2 Kasım 2012 08:51

Kültür taşıyıcı bir ‘İcracı’nın eseri: Zamansız Yağmur

Mehmet Akif Ertaş

TOROSLARIN “Anadolu Folkloru”na katkısı üzerinde durulurken, Karacaoğlan ve Dadaloğlu gibi şairler es geçilmez ancak, bu isimlerin, belirli konuları işledikleri sıklıkla dile getirilir. Bu vurguya itiraz edenler, onların itibarlarını gereken değeri verseler de, aynı zamanda bir kültürün taşıyıcıları olduklarını yeterince gündeme getirmezler.
Yeni albümünü, 2012 yılında Özdemir Plak’tan “Zamansız Yağmur” adıyla çıkaran Musa Eroğlu, 1975 yılında, Yağmur Plak’tan çıkardığı “A Kuzum”dan itibaren, Torosların çok kültürlü sesini, dinleyicilerine duyururken, bu şairlerin özellikle bir kültürün taşıyıcıları olduğunu, onlardan nadide örnekler vererek gözler önüne sermiştir.
Eroğlu; bu şairlerin sadece Anadolu’daki “Halk Ozanlığı” geleneğini değil, Orta Asya’daki “Şamanlık” anlayışını sürdürdüklerini, kendisinin onlardan el aldığını her fırsatta vurgulamıştır.
2007 yılında Duygu Müzik’ten çıkardığı albüme “Dedem Korkut” ismini Eroğlu, bu düşüncelerini somutlaştırmak için vermiştir. “Düet”e, Güler Duman ve Özlem Özdil gibi isimlerle önemli örnekler veren, Grup Çığ’ın çalışmalarına desteğini esirgemeyen Eroğlu bu anlayışını “popüler” alana kaydırmışsa da, zemini sapasağlam bir anlayışı yükselttiği için, binası, “Popülist” salınımlar yaşamamıştır.
“Zamansız Yağmur”da istikrarlı çizgisini sürdüren Eroğlu, kültür taşıyıcılığına, sözlerine ve müziklerine kendisinin imza attığı ezgilerde eleştiriyi nakışlamayı ihmal etmeyen Eroğlu’nun bu çalışması da, dinleyiciyi kaynakla doğrudan bağlantı kurmaya davet etmiştir.
Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan ve Eroğlu dışında; Hüseyin Aslan, Dursun Ali Akınet, Küçük Mustafa gibi isimlerin sözleri, dinleyicinin kaynağa giden yolunu açmış ve çağa nabız olmasını sağlamıştır. Murat Öztürk, Erdem Şimşek, Hakan Çakmak gibi ustalaşma yolunda ilerleyen bağlama “icracı”ları, Eroğlu’na eşlik ederken kültür taşıyıcılığı, anlamını artırmıştır.
Sipsiyi kullanışındaki profesyonelliği bilinen Ferhat Erdem “Zamansız Yağmur”a kavalıyla, bu enstrümana yeni kanallar açmak için katılmıştır.
Kemanda Hacı Çiçek; Klarinette Salih Kabacı; Zurnada, Adil Çelebi ve Hüseyin Geçer gibi imzalara yer veren albüm, bu imzaların, nice kalburüstü işte yer alacakları müjdesini vermiştir.
Gitarını, “popüler” sesler çıkarmamak için eline alan, albümün aranjörlüğünü ve müzik yönetmenliğini de üstlenen Ahmet Özgül sayesinde yağmur dinleyicinin iliklerine işlemiştir.
“Zamansız Yağmur” Toroslardan dünyaya açılan, gür ve babacan sesli, istikrarlı bir bağlama virtüözünü dinleyiciyle yeniden buluşturmuştur. Dinleyiciye düşen, bu buluşmanın değerine değer katmaktır.

Evrensel'i Takip Et