03 Şubat 2020 14:03

Cizrespor, ırkçı tutum nedeniyle ligden çekiliyor: TFF’ye başvuru yapıldı

Irkçı tutum ve hakem uygulamaları nedeniyle ligden çekilme kararı alan Cizrespor, Türkiye Futbol Federasyonuna dilekçeyi verdi.

Fotoğraf: @czrspor/Facebook

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 3. Lig 2. Grup’ta mücadele eden Cizrespor, ligden çekilmek için federasyona başvurdu.

Kulüp Başkanı Maruf Sefinç, kendilerine yönelik haksız ve hukuksuz kararlar verildiğini söyleyerek, ligden çekme kararı aldıklarını açıklamıştı. Konuyla ilgili Cizrespor’un resmi sosyal medya hesabından da şu açıklama yapılmıştı:

“TFF ve MHK’nin hukuksuzluklarına karşı gücümüz yetmiyor. Kendi sahamızda ve dışarda gördüğümüz adaletsizlikten dolayı, hakemlerin ırkçı ve milliyetçilik tutumu karşısında kulüp başkanımız Maruf Sefinç’in kararıyla takımımız Cizrespor’u ligden çekiyoruz.”

FUTBOLCULARLA VEDAŞILACAK

Alınan bu karar sonrası Evrensel’e konuşan Sefinç, TFF’ye ligden çekildikleri yönünde dilekçe verdiklerini belirtti. Takımlarının gittiği müsabakalarda maruz kaldığı ırkçı tutum ve hakemlerin taraflı kararlarından dolayı ligden çekilme kararı aldıklarını belirten Sefinç, gün içerisinde futbolcularla vedalaşarak ligle ilişkilerini keseceklerini söyledi.

"YAŞANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMEDİ"

Sefinç’in TFF’ye verdiği dilekçede şu ifadeler kullanıldı:

“Bölgenin tek profesyonel takımı olan Cizre Sporun 02/02/2020 tarihinde oynanan 1970 Ağrı Spor müsabakasında gerek maç esnasında art niyet arz öden hakem uygulamaları gerekse mülki amirlerin kulüp oyuncularına ve yöneticilerine karşı tutum ve davranışlarından dolayı maç sonrası basın açıklamasıyla ligten çekildiğimize ilişkin basın duyurusu yapmıştık. Konunun ciddiyet arz ettiği üzere de resmi başvuruda bulunma gereği doğmuştur.

Cizre Spor Kulübü yaklaşık 10 yıldır bölgenin tek sosyal kültürel faaliyet alanı olarak görev yapmaktadır. Bölgedeki faaliyetlerinin ve kötü alışkanlıkların önüne geçme mücadelesiyle gençlerin topluma kazanılmasına ön ayak olmuştur. Sporun birleştirici ve bütünleştirici güç olduğu inancından biran olsun vazgeçilmemiştir. Ancak Maalesef gerek deplasmanlarda gerekse iç saha maçlarında hatalı ve art niyetli hakem kararlarıyla ve spor ettiğini aşan yaklaşım ve tutumlarla kulübümüz spor faaliyetlerinin dışındâ baskı altında bırakılmaktadır. Cizre Spor kulübünün hakem hatalarına, ırkçı saldırılara maruz kaldığı maçlarda ilişkin federasyon başkanlığına daha öncede resmi başvuruda bulunulmuş söz konusu yaşanan olumsuzlukların önüne geçilememiştir.

Spor faaliyetlerine öncülük eden toplumun huzur ve sükûnetinin sağlanmasında birleştirici ve bütünleştirici bir köprü olan kulübümüzün bu tür vahim eylemler ile engellenmeye çalışılması mülki amirlerinin kulübümüzü yalnızlaştırması ve ilgisizliği manevi olarak sporun birleştirici bütünleştirici ruhunu zedelemiştir. Yukarıda açıkladığımız üzere hukuka aykırı ve adil olmayan tutum ve davranışlardan dolayı mevcut şartlarla 3. Ligte Futbol oynayamayacağımızı ve ligden çekilme kararı aldığımızı Sayın  Başkanlığınıza bildiririz. Bu hususta gereğinin yapılmasını arz ederiz.”

AMEDSPOR: NEDENLERİN SAHİPLERİNİ VİCDANLI DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ

Amedspor Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, Cizrespor'un kararına ilişkin açıklama yaptı. Benzer durumları kendilerinin de yaşadığını ifade eden Kılavuz, "Maruf Başkanın kararını anlayabiliyoruz" dedi.

Cizrespor’un ligden çekilme kararı için "Nedenlerinin kendilerine ait olmadığı bir sonuç" değerlendirmesini yapan Kılavuz, "Nedenlerin sahiplerini, birazcık da olsa kalmışsa vicdanlı ve sağduyulu davranmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

Kılavuz'un açıklaması şöyle:

"'MHK’ya itiraz ediyoruz. Dosyayı açıp bakmıyorlar. Cizrespor’un bayrağını Türkiye’nin dört bir yanında kardeşlik köprüsü kurmak amacıyla dalgalandırıyoruz. Ama sonuç ortada. Her hafta aynı pozisyonlar aynı verilmeyen penaltılar. Böyle bir mücadele olur mu? Onun için Cizre kulübü olarak biz ligden ÇEKİLİYORUZ.' diye çekilme kararının gerekçelerini özetlemiş sevgili Başkan Sayın Maruf Sefinç.

Benzer durumları yaşadığımız için Maruf Başkanın kararını anlayabiliyoruz.

Sporda rekabet eşitliğini sağlamakla görevli ve sorumlu olan kurumların rekabeti ortadan kaldıran yaklaşımlarının nasıl sorunlu olduğunun mağduruyuz.

Her deplasmanda marşlarla karşılanma, hazır kıta trübünlerde ötekileştirmeye azami çaba sarf ettiğiniz Doğunun takımlarına yönelik ırkçı sloganlar, küfür ve şiddet.

Sporun evrensel tanımının; miiliyetçilik tohumlarının atılıp, gübrenelip, sulanıp boy verdirildiği stadyumlar ve spor salonları.

Spor alanları arena, sporcular gladyatör mizansenini alkışlayan kitleler.

Ne oluyor? Vicdan ve sağduyu bu suskun çığlığa yüksek tonda ne zaman ses verecek? Bizler yani sizin 'oralılar' dedikleriniz; avazımızın çıktığı kadar ses veriyoruz. Peki ya siz? Burdan bakınca gördüğümüz; kulaklarınızın nasırlaştığı.

Her alanda toplumu ateş çemberine alan akıl tutulması.

TFF, MHK’ya çeşitli defalarca tekrarlan bir seste Amedspor’dan gelsin. Bir umut belki sağır olmayan kulaklar kalmışsa duysun diye. Bölge illeri kaç profesyonel kulüp ile temsil ediliyor. Yıllara sari faaatliyet raporlarınızda ne kadarlık yer kaplıyoruz? Hakemlerinizin nohutsuz düdüklerinin sesi her maçta aynı mı? Gözlemci ve temsilcilerinizin raporlarını yazan kalem her ilde aynı mı? Ya il güvenlik kurul kararları orda iyisiniz dünya rekorunu her deplasman taraftar yasaklaması ile egale ediyorsunuz.

Telefonla arayıp dayanışma duygularımızı değerli Maruf Başkana ilettim. Değerli başkan çekilme kararının nedenlerini izah etti. 'Çekildik, birazdan futbolcuları uğurlayacağım' dedi. Sözün bittiği yer.

Bilmiyorum bu konu hakkında birileri kutlama yapar mı? Yapılacaksa bitirilmek istenen olanaklarmızdan kesintiye giderek kına gönderelim.

Cizrespor’un ligden çekilme kararı, nedenlerinin kendilerine ait olmadığı bir sonuçtur. Nedenlerin sahiplerini birazcık da olsa kalmışsa vicdanlı ve sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.

Marşlar ve ırkçı sloganlarınızla karşılayıp, şiddet uygulayacağınız Cizrespor yok artık. Vicdansız düdük çalacağınız ve adil olmayan kalemlerinizle yazacağınız raporlara karşılık bir Cizrespor yok artık!

Tüm kararlarınız kırmızı.

Kırmızıyı severiz ama acilen renk yeşil olmalı. Futbol masada değil, sahada güzeldir.

Her Bijî (çok yaşa) Cizrespor.

Cizrespor Amedspor’dur." (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz

SONRAKİ HABER

Kristal-İş Genel Başkanı’na ‘görevden alma’ tepkisi: Pabuç bırakmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...