve hayvancılık yapılan alanlarda neden olduğu zararla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Ahmetli ilçesinin Bahçecik ve Hacıköseli mahalleleri ile Turgutlu İlçesi Baktırlı ve Sivrice mahallelerinden toplam 188 büyükbaş, 1160 kadar da küçükbaş hayvanın güvenli alanlara çekildiği bildirildi. Açıklamada ayrıca Hacıköseli Mahallesi'nden 15 bin hindinin kesimhaneye gönderildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, "İlk yapılan tespitlere göre, Hacıköseli ve Bahçecik mahallelerinde 20 ton saman, 40 paket saman, 10 dekar bağ, 35 dekar kiraz bahçesi, 5 dekar ceviz bahçesi, 3 ton buğday, 1.5 ton arpa, 400 kilogram zeytinyağı, 20 ton hayvan gübresi, 40 adet arılı kovan, 1 ton hayvan yemi, 2 ev, 5 hayvan damı, 2 saman damı, 2 adet römork ve 1 adet su tankının yangın sebebiyle hasar gördüğü belirlenmiştir. Bölgede yangın söndürme çalışmaları ile orman yangını sebebiyle zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması amacıyla gerçekleştirilen hasar tespit çalışmaları Valiliğimiz koordinesinde devam etmektedir" denildi.

ARAZÖZ DEVRİLDİ, 4 İŞÇİ YARALANDI

Öte yandan, Ahmetli'deki orman yangınına müdahaleye giden bir arazöz Akçapınar ve Hacıköseli mahallelerinde arasında devrildi. Ahmet Günay'ın (28) de aralarında bulunduğu 2 orman işçisi hafif şekilde yaralandı. Hastaneye kaldırılan 2 orman işçisi ayakta tedavi edildi.

Yangına müdahaleye giderken Akçapınar ve Hacıköseli mahalleleri arasında devrilen Gördes Orman İşletme Şefliği'ne ait arazözde yaralanan 3 orman işçisinin Mehmet Kahraman (37), Ahmet Günay (28) ve Fatih Yenikaya (36) olduğu bildirildi. Yaralanan 3 orman işçisi Turgutlu Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi. (HABER MERKEZİ)

Reklam