23 Mart 2020 17:25

Özçelik İş, Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş’ı görevden aldı

Eti Alimünyum AŞ.’de örgütlü bulunan Çelik-İş Seydişehir Şube başkanlığını işçilerin desteğini alarak kazanan Ferhat Çelikbaş, genel merkez tarafından görevden alındı.

Fotoğraf: Ferhat Çelikbaş'ın Facebook hesabından alınmıştır

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Eti Alimünyum AŞ.’de örgütlü bulunan Çelik-İş Seydişehir Şubesinin 2017 yılında yapılan 6. Olağan Genel Kurulunda seçimi işçinin desteğini alarak kazanan Ferhat Çelikbaş, Özçelik-İş Genel Merkezi tarafından görevinden alındı.

Genel Başkan Yunus Değirmenci ve Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel imzası ile gönderilen yazıda ‘Yazılı olarak sunduğunuz istifa dilekçenize 18.03.2020 tarihi itibariyle genel yönetim kurulumuzca değerlendirilmiş, şube başkanlığı ve şube yönetim kurulu üyeliğinden istifanız kabul edilmiştir’ dendi. Oysa söz konusu istifa dilekçesi iki yıl önce genel merkez tarafından tarihsiz olarak Çelikbaş’a imzalatılmıştı.

Çelikbaş’ın seçilmesine başından beri karşı olan Özçelik-İş Genel Merkezi, Seydişehir şube ile sağlıklı bir ilişki kurmadı. Genel merkez istemediği şube başkanı Çelikbaş'a seçildikten sonra ilk olarak ‘gerginliklerin bitmesi’ gerekçesi ile tarihsiz bir istifa dilekçesi imzalattı.

Özelikle Genel Başkan Yunus Değirmenci’nin aldığı 1,8 milyon değerindeki lüks araç, 30-50 bin arası rakamların konuşulduğu maaşı, sendikanın genel merkez inşaatının bedelinin 7 milyon yerine 21 milyona bitmesi ve İSDEMİR'de işçilerin üç yıl sendikasız/sözleşmesiz bırakılması karşılığında sendika genel merkezin 17 milyon patrondan aidat aldığının belgesinin kamuoyuna yansıması şube başkanı ile genel merkez arasındaki sorunu yeniden su yüzüne çıkardı.

"GENEL BAŞKANIM, İSTEDİĞİM ARABAYA BİNERİM İSTEDİĞİM MAAŞI ALIRIM"

Sorunların yaşandığı dönemde Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş, sendikanın başkanlar kurulunda Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin 1,8 milyonluk BMW makam aracının doğru bir tercih olmadığını eleştirmişti. Kamuoyuna yansıyan genel başkanın 30-50 bin lira maaşının Türkiye gerçekleri ile örtüşmediğini dile getirmiş, Özçelik-İş sendikasının genel merkez inşaatı ile ilgili muhammen bedelinin 7 milyon iken neden 21 milyona bitirildiğini gündeme getirmiş ve İSDEMİR’de işçilerin üç yıllık sendikasız, sözleşmesiz kalmasına karşılık sendika genel merkezinin İSDEMİR Genel Müdürlüğünde aldığı 17 milyonun basında haber olmasını sorarak bunların tabanda da rahatsızlık yarattığını anlatmıştı.

Ankara genel merkezinde ve Mardin'de yapılan başkanlar kurulunda bu eleştirileri dile getiren Ferhat Çelikbaş, bu olumsuzluklardan dolayı genel başkana ‘güven tazelemeyi düşünüp düşünmediğini, tabana inerek olağanüstü seçim yapmayı düşünüp, düşünmediğini sormuş. Ancak Yunus Değirmenci’nin bu eleştirilere cevabı “Genel başkanım istediğim arabaya binerim istediğim maaşı alırım… Sen kimsin? Sen iki yıllık şube başkanı olarak mı bana ne yapmam gerektiğini söylüyorsun?​” olmuştu.

