Koronavirüsten 9 ölüm gerçekleşti, vaka 670 | Tüm gelişmeler (20 Mart)

Türkiye'de Kovid-19 sebebiyle gerçekleşen ölüm sayısı 9'a, vaka sayısı ise 670'e yükseldi. Son 24 saatte yapılan 3 bin 656 testten 311'i pozitif çıktı.

.
23:17

Paylaş

BAKAN KOCA: HASTA SAYIMIZ 670, KAYBIMIZ 9

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Türkiye'de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 9'a çıktığını duyurdu. Koca, son 24 saatte yapılan 3 bin 656 testten 311'inin pozitif çıktığını ve hasta sayısının 670'e ulaştığını aktardı.

Koca'nın açıklaması şöyle:

"Son 24 saatte 3656 ŞÜPHELİYE TEST yapıldı. 311’i POZİTİF ÇIKTI. Hasta sayımız 670’e ulaştı. Yaşlı ve direnci zayıf 5 HASTAMIZI KAYBETTİK. Bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. Tamamı yaşlılarımızdan. Yaşlılarımızı koruyalım. MÜCADELEMİZDE BİR AN BİLE ESNEKLİK GÖSTERMEYELİM."

21:20

Paylaş

ÖZEL VE VAKIF HASTANELERİ DE PANDEMİ HASTANESİ OLABİLECEK

Sağlık Bakanlığı, Türkiye çapında tüm hastanelere yeni tip Koronavirüs genelgesi gönderdi. 12 maddede alınacak tedbirleri sıralayan Bakanlık, koşulları sağlayan özel ve vakıf hastanelerini de pandemi hastanesi ilan etti. Genelgeye göre Kovid-19 şüphesi olanlar özel ve üniversite hastanelerine de kabul edilebilecek. Tanı konanlar pandemi hastanelerine sevk edilecek.

{{400023}}.

21:05

Paylaş

SAĞLIK EMEKÇİLERİ BİR KEZ DAHA ALKIŞLANDI

Dün olduğu gibi bugün de saat 21.00'de evlerinin pencelerine ve balkonlarına çıkan vatandaşlar, gece-gündüz yoğun şekilde çalışan sağlık personeline alkış ve ıslıklarla moral verdi. Eyleme araçlarıyla yoldan geçen vatandaşlar da korna çalarak katıldı. Binalardan yükselen alkış sesleri sokaklarda uzun süre yankılandı.

19:29

Paylaş

BAŞAK DEMİRTAŞ’TAN ÇAĞRI

Eşi Selahattin Demirtaş'ı 176 hafta sonra ilk kez görmeye gidemediğini belirten Başak Demirtaş, cezaevlerindeki koronavirüs riskine dikkat çekti, infaz erteleme, tutuksuz yargılama gibi önlemler istedi.

19:09

Paylaş

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASINDAN KORONA GÜNLERİNDE GIDA GÜVENCESİ HATIRLATMASI

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, dünyayı saran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, “gıda güvencesinin" yani temel gıda maddelerinin arzının her zaman var olmasının bir ülke için ne denli önemli olduğu gerçeğini gösterdiğini söyledi. Salgınla birlikte yapılan ilk işin gıda stoklamak olduğunu hatırlatan Korkut, Türkiye’nin yeniden üreten bir ülke olmak zorunda olduğunu söyledi.

18:34

Paylaş

BES: YARGIDA YASAL SÜRELER DURDURULSUN

Büro Emekçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada koronavirüs salgını ile ilgili çalışanlar için tedbir alınması, mahkemelerde yargı hizmetlerinin ve icra takiplerinin durdurulması talep edildi.

