02 Temmuz 2020 13:27
Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2020 18:36

Çoklu baro teklifinin görüşülmesine Adalet Komisyonunda başlandı

Çoklu baro düzenlemesini içeren çoklu baro görüşmelerine TBMM Adalet Komisyonunda başlandı. Komisyona alınmayan baro başkanları Meclis önünde beklemede.

Fotoğraf: AA

Paylaş

TBMM Adalet Komisyonunda, baroları bölmeyi öngören kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Adalet Komisyonu, Başkanvekili ve AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı.

Komisyon toplantısı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, daha geniş alana sahip TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonunda gerçekleştiriliyor.

Komisyon toplanmadan önce, salonda bulunan sandalyeler dışarı çıkarılırken, salonda sadece komisyon üye sayısı kadar sandalye bırakıldı. Normal işleyişte komisyonlara üye olmayan milletvekilleri de katılıp görüş bildirebiliyordu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'in Çankaya Kapısı'na bariyer kurulmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, "Meclis'in güvenliğinin sağlanmasına itirazımız olmaz ama polisin milletvekillerimize saygısızlık yapmasını kabul edemeyiz. Aynı saygısızlığa aynı oranda karşılık vermek zorunda kalırız, bunu yapmak istemeyiz." dedi.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Çankaya Kapısı'ndan giriş yapmak isterken bariyerin geç açıldığını anlatarak, bu konuda ilgililer ve Meclis Başkanıyla görüştüğünü belirtti. 

Turan, birkaç milletvekilinin ziyaretçi yasağı olmasına rağmen araçta misafirle giriş yapmak isterken görüldüğünü dile getirerek, bundan kaynaklı bir yoğun güvenlik olduğunu öğrendiğini aktardı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da TBMM Çankaya Kapısı'nda baro başkanlarıyla görüşen bir gazetecinin gözaltına alındığını belirterek, görevini yapan gazetecinin serbest bırakılmasını istedi.

CHP Milletvekili Ali Şeker görüşmeleri, Youtube'da Şeker Tv hesabından canlı yayınlıyor.

ÇANKAYA BELEDİYESİNİN GÖNDERDİĞİ BANKLARA POLİS İZİN VERMEDİ

Çankaya Belediyesi, Meclis önünde bekleyen baro başkanlarının oturabilmesi için bank gönderdi. Ancak bankların baro başkanlarına ulaştırılması polis tarafından engellendi.

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, bankları polis barikatından alıp baro başkanlarına ulaştırdıklarını duyurdu.

Ağbaba, "Baro başkanları AKP tarafından savunmayı susturmaya yönelik hazırlanan yasa teklifi komisyonda görüşülürken meclise alınmıyor. Baro Başkanlarına Çankaya Belediyemiz tarafından gönderilen banklar polis tarafından engellenince bankları polis barikatından alıp,başkanlara ulaştırdık" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL: TARİHE KARA BİR LEKE OLARAK DÜŞMEKTEDİR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, barolara ilişkin kanun teklifinin Adalet Komisyonundaki görüşmelerine yönelik, "Baro başkanları Meclis'in duvarının dibinde bekleyecek, içeride siz onların kanununu değiştireceksiniz. Bu, savunmaya yapılmış büyük bir haksızlıktır" dedi.

Özel ve CHP milletvekilleri, TBMM Çankaya Kapısı girişinde, baro başkanları ve avukatlarla görüştü.

Burada gazetecilere açıklama yapan Özel, TBMM Adalet Komisyonunda görüşmeleri başlayan barolara ilişkin kanun teklifine, Türkiye'deki tüm baroların tepki gösterdiğini söyledi. Baro başkanlarının komisyona alınmamasını eleştiren Özel, şöyle devam etti:

"Baro başkanları Meclis'in duvarının dibinde bekleyecek, içeride siz onların kanununu değiştireceksiniz. Bu, savunmaya yapılmış büyük bir haksızlıktır. AKP ve MHP, bu durumu nasıl savunuyor; 'Pandemi var, Meclis'e ziyaretçi yasağı var o yüzden alamayız' Dün Tarım Komisyonunda avlanma alanlarını ilgilendiren bir madde görüşülürken Türkiye'deki avcıların temsilcileri geldi, görüş bildirdi. Avcıların temsilcilerine açık olan kapı, baro başkanlarına kapalı oluyorsa burada kimse birbirini kandırmasın, savunma hakkına, savunma mesleğinin temsilcilerine bir husumet vardır."

Özel, kanun teklifinin komisyondaki görüşmelerinde, baro başkanlarının dinlenmesini önerdiklerini ancak kabul edilmediğini belirterek, "Baro başkanlarının tamamının Meclis'e sokulmaması, tarihe bir kara leke olarak düşmektedir" dedi.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: BU BÖLME PROJESİNİ KABUL ETMİYORUZ

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da, baro temsilcilerinin toplantıda olmadığı bir komisyonun yapılamayacağı söyledi. Beştaş, “Baro başkanları yağmur altında 27 saat bekletilirken Feyzioğlu neredeydi? Bu yüzden bir avukat olarak Feyzioğlu beni temsil etmiyor. Feyzioğlu, savunma makamına büyük bir ihanet içindedir. Baro başkanlarının yanındayız. Baro başkanları büyük Savunma Mitingine çağrı yaptı, Ankara Valiliği pandemi gerekçesiyle yasak kararı aldı. Biz meydanlardan daha büyük risk altındayız, neden komisyon toplantısı da iptal edilmiyor. Şu an da 4 milletvekili koronavirüs tedavisi görüyor. Baroların muhalefeti ne kadar büyük bir sarsıntı yaratmış ki, acele bir şekilde bu kanun Meclise geliyor. İktidar hukuku katletmek için barocuklar oluşturacak. Bu teklif sadece 80 baroyu değil, 82 milyonu ilgilendirdiğini herkes öğrendi. Bu bölge projesini kabul etmiyoruz” dedi.

