14 Ekim 2019 13:46

İsdemir ve MMK işçileri, Özçelik-İş Genel Başkanı'nın milyonluk makam aracına tepkili

İskenderun Demir Çelik ve MMK Metalurji işçileri, kendisine 1,8 milyon liralık makam aracı alan Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci'ye tepki gösterdi, "Bu insanlar bizi temsil edemez" dedi.

Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci ve MMK Metalurji işçileri | Fotoğraflar: Twitter, Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Sendikalardaki lüks makam aracı skandalına bir yenisi eklendi. Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci, 1.8 milyon lira değerinde lüks makam aracı aldı. Aylık gelirinin 30 ile 50 bin lira arasında olduğunu söyleyen Yunus Değirmenci, “Baktık, sendikamızın menfaatleri için bu daha uygun, bunu almaya karar verdik. Benden sonra gelecek olan arkadaşa da hem yeni bir araba hem de yeni bir bina bırakmış olacağım” ifadeleriyle kendisini savundu.

"LÜKS İÇİNDE YAŞIYORLAR"

Özçelik-İş sendikası üyesi olan İsdemir ve MMK Metalürji işçileri ise Yunus Değirmenci’ye tepki gösterdi. MMK Metalürji’de çalışan bir işçi, fabrikada haberi duyan herkesin sinirlendiğini aktararak “Kendilerine gelince havuduyla götürüyorlar, işçiye gelince aza razı olmasını tembih ediyorlar. Toplu sözleşmemiz var, altına 1.8 milyon liraya araç alanlar bize sözleşmede patronları anlamamızı öğütlüyor. 'Kriz var, üretim daralıyor, fazla zam talep etmeyin' diyor. İşçinin, emekçinin alınteri ile bu kadar lüks içinde yaşayanlar işçinin hakkını nasıl savunacak?” dedi.

"AİDATLAR İŞÇİYE HARCANMIYOR"

Sendikacıların işçilerin dünyasından her bakımdan koptuğunu, aldığı maaşla, bindiği arabayla, oturduğu evle başka bir sınıfın dünyasına ait olduklarını söyleyen bir İsdemir işçisi ise şöyle konuştu: Bu lüks araç alımını, işçileri bırakın sendikacılar dahi savunamıyor. Sendika genel merkezleri sürekli şubelerin giderlerini kesiyor. İşçinin verdiği aidatlar işçiye geri dönmüyor, işçiye dönük herhangi bir çalışma yapılmıyor ama kendileri sürekli lüks harcamalar yapıyor. ‘Güçlü genel merkez, güçlü başkan’ anlayışının sonucu bu!

"MADEM DURUM KÖTÜ..."

MMK’den başka bir işçi de yine TİS sürecinde olduklarını hatırlatarak sendikacıların sürekli işçilere “Ülkenin durumu belli, fabrikalar ayakta durmaya çalışıyor, fazla bir şey beklemeyin, ne alabilirsek o”, “Sesinizi çıkarırsanız işveren kapatır, sizi de kapıya koyar” diye telkinde bulunduğunu belirterek şunları aktardı: Ben de dedim ki, Sayın Başkan madem durum kötü, siz de taşın altına elinizi koyun. Bizden almış olduğunuz sendika aidatını birkaç ay almayın. ‘Olur mu öyle şey, biz gece gündüz sizler için çalışıyor çabalıyoruz, her türlü fedakarlığı yapıyoruz, o aidatlar zor durumda olan işçi kardeşlerimizin ihtiyaçları için alınıyor’ dedi. Bize gelince aman tasarruf edelim, aman sesinizi çıkarmayın, fedakarlık gösterin ama ağa babalarına gelince her şey gani gani...

"BU İNSANLAR BİZİ TEMSİL EDEMEZ"

“Ülke olarak zor bir dönemden geçtiğimizin farkındayız, bunun için de gerekli olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Biz hakkımızı koruması için aracı olarak sendikaları seçiyoruz ve aidat veriyoruz” diyen MMK işçisi, sendikalarda değişimin zorunlu olduğunu söyledi: Çoğu arkadaşımız borç batağında, hacizli olanlar, maddi durumu yüzünden ailesi ile ayrılma noktasına gelenler var. İşsiz kalma korkusu da cabası. Üretimin lokomotifi işçi bu durumda iken bizim hakkımızı korumakla yetkili sendika başkanlarımız lüks ve şatafatlı bir hayat sürüyor, milyon liralık makam araçlarına biniyor. Artık mevcut sendikaların amaçları belli olmuştur; işçinin sırtından geçinmek. Ve hiç bir sendikanın işverene karşı hükmü kalmamıştır. Bu yüzden gerçekten emekçi ve işçilikten gelen yeni bir oluşum olmak zorundadır. Bu insanlar bizi temsil edemezler.

KENDİNİ SAVUNDU: SENDİKAMIZIN MENFAATLERİ İÇİN BU DAHA UYGUN!

Daha önce hükümete yakın Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Dursun’un piyasa değeri yaklaşık 800 bin lira olan Audi A6 aracı almasının ardından, süper lüks makam aracı aldığı ortaya çıkan Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci, aynı zamanda Hak-İş Konfederasyonunun da Genel Başkan Yardımcısı.

Yunus Değirmenci'nin, Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün sorularına verdiği yanıtlar, “Özrü kabahatinden büyük” dedirtti: Audi arıza yapıyordu, yolda kalıyordu. Oturduk, yönetim kuruluyla konuştuk. Önce, yeni bir Audi’yi sorduk, ‘Kaç lira’ dedik, ‘800 bin’ dediler. ‘Kaç yıl gider’ dedik, ‘4 yıl’ dediler. Sonra BMW’yi sorduk. ‘Fiyatı ne’ dedik, ‘1 milyon 800 bin lira’ dediler. Kampanya varmış, 1 milyon 300 bin liraya veririz dediler. ‘Ömrü kaç yıl’ diye sorduk, ‘10 yıl’ dediler. Baktık, sendikamızın menfaatleri için bu daha uygun, bunu almaya karar verdik. Benden sonra gelecek olan arkadaşa da hem yeni bir araba hem de yeni bir bina bırakmış olacağım.

Yunus Değirmenci, maaşının 50 bin liraya yükseltildiği iddialarına ise “O kadar değil, 30 ile 50 bin lira arası” diye yanıt verdi. Kendisinin ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarının maaşlarının her yıl ocak ayında belirlendiğini belirten Değirmenci, “Oturduk, konuştuk, bir düzenleme yaptık. Benim yönetim kuruluyla maaşım aynıydı. Arkadaşlar ‘Başkanım, siz bizden daha çok çalışıyorsunuz’ deyince benim maaşım biraz daha artırıldı. Ben Kayseriliyim, tasarrufu iyi bilirim. Sendikamdan herhangi bir temsil gideri ya da benzeri bir harcamada bulunmam” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sütaş’ta sendikalaşma düşmanlığı devam ediyor

SONRAKİ HABER

Savaş ortamında gazetecilik ve etik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...