 

18:28

Paylaş

İSİG MECLİSİ: KORONAVİRÜS SINIFSAL UÇURUMU DERİNLEŞTİRİYOR

İstanbul İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi yaptığı yazılı açıklama ile koronavirüse karşı işçilerin sağlığı için alınması gereken önlemleri sıraladı. Açıklamada koronavirüs salgını ile 20 milyon işçinin işten atılma, zorunlu ücretsiz izne çıkarılma, üretim baskısı gibi uygulamalar ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

18:16

Paylaş

SES’TEN AİLE BAKANLIĞINA KORONAVİRÜS UYARILARI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), koronavirüs kapsamında alınacak tedbirler hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazı gönderdi. SES, özellikle huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri ile sosyal hizmet merkezlerinde görevli sosyal hizmet emekçileri ile bu kuruluşlardan hizmet alan yaşlı, çocuk, genç, engelli ve kadınların korunması için gereken tedbirler alınmasını isteyerek sosyal hizmet kuruluşlarında alınması gereken bir dizi önlem sıraladı.

 

17:45

Paylaş

DENİZLİ’DE GÖKHAN TEKSTİL ÜRETİME ARA VERDİ

Denizli’de faaliyet gösteren yaklaşık 700 çalışanı olan Gökhan Tekstil koronavirüs salgını önlemleri kapsamında üretime ara vereceğini duyurdu. İşçiler ise ücret alıp almayacakları konusunda endişeli.

17:38

Paylaş

İZMİR’DE DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİNDEN ÇAĞRI: SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLMALI

İzmir’de demokratik kitle örgütleri ve sendikalar yazılı açıklama yaparak, “Sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı. Ülke karantina altına alınmalı” çağrısında bulundu. DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu koronavirüs salgınına karşı acil alınması gereken tedbirlere ilişkin çağrı yaptı.

17:32

Paylaş

İZMİR'DE HASTANELERDE BELİRSİZLİK, SAĞLIK ÇALIŞANINDA ENDİŞE HAKİM

Türkiye’nin büyük şehirlerinden İzmir’de hastanelerin durumları belirsizlik ve sıkıntılar ile dolu. Birçok hastanede sağlık çalışanları önlemlerin geç alınmasından dolayı şikayet ederken, şüpheli ve pozitif vaka sayılarının kendilerinden saklanmasına tepki gösteriyor. Hastanelerdeki son durum ve alınan önlemlere ilişkin SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Ulaşoğlu ile konuştuk. Krizi doğru yöneten bir sistemin olmamasından dolayı sağlık çalışanlarının şikayetçi olduğunu dile getiren Ulaşoğlu, acilen sağlık çalışanlarına yönelik önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

17:28

Paylaş

DİYARBAKIR’DA HAMALLAR KORONAVİRÜSE KARŞI ÇARESİZ: BİR MASKE ALACAK PARAMIZ YOK

Diyarbakır’da hamallar ise evlerine ekmek götürmek için iş beklemeye devam ediyor. Evrensel’e konuşan hamallar, desteğin zengine olduğunu belirterek, bir maske alacak paralarının olmadığını, çalışmaya mecbur olduklarını söyledi.

17:21

Paylaş

LC WAİKİKİ İŞÇİLERİ: SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÜCRETLİ İZİN

LC Waikiki deposunda çalışan bir işçi işletmedeki son durumu ve koronavirüs tehdidine karşı işçilerin taleplerini Evrensel'e yazdı. Alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirten işçiler, risk ortadan kalkıncaya kadar ücretli izin istiyor.

 

17:13

Paylaş

İİSŞP: İŞÇİLERİN SAĞLIĞI İÇİN İŞ YERLERİNDE ACİLEN ÖNLEM ALINMALI

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) yazılı açıklama yaparak koronavirüse karşı iş yerlerinde acil önlem alınması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yapılan toplantıda milyonlarca işçinin “bizim halimiz ne olacak” sorusuna bir yanıt verilmediğini ifade eden İİSŞP, “Aksine karar altına alınanlar içerisinde esnek çalışma uygulamaları var. Bu, evden çalışma diye sunuldu ve telafi çalışmanın 4 aya çıkarılması kararı ifade edildi. Her iki uygulama da işçiler tarafından eleştirildi, sendikalar itirazlarını sundu ancak böylesine büyük bir salgın dalgası karşısında bu yöntemlerin derinleştirildiğini görüyoruz” dedi.

17:08

Paylaş

TTB BAŞKANI ADIYAMAN: BİLGİ DEĞİL, BİLGİSİZLİK PANİK GETİRİR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ile vaka sayısı hızla yükselen koronavirüs salgınını konuştuk. 10 günde vakalardaki artışa dikkat çeken Adıyaman, Tayvan, “Singapur, Güney Kore, Japonya olma şansını kaçırdık. İtalya olmamak için öneriler dikkate alınmalı” dedi. Bilgileri açıkladıklarında hedef haline getirildiklerini belirten Adıyaman, “Bilgi değil, bilgisizlik panik getirir, bilgileri saklamayın. Pozitif vakalar hangi ilde, cinsiyetleri yaşları ne. Bunların açıklanması lazım ki insanlar önlem alsın, izole olsun” dedi. Doktor ve sağlık emekçilerinin durumunda da dikkat çeken Adıyaman, "Sağlıkçıların sağlığı bozulursa toplum sağlığı düzelmez" diye konuştu.

16:28

Paylaş

ADALET BAKANI GÜL: ZARURİ OLMADIKÇA ADLİYEYE GİTMEYİN

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Twitter hesabından yurttaşlara çağrı yaptı. Gül, "Çok zaruri olmadıkça adliyeye gitmenize gerek yok" dedi.

 

16:07

Paylaş

BAKANLIKTAN YENİ GENELGE: BELEDİYELER SU KESİNTİSİ YAPMAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelere genelge gönderdi.

Genelgede şu ifadeler yer aldı:

  • Geçici olarak faaliyetleri durdurulan iş yerleri kullanılamayacağından, faaliyetlerin durdurulduğu süre boyunca kira bedeli tahakkuk ettirilmemesi, ayrıca bu süreler kadar sözleşme sürelerinin uzatılması, geçici olarak faaliyetleri durdurulan iş yerleri arasında olmamakla birlikte koronavirüs pandemisi sebebiyle ekonomik olarak olumsuz etkilenen iş yerlerinin kira sözleşmesinden kaynaklanan borçlarının ödenmesinde değişen koşullar göz önüne alınarak alacağın ertelenmesi hususunun ilgili idarelerce değerlendirilmesi hususları uygun görülmüştür.
  • İçme suyu temini ve dağıtım hizmetlerini yürüten belediyeler ve bağlı kuruluşların bu hizmetlerini kesintisiz devam ettirmesi gerekmektedir. Abonelik sözleşmesinden kaynaklanan su alacaklarının mevcudiyeti dahil, çeşitli sebeplerle su kesintisine gidilmemesi gerekmektedir.

 

15:49

Paylaş

GIDA-İŞ: ÇAY ÜRETİCİLERİ VE ÇAYKUR İŞÇİLERİ İÇİN ÖNLEM ALIN

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Yaklaşan çay hasat mevsimi nedeniyle çay üreticileri, çay işçileri için şimdiden fabrikalarda hazırlıklar yapılmalı ve gerekli tüm önlemler hızla alınmalı” dedi.

15:45

Paylaş

SES ANADOLU ŞUBESİ HASTANE HASTANE EKSİKLERİ AÇIKLADI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Anadolu Şubesi, salgından en çok sağlık emekçilerinin etkilendiğine dikkat çekerek sağlık emekçilerinin ve hastanelerin acil sorunlarının çözülmesini istedi.

Hastanelerdeki eksiklikleri sıralayan SES Anadolu Şubesi, bu taleplerin halk sağlığı için alınması gereken acil önlemler olduğuna dikkat çekti.