BARO BAŞKANLARI KOMİSYONA ALINMIYOR

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, komisyon görüşmelerini alınmamalarını eleştirdi, sosyal medya hesabı Twitter'dan "Fakültede okuduğuma göre, TBMM komisyonları paydaşlarını çağırarak teklifi olgunlaştırması gerekiyor. İçeride Avukatlık Yasası görüşülüyor. Baro Başkanları içeri giremiyor. Bu fotoğrafı kimseye göstermeyelim. Ben utanıyorum" mesajını paylaştı.

Komisyona alınmayan baro başkanları Meclis bahçesinde bekleyişlerini sürdürüyor.

3 BARO BAŞKANI ÖNERİSİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, komisyon toplantısı devam ederken, Meclis kapısında oturma eylemi yapan baro başkanlarına ilişkin açıklama yaptı. Feyzioğlu, baro başkanlarının kendi aralarından seçecekleri 3 temsilci ile komisyon toplantısına katılmasının kendi önerisi olduğunu ifade etti.

Baro başkanları sadece üç temsilcinin Meclis’e alınıp geri kalan baro başkanlarının kapı önünde beklemesi teklifine karşı olduklarını söyledi.

Evrensel'e konuşan Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, "Hâlâ Meclisin önünde bekliyoruz. Anladığım kadarıyla baro başkanlarını adalet komisyonuna hatta meclisin içerisine almamak için direniyorlar. Biz şu an Meclisin içine giremiyoruz. Muhalefet partilerinin vekilleri dışarı çıkarak bu durumdan üzüntü ve utanç duyduklarını ifade ediyorlar. Hangi konuda yasa değişikliği söz konusu olsa Adalet Komisyonundan bu konuyla ilgili 5-10 üyesi olan derneklerin bile yoneticilerin kabul edildigini, görüşlerinin dinlendiğini ifade ediyorlar. Bunu sadece barolara avukatlık kanunu değiştirilirken uygulandığını baro başkanlarının Meclis önünde bekletildigini komisyona alınmayarak görüşlerinin dinlenmediğini bundan ciddi şekilde üzüntü duyduklarını söylüyorlar. Antidemokratik bir uygulamayla karşı karşıyayız. Kanun nizam her şey ayaklar altında günlerdir. Hiçbir baro başkanının fikrini almadan gizli hızlı hazırladıkları yasayı Meclise getirdiler aynı uygulamaya da devam ediyorlar, şu an içeriye giremiyoruz" dedi.

Ankara'daki mitinge dair de konuşan Bozkurt, "Neden yasaklandığı iyi biliyoruz. Dün böyle bir yasak yoktu, valilikle görüştüğümüzde de yasak yoktu. Avukat arkadaşlarımız yola çıktığı için aldılar. Bu yasayı bir an önce sessiz sedasız geçirme derdindeler. Biz de buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

BÜLENT TURAN: TEKLİF GEÇERSE İSTANBUL BAROSUNDAN İSTİFA EDECEĞİM

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da Meclis önünde bekleyen avukatların katılmalarını teklif ettiklerini söyledi.

Turan, "Az önce Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu 'Arkadaşlarım meclis kapısı önünde lütfen davet eder misiniz' dedi. Bir görüşme trafiği oldu. Komisyon başkanının oluruyla ilgililerle görüşerek Meclis Başkanının araya girmesiyle içlerinden 3 baro başkanının içeri gelmelerini komisyona katkı sağlamalarını kabul ettik. Aradık telefonlarını açmadılar. CHP'li Zeynel Emre de aradı ancak talebi 'hepimiz geliriz' yaklaşımıyla reddettiler. Elimizin havada kalması, ne kadar mesleki faaliyetlere omuz vermekten uzak olduğunu gördük. İstanbul Barosu üyesi olarak, bu kanun teklifi nihayete ererse yapacağım ilk iş mensubu olduğum İstanbul Barosundan istifa ederek ilk kurulacak baroya üye olacağım" ifadelerini kullandı.

BASINA SINIRLAMA

Ayrıca komisyon toplantısını basın sadece açılışta izleyebildi. Komisyonun bulunduğu yerde güvenlik görevlileri bulunduruluyor.

Toplantıda, AKP ve MHP milletvekillerinin hazırladığı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçilmeden önce muhalefet milletvekilleri, görüşmelerin iptal edilmesini ya da salonun uygun hale getirilmesini istedi.

Yılmaz Tunç, Meclisteki en büyük komisyon salonunun Plan ve Bütçe Komisyonu salonu olduğunu ve toplantıya ilişkin tedbirleri aldıklarını, salonu fiziki mesafe kuralına göre düzenlediklerini iddia etti.

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, toplantının daha geniş salonda yapılmasını önerdiklerini hatırlatarak, söz isteyen bütün milletvekillerine söz verilmesini ve salonun uygun hale getirilmesini talep etti.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ortamın sağlıklı olmadığını ve herkes için risk taşıdığını dile getirdi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Saldırıları püskürtmek için topyekûn bir karşı koyuş gerekli

SONRAKİ HABER

Van Gölü'nde kaybolan mülteci teknesiyle ilgili 3 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa