17 Mart 2020 00:01
Son Güncellenme Tarihi: 17 Mart 2020 14:28

ABD'de koronavirüs aşısı test edilmeye başlandı, Çin'de klinik test için onay verildi

ABD'de koronavirüse karşı geliştirilen aşı denemesine gönüllüler üzerinde başlandı. Çin'de ise aşının klinik denemelerine onay verildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütünce pandemi ilan edilen koronavirüs ve onun neden olduğu Kovid-19'e karşı geliştirilen aşı denemesi, ABD'nin Washington eyaletinde test edilmeye başalandı. BBC'nin Associated Press'e dayandırdığı haberde, deney kapsamında aşının 4 kişi üzerinde denendiği belirtildi.

Aşının ilk denendiği kişinin 43 yaşında ve iki çocuk annesi bir kadın olduğu ifade edilirken testlerde yer alanların herhangi bir risk ile karşı karşıya olmadığı bilgisine yer verildi.

DENEY BAŞARILI OLSA BİLE 1 YILLIK BİR SÜRE GEREKİYOR

İlerleyen günlerde aşı testlerinin sağlıklı 45 gönüllü denek ile devam edeceği belirtilirken deneylerin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ila 18 ay arasında bir süre öngörüyor.

ÇİN'DE KLİNİK DENEMELERE ONAY VERİLDİ

Çin'de ise koronavirüse karşı geliştirilen bir aşıya klinik denemeler için onay verildi.

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Askeri Tıp Akademisinden bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen aşının güvenlik, etkinlik ve kalite denetimlerinden geçirildiği, ayrıca kitlesel üretim için ön hazırlıkların başladığı belirtildi.

Çin Askeri Tıp Akademisinden biyolog mühendis Tümgeneral Çen Vei önderliğindeki araştırma ekibinin hazırladığı aşının bir alt birim aşı olduğu, içeriğinde yalnızca koronavirüsün hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını içerdiği ifade edildi.

Alt birim aşılar, hastalığa yol açan patojenin güçsüzleştirilmiş bir versiyonunu içeren aşılara göre daha güvenli ve istikrarlı görülüyor fakat potajen içeren aşılara göre daha zayıf bir koruma sağlıyor.  

Onayın ardından kısa süre içinde aşının klinik denemelerine başlanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığından koronavirüse karşı yeni kamu spotları

SONRAKİ HABER

Azeri iş insanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...