Çelikbaş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İşte tam da o gün benim görevden alınma kararımı vermişler. En başından beri haksızlıklara olan isyanımızın emekçilerin alınterinin kimsenin babasının çiftliği gibi kullanmaması gerektiği konusundaki hassasiyetinin neticesinde o günlerde kendi irademiz dışında verdiğimiz tarihsiz istifa dilekçesinin sanki kendi talebimizle yapılmış gibi gösterilmeye çalışılmış ve görevime son verilmiştir.“

TARİHSİZ İSTİFA DİLEKÇESİ İMZALATILDI

Şube seçiminin ardından 9 Ocak 2018 günü Ankara'daki genel merkez binasına davet edilen Ferhat Çelikbaş’a sendika genel merkez ve işveren ile yaşanan gerginliğin sona erdirilmesi önerisinde bulunuldu. Bunun için teşkilatın teamülleri gereği üzerinde tarih olmayan bir istifa dilekçesi imzalayıp vermesini istediler. Bu istifa dilekçesinin kendisi için herhangi bir olumsuzluğa sebep olmayacağını sadece en basitinden güven konusuna hizmet edeceğini belirttiler. Çelik-İş Genel Merkezi, istifa dilekçesinin basit bir güven konusu olduğunu bu tarihsiz istifa dilekçesinin imzalamasında ısrar etti. Seydişehir Şube Başkanı Ferhat Çelikbaş, istifa dilekçesine gerek olmadığını zaten işçilerin oylarını alarak güven sağladığını söylese de sendika genel merkezinin ısrarı karşısında istifa dilekçesini imzalayıp verdi. Çünkü Özçelik-İş Genel Merkezi “Başından beri seninle çalışmak istemiyorduk ancak bunu imzalarsan bu konuyu bu şekilde aşabiliriz” şeklinde bir dayatmada bulunmuştu. Bunu imzalayarak sorunu çözme yolunu tercih eden Çelikbaş’ın bugün o istifa dilekçesi ile görevine son verilmiş oldu.

DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?

Özçelik-İş Sendikası Seydişehir Şubesinin 6. Olağan Genel Kurulu 24 Aralık 2017 yılında gerçekleşmişti. İki listenin yarıştığı kongrede şube başkanlığını, sürgün ve işten atma dahil tüm engellere rağmen işçinin desteğini alan Ferhat Çelikbaş seçilmişti. Kongre öncesinde delege seçimi esnasında Ferhat Çelikbaş, Özçelik-İş Genel Merkez yöneticilerinin eliyle çalışmakta olduğu Eti Alimünyum AŞ.’den başka bir ile ve başka bir işkolundaki işletmeye gönderilmişti. Ferhat Çelikbaş işyerinin bu talebini kabul etmemiş ve ardından iş akdi feshedilmişti. Bütün engellemelere rağmen yapılan şube kongresinde aday olup delegelerin desteği ile şube başkanı seçilmişti.

SENDİKA ŞUBENİN KAPI KİLİTLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

18 Mart 2020 günü ise Seydişehir şubesinin kapı kilitleri değiştirildi. Görevden alınan şube bşkanı sendikadan içeri alınmak istenmedi. Makam aracı elinden alındı. Ertesi günü SGK’den çıkışı verildi. Çelikbaş, Facebook hesabından yaptığı açıklamada “Tüm dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu bu zor zamana rağmen, virüs illetinin yaşandığı, mahkemelerin de duraksadığını fırsat bilip bu zorlu günlerde böylesine bir karar almak çok manidardır. Emekçinin iradesiyle seçilmiş bir şube başkanının yasal haklarını bile kullanmasının yolunu kesmeyi ya da zorlaştırmayı hedefleyenlerin aldıkları kararla yönetimde kaldıkları süre boyunca onlarcasına imza attıkları kara lekeli son icraatları..." dedi.

ÖNCEKİ HABER

İnşaat sendikaları: Şantiyeler 3 hafta durdurulsun, işçilerin ihtiyaçları karşılansın

SONRAKİ HABER

2020 Tokyo Olimpiyatları koronavirüs nedeniyle ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...