13 Şubat 2020 23:31

Kültür sanat merkezinde ısıtma sorunu: Sanatçılar sahneye mont ve polarla çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Bornova Kültür Sanat Merkezinde, ısıtma sorunu nedeniyle sanatçılar sahneye mont ve polarla çıkmak zorunda kalıyor.

Fotoğraflar: Ramis Sağlam, Kolaj: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Dışarıdan bakıldığında modern görünümüyle dikkat çeken Bornova Kültür Sanat Merkezindeki proje eksiklikleri ve teknik aksaklıklar sanatçıları ve izleyicileri mağdur ediyor. Son olarak Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün 2020 programında yer alan “Carmina Burana” balesinin 8 Şubat’taki Necdet Aydın Sahnesinde yapılan gösteriminde birçok sorun yaşandı.

Salonun yeteri kadar ısıtılamaması sahnede ilginç görüntülere neden oldu. Sanatçılar sahneye mont ve polarla çıktı. Salondan ve sahneden daha soğuk bir yer daha vardı, o da orkestranın eserlerini icra ettiği çukur. Hareket olanakları kısıtlı olan sanatçıların durumu ve kullandıkları enstrümanların hali oldukça vahimdi.  

“KIŞIN ISITMA, YAZIN SOĞUTMA SORUNU VAR”

Bina Isı Yalıtım Yönetmeliğinin 5’inci maddesine göre tiyatro ve konser salonlarının sıcaklığının 20 derece olması gerekirken, gerek genel provada gerekse gösterinin olduğu gün 16-17 derece olduğu iddia edildi. Konuya dair bilgisine başvurduğumuz Kültür Sanat-Sen İzmir Bölge Şubesi yöneticileri durumu doğrularken sorunun sadece bu da olmadığını ifade etti.

Bornova Kültür ve Sanat Merkezinin hizmete açıldığı günden bu yana birçok sorunla karşılaştıklarını ifade eden sendika yöneticileri, kışın ısınma yazın soğutma sisteminde önemli sorunlar yaşandığını, binanın alt katlarını devamlı su bastığını, elektrik sisteminin tehlike yarattığını söyledi.

“SANATÇILAR SANATLARINI YAPAMAZ HALE GELDİ”

Merkezin içinde yer alan idari bölümde ise proje eksikliği göze çarpıyor. İzmir Devlet Opera Balesi Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü ve Türk Müziği Klasik Korosu Müdürlüğüne bağlı birimlerin yer aldığı yaklaşık yüz kişinin çalıştığı üç katlı bölümde bir tane asansörün olmayışı projeyi tartışmalı hale getiriyor. Asansörün olmayışı bu birimlerde engelli çalışmasının önüne engel oluyor.

Kültür merkezi projesinde ön görülmeyen atölyeler, daha sonra bodrum katındaki otoparka eklenmesiyle insan sağlığına uygun olmayan başka sorunlara neden oluyor. Havasız, penceresiz ortamdaki atölyeler ve genel sorunlarla ilgili görüşlerine başvurduğumuz sendika yöneticileri bu konuda ise, “15 saate varan çalışma saatleri ve olumsuz koşulların olmasından dolayı burada sanatçılar sanatlarını yapamaz hale geldi” dedi.

“YAŞANAN SORUNLAR BİR AN ÖNCE GİDERİLSİN”

Çalışma koşullarına ilişkin görüştüğümüz sanatçılar ise, Carmina Burana öncesi olumsuz koşullar nedeniyle birim yöneticilerinin genel provayı iptal ettiğini söyledi. Genel provasız mı sahne aldınız? Sorumuza ise sanatçılar, “Evet. Genel provasız sahne almak zorunda kaldık. Olumsuz koşullar altında çıktığımız sahnenin soğuk olması her an bir sakatlanmaya neden olabilirdi. Her türlü olumsuzluğa rağmen burada birçok yeni izleyiciyle buluşma fırsatımız oldu. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu, genç izleyici kuşağının oluştuğu düşünüldüğünde yaşanan sorunların bir an önce giderilmesi gerekmektedir” dedi.

2019’DA HİZMETE AÇILDI

Bornova Paterson Köşkü’nün yanındaki boş alanda bulunan ve nasıl değerlendirileceği uzun süre kesinlik kazanmayan alan, Kültür Bakanlığı tarafından 2015 yılında kültür merkezi olarak inşa edilme kararı alındı. 17 Mart 2019 tarihinde geçici teslim işlemi yapılarak hizmete açılan Kültür Merkezi bünyesinde İzmir Devlet Opera Balesinin kurucusu olan Necdet Aydın’ın adının verildiği opera sahnesi, Bozkurt Kuruç adı verilen tiyatro sahnesi ve klasik koro salonu bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Arif Yıldız: Kısır döngüleri bırakıp mücadelede birleşmeliyiz

SONRAKİ HABER

Kayıp tablolarla ilgili 6 belediye görevlisi zimmet suçlaması ile yargılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...