19 Mart 2020 02:39
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2020 06:41

Donald Trump koronavirüs tasarısını onayladı: Ücretsiz test, ücretli izin...

Ücretsiz Kovid-19 testi, ücretli hastalık izni, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, işsizlik sigortasının genişletilmesi, eyaletlere tıbbi yardım maddelerini içeren tasarı Trump tarafından onaylandı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 150'ye yükseldiği ABD'de Başkan Donald Trump, ücretsiz Kovid-19 testi, ücretli hastalık izni, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, işsizlik sigortasının genişletilmesi ve eyaletlere tıbbi yardımın artırılması gibi düzenlemeleri öngören yasa tasarısını onayladı.

Trump, yaptığı yazılı açıklamada, 6201 sayılı "Önce Aileler: Koronavirüs Müdahale Yasası" başlıklı yasa tasarısını imzaladığını duyurdu. 

ABD Başkanı Trump'ın imzasıyla daha önce Kongrenin de onayını alan tasarı, resmi olarak yasalaşmış oldu. 

Söz konusu yasa, ABD'liler için ücretsiz Kovid-19 testi, ücretli hastalık izninin yanı sıra, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, işsizlik sigortasının genişletilmesi, eyaletlere tıbbi yardımın artırılması gibi düzenlemeleri öngörüyor.

Yasanın ABD bütçesine 104 milyar dolara mal olması bekleniyor. 

ÜLKEDE KORONAVİRÜSTEN YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 150'YE YÜKSELDİ

Ülkedeki virüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesinin açıkladığı rakamlara göre, Kovid-19 vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor.

Son güncellemeye göre ABD genelindeki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 150'ye, vaka sayısı ise 9 bin 345'e yükseldi. Vaka sayısının son 24 saatte 3 bin civarında arttığı belirtildi.

Söz konusu ölümlerin 68'i virüsün ABD'de ilk görüldüğü eyalet olan Washington'dan rapor edilirken, New York'ta 20, Kaliforniya'da ise 16 ölüm haberi rapor edildi.

Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde test kitlerinin daha yaygın olarak dağıtılmaya başlanmasıyla birlikte tüm eyaletlerdeki vaka sayılarında kayda değer artışlar görülmeye başlandı.

TRUDEAU İLE SINIRLARIN KAPATILMASI GÖRÜŞÜLDÜ

Trump ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kovid-19 salgını konusunda telefon görüşmesi yaptı.  

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, görüşmede, virüs ile mücadelede iki ülke arasındaki iş birliği ve ABD-Kanada sınırının zaruri olmayan haller dışında geçici olarak kapatılmasının ele alındığı belirtilerek, "Trump ve Trudeau, seyahat kısıtlamalarına rağmen tedarik zinciri ve ticareti korumanın önemli olduğu hususunda mutabık kaldı" ifadesi kullanıldı.

Trump, bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Karşılıklı rıza çerçevesinde, Kanada ile olan kuzey sınırımızı zaruri olmayan geçişlere geçici olarak kapatacağız. Bu durumdan iki ülke arasındaki ticaret etkilenmeyecek"demişti.

BAZI ÜLKELERDEKİ VİZE HİZMETİ ASKIYA ALINDI

ABD yönetimi, salgın nedeniyle bazı ülkelerdeki vize hizmetlerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Hizmetleri Bürosu'nun Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kovid-19 salgını nedeniyle, birçok ülkede rutin vize hizmetlerini askıya alıyoruz. Hizmetler, mümkün olan en kısa zamanda yeniden başlayacaktır ancak şu anda net bir tarih belirtemiyoruz" ifadesine yer verildi.

Söz konusu düzenlemeden etkilenen ülke isimlerinin ilgili ülkelerdeki büyükelçilik ve konsoloslukların web sitelerinden öğrenileceği kaydedildi.

HÜKÜMETE GÖRE SALGIN 18 AY VEYA UZUN SÜRECEK

Ülkede federal hükümet tarafından "sadece resmi kullanım için" hazırlanan "ABD Hükümeti Kovid-19 Müdahale Planı"nda virüs salgınının birçok dalga halinde 18 ay veya daha fazla süreceği ifade edildi.

New York Times’ta yer alan haberde, 13 Mart 2020 tarihli 100 sayfalık “ABD Hükümeti Kovid-19 Müdahale Planı” başlıklı çalışmanın detayları paylaşıldı.

“Yalnızca Resmi Kullanım İçin/Genel Dağıtım İçin Değildir” uyarılı planda, ABD’de Kovid-19 salgınının 18 ay veya daha uzun süreceği ve ülkenin sağlık sistemini zorlayacak şekilde kıtlıklarla sonuçlanacak "birden fazla dalga" halinde olacağı uyarısı yer aldı.

Trump’ın ulusal düzeyde acil durum ilan ettiği günün tarihini taşıyan çalışmada, virüse karşı müdahale için resmi kurumların harekete geçirilerek özel sektörün de Başkanlık yetkileri çerçevesinde mobilize edilebileceği kaydedildi.

Planda Trump’ın, ABD endüstrisinde vantilatör, solunum cihazı, koruyucu giysi gibi kritik sağlık ekipman üretimini hızlandırmayı zorlamak için olağanüstü bir adım atma yetkisi veren, Kore Savaşı döneminde çıkarılan 1950 Savunma Üretim Yasası’nı devreye sokabileceği ifade edildi.

Bu süreçte kritik altyapı ve iletişim kanalları da dahil eyalet ve yerel yönetimlerin baskı altında kalacağı ve potansiyel olarak daha az güvenilir olacağı belirtilen planda, ''Bu baskılar, güncellenmiş mesajlar almayı ve ilgili bölgelere yönelik doğrudan koordine etme zorluklarını da artırabilir.” değerlendirmesine yer verildi.

Planda, Kovid-19'un yayılımını ve şiddetini tahmin ve karakterize etmenin zor olacağına işaret edilerek zamanla hükümet, özel sektör ve bireysel tüketiciler için önemli eksikliklerin baş göstereceği uyarısında bulunuldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rehabilitasyon öğretmenlerine ‘ücretsiz izne çıkıyorum’ belgesi imzalatılıyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Barış Pehlivan'a kötü muamele ile ilgili soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...