15:34

Paylaş

ADALET BAKANI GÜL: CEZAEVLERİNDE POZİTİF VAKA YOK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, cezaevlerinde koronavirüs vakasına rastlanmadığını açıkladı. Gül, "Mahkumlarda risk olmaması için tüm önlemler alındı. Cezaevlerinde rastlanan pozitif vaka yok" dedi.

15:33

Paylaş

GARO PAYLAN: DİYARBAKIR'DA NEDEN KORONAVİRÜS TESTİ YOK?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır’da koronavirüs testinin yapılabileceği açıklanan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde testin bulunmamasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

15:31

Paylaş

"METAL İŞÇİLERİ KENDİLERİNİ RİSK ALTINDA HİSSEDİYOR"

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından otomotiv, metal eşya, elektrik-elektronik ve demir-çelik sektörlerinde 275 işçi ile yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, işçilerin yüzde 94 işyerinden kaynaklı kendini risk altında hissediyor. Sektörde işçiler 1 metreden daha yakın mesafede çalışanların oranı ise yüzde 60. Metal işçisinin talebi ücretli izin ve ekonomik destek.

15:27

Paylaş

İBB 5 DİLLİ BİLGİLENDİRME ANİMASYONLARI HAZIRLADI

Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça ve Kürtçe olmak üzere beş dilde hazırlanan koronavirüsle mücadele animasyonu, 19 Mart 2020 tarihi itibariyle İBB internet sitesi, sosyal medya mecraları; metro, tramvay, otobüs ve meydanlarda bulunan şehir ekranlarında yayımlanmaya başladı.

15:25

Paylaş

İBB'DEN YENİ KORONAVİRÜS KARARLARI

  • Cumartesi ve pazar günleri 7/24 verilen ulaşım hizmeti sonlandırılacak, diğer saatlerde de toplu taşımada araç sıklığı azaltılacak.
  • İBB'nin koronavirüse karşı hazırladığı 35 adet ambulans hizmete girecek.
  • Pazar yerleri temizlenecek, tezgahlar aralıklı şekilde kurulacak ve sadece gıdaya dönük tezgahlar açılacak.
14:46

Paylaş

BAKAN SELÇUK, ERTELENEN SINAVLARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,

  • "25 Nisan'da yapılması planlanan İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'nı 6 Haziran'a erteledik"
  • "Öğretmen adaylarımızın gireceği ve 25 Nisan'da yapacağımız Adaylık Kaldırma Sınavı'nı 5 Temmuz'a erteledik"
13:44

Paylaş

TİCARET BAKANI: MEYVE, SEBZE ELLE SEÇİLMEYECEK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Market, manav ve pazarda ambalajsız satılan yaş sebze ve meyveler tüketicilerce seçilmeden, satıcılarca hijyenik koşullarda satışa sunulacak" dedi.

13:34

Paylaş

AT YARIŞLARI ERTELENDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, koronavirüs salgını nedeniyle tüm at yarışlarının ertelendiğini bildirdi.

12:55

Paylaş

CHP MİLLETVEKİLİ TANRIKULU: İNFAZ İNDİRİMİ VE TAHLİYE GÜNDEME ALINMALI

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, koronavirüsün cezaevlerine yansımasının ağır sonuçları olacağı uyarısında bulunarak "İnfaz indirimi ve tahliyelerin gündeme gelmesi gerek" dedi.

12:52

Paylaş

TTB'DEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN "KORONAVİRÜS RİSK DEĞERLENDİRME ANKETİ"

Türk Tabipleri Birliği, sağlık çalışanlarının koronavirüse maruz kalmasına ilişkin risk değerlendirmesi yapabilmek amacıyla anket hazırladı. Anketin koronavirüs kuşkulu ya da tanısı konmuş hastayla ilgilenen, triyaj yapan tüm sağlık çalışanları tarafından doldurulması hedefleniyor.

