04 Temmuz 2020 23:05

“Dersim yaylaları hoyratça kullanılıyor”

300’e yakın şamuayı görüntüleyen Fotoğrafçı Kemal Özer şamuaların sayılarının azaldığını belirterek “Yasaklı yaylalar kullanıma açılmalı, yaylalar dinlendirilmeli” dedi.

Çengel boynuzlu yaban keçisi olarak bilinen şamualar  | Fotoğraf: Kemal Özer

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim dağlarında 100 yıllardır yaşayan çengel boynuzlu yaban keçisi olarak bilinen şamualar Fotoğrafçı Kemal Özer tarafından Munzur yaylalarında görüntülendi. 300’e yakın şamuayı görüntüleyen Özer, daha önce bu sayının 15-20 olduğunu söyledi. Yaylacılık faaliyetinin bu haliyle devam etmesi durumunda bu türlerin yok olacağını söyleyen Özer “Yasaklı yaylalar kullanıma açılmalı, yaylalar dinlendirilmeli” dedi.

"YAYLAYA 50 BİN KOYUNUN GETİRİLDİĞİ İDDİA EDİLİYOR"

Yıllardır, Dersim yaylalarında sürü sahiplerinin her yıl yaylalara çıktığını belirten Özer, “Geçmişte her yaylada 2-3 bin civarında küçükbaş hayvan bulunurdu, son yıllarda bu sayı her yaylada 10 bine yaklaştı. Yaylacılar, Dersim’in belli bölgelerinde yaylacılık yapar belli bölgelerde hayvan otlatırlardı. Ancak bu yıl Muş, Bingöl, Urfa ve Erzurum’dan yaklaşık 50 bin koyunun Dersim dağlarına getirildiği iddia ediliyor. Çevre illerden gelen ve 10 binlerce hayvanı olan sürü sahipleri, yaylacılığa kapalı alanlara götürüyor sürülerini. Bölge köylüleri de yerli üreticiler de kendi yaylalarına gidemez durumdalar. Aynı zamanda bölgedeki arıcılar da yaylaların böyle hoyratça kullanılmasından şikayetçi” dedi. 

Yaylalarının hiç dinlendirilmeden her yıl ihaleye verildiğini aktaran Özer, “Yerli üreticiler yetmiyormuş gibi çevre illerden getirilen yaylacılarla birlikte dar alana sıkıştırılan küçükbaş hayvancılık yaban hayatı için tehlike arz ediyor. Yıllardır, doğa fotoğrafçılığı için gittiğimiz yaylalarda, şamuaları sık sık görürdük. Ancak sayısı en kalabalık olan sürüde 20’ye yakın şamua bulunurdu. Bu yıl Munzur yaylalarına yaptığım gezide gördüğüm şamua sürüsü beni tam bir şaşkınlığa uğrattı. 300’e yakın şamuanın bir arada bulunması hayra alamet değil!” dedi. Son yıllarda Dersim’de gezi gruplarının yaylalara ve bu hayvanların yaşam alanlarına geziler organize ettiğini de aktaran Özer, “Bu gezilerde yüzlerce gezici bu alanlara çıkıyor. İstemeden de olsa bu durum yaban hayatının yaşam alanlarını olumsuz etkiliyor” dedi. Bu durumun değişmemesi halinde sadece şamua değil, bezuvar (dağ keçisi), ur kekliği, vaşak, Anadolu parsının ve daha nice yaban hayvanının yaşam alanlarının tehlikeye gireceğini belirten Özer “Aynı zamanda endemik bitki türlerinin çok yoğun olduğu Dersim’de bu türlerin de yok olacağı açıktır” dedi.

"YASAKLI YAYLALAR KULLANIMA AÇILMALI"

Yayla ihaleleri yapıldığı süreçte yasaklı yaylaların da kullanıma açılması gerektiğini belirten Özer, “Çevre illerden sürülerin getirilmesine müsaade edilmemeli. Yaylaların dinlendirilmesi gerekiyor. Eğer bu adımlar atılmazsa, yaban hayatı endemik bitki türler yok olacak içme sularına dahi erişmede sıkıntı yaşanacaktır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Sakarya'daki iş cinayetiyle ilgili eylem yaptı: Devlet neden önlem almadı?

SONRAKİ HABER

TBMM Başkanlığından Gazeteci Yılmaz Özdil hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...