15 Mart 2020 01:48
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mart 2020 12:21

Öğrenciler apar topar yurtlardan çıkarıldı, umreden dönenler karantinaya alındı

Ankara ve Konya'da umreden dönen vatandaşlar, boşaltılan öğrenci yurtlarında karantinaya alındı. Gece yarısı uykularından uyandırılarak panik halinde başka yurtlara götürülen öğrenciler tepkili.

Fotoğraflar: AA ve DHA

Paylaş

Ankara ve Konya'da umreden dönen vatandaşlar, yapılan sağlık taramasının ardından boşaltılan öğrenci yurduna yerleştirilerek 14 günlüğüne karantinaya alındı. Gece saat 03.00'te uykularından uyandırılarak panik halinde başka yurtlara götürülen öğrenciler, kendilerinin ve memlekete dönen arkadaşlarının eşyalarını toplamakta bile zorlandıklarını söylediler.

Ankara'da umreden dönen kafileyi taşıyan uçak, gece saatlerinde Esenboğa Havalimanı'na indi. Sağlık ekipleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında ambulanslarla aprona girdi. Yolcular uçak içerisinde sağlık taramasından geçirildi.

Yolcular daha sonra boşaltılan Gölbaşı ilçesindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Milli İrade Kız Yurdu, KYK Şehit Özel Harekat Kız Yurdu, KYK Şehit Özel Harekat Erkek Yurduna havalimanına ait servislerle getirilerek karantinaya alındı. Ankara Valisi Vasip Şahin, 1800 kişinin gözetim altına alındığını, 1700 kişiyi daha beklediklerini açıkladı.

YURTLARDAN APAR TOPAR ÇIKARILAN ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

Üniversitelerin 3 hafta tatil edilmesine karşın yurtlarda az sayıda da olsa öğrenci bulunuyordu. Gece saat 03.00 sularında yurt görevlileri yurdun boşaltılması yönünde anonslar yaparken, ilerleyen saatlerde güvenlik görevlileri odalara girdi. Öğrencilerin sorularına cevap vermeyen güvenlik görevlileri herhangi bir açıklama yapmadan “Odaları boşaltın” uyarılarında bulundu. Yurtta kalan öğrencilere kısıtlı bir süre içerisinde eşyalarını toplama izni verilirken, yurttan izinli olarak dışarıda kalmış öğrencilere eşyalarını almaları için herhangi bir vakit tanınmadı.

Saat 04.30-05.00 sırasında öğrenciler yurtlardan çıkarılarak özel halk otobüslerine bindirildi. Otobüs içerisinde de öğrencilere bilgi vermekten kaçınan görevliler, öğrencilerin zorlaması sonucunda sadece “Başka bir yurda yerleştirileceksiniz” bilgisini verdi. Ankara'da bulunan çeşitli yurtlara yerleştirilen öğrenciler, gece yarısı apar topar başka yurtlara götürülmeleri nedeniyle mağdur olduklarını söylediler.

Öğrenciler Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda da gece geç saatlerde kendilerinden yurtları boşaltmalarının istendiğini aktardı. Apar topar hazırlanıp çıktıklarını belirten öğrenciler yetkililere tepki gösterdi.

BAKANLIK YURT KAPASİTELERİNİ AÇIKLADI

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Umre amacıyla Suudi Arabistan’da bulunan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönmelerinin ardından 14 günlük karantina sürelerini geçirecekleri bir yer ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara ve Konya’daki bazı yurtlar, Umre’den dönen vatandaşlarımızın karantina süresi boyunca kalabilmeleri için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır” denildi.

Üniversitelerin üç haftalık tatili nedeniyle yurtlarda az sayıda öğrencinin bulunduğu belirtilen açıklamada, öğrencilerin başka yurtlara nakilleri sağlanarak herhangi bir mağduriyet yaşanmadığı savunuldu.