12:49

Paylaş

İSİG İZMİR TEMSİLCİSİ GÜVEN: İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN, FATURALAR ERTELENSİN

İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Temsilcisi Mustafa Güven, “Sermayeyi koruyan hükümet, hızlıca işçileri, işsizleri, yoksulları bu salgından koruyacak bir politika yürütmeli” dedi.

12:46

Paylaş

"HABERİN VAR MI?" İNİSİYATİFİ: CEZAEVİNDEKİ GAZETECİLER TAHLİYE EDİLMELİ

Gazeteci tutuklanmalarına tepki gösteren, halkın haber alma hakkını savunan gazetecilerin oluşturduğu “Haberin Var mı?” inisiyatifi, cezaevindeki gazetecilerin koronavirüs salgını dolayısıyla bir an önce tahliye edilmesini istedi.

12:44

Paylaş

KORONAVİRÜS DOLARIN ATEŞİNİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDİYOR

Koronavirüsün piyasalardaki etkisi nedeniyle doların uluslar arası piyasalardaki yükselişi sürüyor. Dolar iç piyasada ise 6,50 liranın üzerinde tutunuyor.

11:56

Paylaş

BEDAŞ, İSTANBUL'DAKİ PLANLI ELEKTRİK KESİNTİLERİNİ ERTELEDİ

Boğaziçi Elektrik Dağıtım, İstanbul'un birçok ilçesinde yapacağını duyurduğu planlı elektrik kesintilerini erteledi. Koronavirüs salgını nedeniyle yurttaşlara "evde kal" çağrılarının yapıldığı, pek çok kişinin işlerini evden yapmaya çalıştığı bu günlerde BEDAŞ'ın elektrik kesinti yapacağı haberi yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

11:35

Paylaş

BAKAN ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK TEDBİRLERE DAİR KONUŞTU

Anadolu Ajansının Editör Masası adlı programına katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı paketin detaylarını tekrarladı.

11:12

Paylaş

KORONAVİRÜS TESTİ SONUÇLARINA E-NABIZ ÜZERİNDEN ULAŞILABİLECEK

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs testi yaptıran yurttaşların test sonuçlarına eNabız uygulamasından ulaşabileceğini belirtti.

11:10

Paylaş

SAĞLIK BAKANI KOCA: TEST YAPTIĞIMIZ KİŞİYİ ÜÇ GÜN SONRA TEKRAR TESTE TABİ TUTACAĞIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs testi yaptıran yurttaşların takip eden üç günün ardından tekrar teste tabi tutulacağını söyledi. Koca, "2-3 hafta virüsün yayılmasında en zirve nokta olabilir. O nedenle 2-3 hafta dikkat etmek ve evden çıkmamak gerekiyor" uyarısını yaptı.

10:39

Paylaş

TÜM ULUSAL VE ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR ERTELENDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeyle ulusal ve uluslararası düzeyde açık veya kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı veya aktiviteler Nisan ayı sonuna kadar ertelendi.

DÜN NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın çağrısıyla halk, sağlık emekçilerine destek vermek için evlerinin balkonlarına, camlarına çıkarak alkışlarla teşekkürlerini sundu. Bakan Koca, " Yarın, ertesi gün aynı saatte minnettarlığımızın sesi tekrar duyulsun! Üst üste üç gün alkışlayalım" çağrısını yaptı.

Mercedes, koronavirüs salgını sebebiyle 23 Mart-5 Nisan tarihleri arasında fabrikalarında üretim yapılmayacağını duyurdu.

Online "Koronavirüs risk belirleme uygulaması" kullanıma açıldı.

Başta giyim markaları olmak üzere perakende satış yapan pek çok firma mağazalarını geçici olarak kapatma kararı aldı. Mağaza çalışanlarının çoğu ücretsiz izne çıkarıldı.

Adalet Bakanlığı, hükümlü ve tutukluların haftada bir olan telefonla görüşme hakkının, haftada ikiye çıkarıldığını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanlığınca uzaktan eğitime dair detaylar paylaşıldı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa