07 Haziran 2020 12:21
Son Güncellenme Tarihi: 07 Haziran 2020 12:58

Kirazlıyayla köylüleri jandarma engelini aşarak maden şirketini protesto etti

Bursa Kirazlıyayla köylülerinin yaşam alanlarını gasbetmek isteyen maden şirketine karşı yapacakları basın açıklaması jandarma tarafından engellenmek istendi.

Fotoğraf: Nezahat Akişli

Paylaş

Özer AKDEMİR

Bursa Kirazlıyayla köylülerinin maden şirketine karşı sürdürdükleri direnişe ve yapacakları basın açıklamasına destek için köye gelen kurum temsilcileri, milletvekilleri ve yurttaşlar jandarma tarafından engellendi. Basın açıklamasına katılmak için gelenler köy girişine barikat kuran jandarma tarafından içeri alınmayınca köylüler 14 kilometre boyunca tepeleri aşarak yürüdü ve gelenlerle buluştu.

JANDARMA KÖY GİRİŞİNE BARİKAT KURDU

Kirazlıyayla köylülerinin arazilerindeki maden işletmeciliğine karşı verdikleri direnişe destek için Bursa Çevre Platformu, Bursa Tabip Odası, Bursa Barosu, çeşitli siyasi parti temsilcileri ve milletvekillerinden oluşan heyetin köyde yapmak istediği basın açıklaması jandarma tarafından engellendi. Kovid-19 önlemleri gerekçe gösterilerek köye girişin valilik tarafından yasaklandığını ileri süren jandarma yetkilileri köy girişine barikat kurarak gelenlerin geçişine izin vermedi.

KADINLAR TEPELERDEN YÜRÜYEREK BARİKATI AŞTI

Aralarında CHP Milletvekili Nurhayat Alaca'nın da bulunduğu heyetin engellemenin kaldırılması yönündeki çabaları sonuç vermezken köylü kadınlar tepelerden yürüyerek jandarma barikatını aşıp gelenlerle buluştu. Köylü kadınlar "Direne direne kazanacağız", "Lübnanlı şirket köyümüzü terket" sloganları ile yürüyerek geldi.

"LÜBNANLI ŞİRKET KÖYÜMÜZÜ TERK ET!"

Bursa Çevre Platformu adına Barçık Köyü girişinde yapılan basın açıklamasında Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Kirazlıyayla köyünü de içine alan 346 hektarlık ruhsat alanını 2012 yılında devralan MEYRA şirketinin "ÇED gerekli değildir" izni alarak 2013 yılında madencilik faaliyetine  başladığını ve sürekli yalanlarla halkı kandırmaya çalıştığını dile getirdi. ÇED raporundaki su kullanımı ile ilgili tabloların yılda 600 bin ton su kullanılacağını, alınan su kullanım izninin yetmeyeceğini aktaran Aksoy, şirketin daha fazla İznik Gölü suyuna veya daha başka su kaynaklarına ihtiyaç duyacağını dile getirdi.

"KOVİD-19'U FIRSAT BİLDİLER"

Aksoy, açıklamada şunları dile getirdi: ÇED raporunda yasal izinler alınmadan hiçbir işlem ve inşaat yapılmayacağı sözüne rağmen, eylül ayında Kirazlıyayla ve çevre köylülerinin başlattıkları mücadeleye ve haklı taleplerine göz yuman, görmezden gelen, kamu kurumları, belediye,  kaymakamlık ve kolluk güçlerine sırtını dayayan yalancı ve talancı şirket, Kovid-19 salgınını sürecinde halkın eve hapsedilmesini fırsat bildi. Şirket, herkes evindeyken 30 Mart tarihinde tesis altyapısı için arazi düzlemeye ve ağaç kesimine başladı. Halkın baskı ve tepkileri nedeniyle geçici bir süre için çalışmalarını durduran maden şirketi, 11 Mayıs'ta tekrar başlayarak önce bölgeye malzeme nakli yapmış, sonrada insanların evden çıkamamasını fırsat bilerek son hızla inşaata girişmiş ve köylülerin gözleri gibi korudukları ağaçları kesmeye devam etmiştir.

"ARTIK YETER DİYORUZ"!

Kaymakamlığın ve emrindeki kolluk güçlerinin köylülere baskı uyguladığını, yüklü cezalarla tehdit ettiğini belirten Aksoy, "Yasal izinleri olmadığı halde inşaat ve ağaç kesme çalışmalarına başlayan, kanunu ve hukuku yok sayan maden şirketini faaliyetlerini durdurmaya, sorumluları da halkın ve köylünün yanında olmaya davet ediyor, bu tavırlarını kınıyor ve artık yeter diyoruz. Yasa tanımaz, hukuk tanımaz, adı yerli, sahibi Lübnanlı madenci şirket durdurulmaz ve faaliyetleri sonlandırılmaz ise sadece Kirazlıyayla'da değil  35.000 hektarlık coğrafyada tüm canlıların yaşamı ve doğal varlıkları doğrudan, İznik Gölü ve Yenişehir Ovası‘da dolaylı şekilde olumsuz etkilenecektir" diye konuştu.

Açıklama sırasında jandarma ses düzenine el koymak isterken köylüler ve basın açıklamasına katılanlar bu girişime de izin vermedi.

ÖNCEKİ HABER

Arap Coğrafyasında Geçen Hafta | Libya’da yeni dönem: Türk-Rus anlaşmasına doğru

SONRAKİ HABER

Mültecilerin koşulları salgın döneminde daha da ağırlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...