Bakanlığın açıkladığı Ankara'daki yurtların kapasiteleri şöyle:

  • Şehit Özel Harekat: 2064
  • Milli İrade: 1880
  • Gölbaşı: 1448
  • Toplam: 5392

Konya ilindeki yurtların isimleri ve kapasiteleri ise şöyle:

  • Tahir Büyükkörükçü: 2228
  • Kutalmışoğlu: 2710
  • Toplam: 4938

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Umreden dönen vatandaşlarımızın sağlık kontrolleri yapıldı ve yurtlarda karantinaya alındı. Sağlık Bakanlığımızın tedbir ve tavsiyelerini özenle ve titizlikle uygulayalım. Koronaya karşı mücadelede rehavet ve panik yok, tedbir var. Bu hepimizin ortak mesuliyetidir" açıklamasında bulundu.

BAKAN KOCA: ŞÜPHELİ BULUNANLAR HASTANEYE KALDIRILIP TESTLERİ YAPILMAKTADIR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Umreden dün geceden itibaren dönen tüm yolcular, Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında karantina mantığıyla ayrı odalara yerleştirilmektedir. Şüpheli bulunanlar gelir gelmez hastaneye kaldırılıp, testleri yapılmaktadır. Tedbirlerde hep birlikte tavizsiz olalım" ifadelerini kullandı.

"UMREDEN DAHA ÖNCE DÖNENLER SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇİRİLDİ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada umreden daha önce dönenlerin de sağlık taramasından geçirildiğini ve şüphelilerin testlerinin yapıldığını söyledi. Koca'nın açıklaması şöyle:

"Umreden daha önce dönenler tıpkı şimdi dönenler gibi sağlık taramasından geçirildi. Şüphelilerin testleri yapıldı. Umre ziyaretçileri virüse karşı tedbirlerini ise seyahatlerinde sağlık ekiplerimizin verdiği eğitimle aldı. Ülkede ilk 14 günü henüz doldurmayanları TAKİP EDİYORUZ.

Sağlık Bakanı Koca ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş umreden dönen yurttaşlara 14 gün kuralına uymaları çağrısı yapmıştı. "Son bir hafta içinde dönen bir yurttaşımızın testi maalesef pozitif çıktı" diyen Koca, yeni vakalardan endişeli olduklarını söylemişti.

DİYANET'TEN AÇIKLAMA: 27 ŞUBAT'TAN İTİBAREN UMRE AMAÇLI ÇIKIŞLARA İZİN VERİLMEDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüsün yayılmasına engel olmak için 27 Şubat 2020 itibarıyla Türkiye'den umre amaçlı seyahatlere izin verilmediğini bildirdi.

Hastalıktan korunmak ve etkilerini en aza indirmek amacıyla başkanlıkça birtakım tedbirlerin alındığı belirtilen açıklamada umre için Suudi Arabistan'a giden, gitmek isteyen ve dönen vatandaşlar için süreç içerisinde alınan tedbirler anlatıldı:

"27 Şubat 2020 Perşembe günü itibarıyla ülkemizden umre çıkışları durdurulmuş, bu tarihten sonra umre amaçlı seyahate izin verilmemiştir. Mezkur tarihten önce umre ziyareti için Suudi Arabistan'da bulunan vatandaşlarımızın yurda dönüşlerine yönelik uyarı ve yönlendirmeler yapılmış, talepte bulunanların dönüş tarihleri öne çekilmiştir. 20-30 günlük turlarla Suudi Arabistan'da bulunan ve dönüşü daha ileriki tarihlerde planlanan vatandaşlarımızın daha fazla kalmasına müsaade edilmeyerek dönüşleri erkene alınmıştır."

Süreç içerisinde umrede bulunanlara Sağlık Bakanlığınca ön görülen korunma tedbirlerine yönelik doktorlar ve görevliler tarafından bilgilendirmeler yapıldığı, ayrıca broşür ve afişler hazırlanarak dağıtıldığı vurgulandı. Umre dönüşünde de yurttaşların kontrolden geçirildiği, evlerinden 14 gün çıkmamaları ve misafir kabul etmemeleri hususunda bilgilendirildikleri kaydedildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz'de 4.0 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Kıbrıs adasında koronavirüs tespit edilenlerin sayısı 31'e çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...