20 Mart 2020 13:09
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2020 18:54

Bakanlıktan genelge: Özel ve vakıf hastaneleri de "pandemi hastanesi" olabilecek

Hastanelere gönderilen genelge ile pandemi hastanelerinin niteliği belirlendi. Kovid-19 şüphesi olanlar özel ve vakıf hastanelerine de başvurabilecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık Bakanlığı, Türkiye çapında tüm hastanelere yeni tip Koronavirüs genelgesi gönderdi. 12 maddede alınacak tedbirleri sıralayan Bakanlık, koşulları sağlayan özel ve vakıf hastanelerini de pandemi hastanesi ilan etti. Genelgeye göre Kovid-19 şüphesi olanlar özel ve üniversite hastanelerine de kabul edilebilecek. Tanı konanlar pandemi hastanelerine sevk edilecek.

81 İLE GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanlığı, 81'ilin valilikleri üzerinden il sağlık müdürlükleri ve hastanelere gönderdiği genelge ile yeni tip koronavirüs (COVİD-19) ile ilgili alınacak tedbirleri sıraladı. 12 maddelik genelgede; hangi hastanelerin "pandemi hastanesi" olarak nitelendirileceği açıklandı, hastane yönetimlerinin alması gereken önlemler anlatıldı.

Genelgede yer alan; “Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur” vurgusu dikkat çekti.

HANGİ HASTANELER PANDEMİ HASTANESİ OLACAK?

"Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. Seviyede erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi hastanesi olarak kabul edilir” denilen genelgede Pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı yerlerde ise 2. Basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerin de pandemi hastanesi olarak hizmet verecek şekilde organize edilmesi gerektiği belirtildi.

Genelgede pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesinni belirlenmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir” denildi.

GENELGE DOĞRU, TEST ACİL…

Genelgeye ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulunan CHP 26. Dönem Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Bakanlık genelgesinin olumlu olduğunu belirterek şu eleştiride bulundu: “Bu ulusal sorunda ayrım açısından ve salgın artarsa önemli bir hamle. Ancak daha önce yazdığım ve tüm enfeksiyon uzmanlarının dediği gibi acil olan hemen şimdi lazım olan her kente test, test ve test. Çünkü test olmazsa hem tanı geçikiyor hem de bulaştıranlar ortalıkta geziyor. Hala büyük kentlerde (örneğin Bursa’da) hala test için Ankara’ya gönderiliyor. Bir an önce testler tüm kentlerde her hastanede yapılır hale gelmeli zira çok zaman kaybına yol açıyor. Son doğru hamle testlerin tüm kent ve hastanelere acilen gelmesi olacak. Çünkü hızla ve her kentte yapılırsa belirti ve bulgusu olmayan taşıyıcı ve bulaştırıcıları hızla saptayıp uyarmak, izole etmek salgının önünü kesecektir. Geç kalırsak salgını kontrol etmek zorlaşır.”

TÜM SAĞLIK HİZMETLERİ KAMULAŞTIRILMALI

Konuyla ilgili açıklama yapan Emek Partisi Selma Gürkan da, "Özel hastanelerin hizmete ortak olması yetmez, tüm sağlık hizmetleri kamu eliyle, kamu hizmeti olarak verilmeli ve kamulaştırılmalıdır" dedi.

GENELGEDE YER ALAN 12 MADDE       

“Belirtilen hususlarda gerekli iş ve işlemlerin yapılarak, Bakanlığımıza bağlı hastaneler ile Devlet/Vakıf Üniversitesi hastaneleri ve tüm özel sağlık kuruluşlarınca uygulanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda; Bilgilerinizi ve iş bu yazının ilinizde bulunan ilgili tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurulmasını önemle arz ve rica ederim” denilen genelgede yer alan 12 madde şöyle:

1. Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Devlet ve Vakıf Üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur.  

2. Bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs hastalıkları, İç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler Pandemi Hastanesi** olarak kabul edilir.

*Pandemi süresince Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, İç Hastalıkları veya Göğüs Hastalıkları Uzmanı başka bir hastaneden görevlendirme yolu ile karşılanabilir.  

**Pandemi Hastanesi: COVID-19 tanısı almış (test pozitif) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlanır.

3. Hastane bünyesinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Pandemi Eylem Planına göre Pandemi Genel Koordinasyon Ekibi oluşturulmalıdır.           

 4. Pandemi hastanelerinde; pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmeli ve bu vakalar için rezerve edilmelidir. Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir. Tedavisi başlamış ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu; onkoloji-hematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakli klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edilecektir.

5. Pandemi hastanelerinde COVID-19 tanısı almış hastalar dışındaki hastaların hangi servis ve yoğun bakımlarda izleneceği belirlenmelidir.

6. Pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı yerlerde 2. basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastaneler de pandemi hastanesi olarak hizmet verecek şekilde organize edilmelidir.  

7. Pandemi hastalarına ayrılmış klinik ve yoğun bakım yataklarına gidiş güzergahı belirlenir ve bu güzergah üzerinde gerekli tedbirler alınır.

8. Pandemi hastanelerinde gerek klinik gerekse ameliyathane ve doğumhanelerde çalışacak personelin vardiyalar şeklinde isimleri ve unvanları belirlenir.

9. Pandemi hastanelerinde COVID-19 ile enfekte vakaların cerrahi müdahalelerinin yapılabileceği 1 ameliyathane odası ve kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinin olduğu hastanelerde enfekte gebelerin doğum yapabilecekleri 1 doğum odasının belirlenmesi ve rezerve olarak tutulması gerekmektedir.

10. Pandemi hastanesinin başhekimi/mesul müdürü, normal işleyişini aksatmayacak şekilde klinik yatakların, yoğun bakımların, ameliyathanenin kullanılması ve personel görevlendirmesi konusunda tam yetkilidir.

11. İl Sağlık Müdürleri tüm sağlık tesislerindeki gerekli personelin il içinde yer değişikliğini yapmakta tam yetkilidir.

12. COVID-19 tanısı konmuş hastaların müracaat ettiği pandemi hastanesi olmayan il/ilçe hastaneleri, bu hastaların sevk algoritmasında belirlenen hastaneye gerekli önlemleri alarak sevkini gerçekleştirmelidir. Hastaların sevki il içi veya il dışı 112 Komuta Kontrol Merkezleri tarafından koordine edilir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüsle mücadele eden sağlık emekçilerine alkış sürüyor

SONRAKİ HABER

Gazeteciler Barış Pehlivan ve Terkoğlu için tahliye talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...