07 Ocak 2020 23:11
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ocak 2020 13:26

İran, ABD'nin Irak'taki üssünü balistik füzelerle vurdu

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. 

Fotoğraf: EPA-EFE/IRIB/AA

Paylaş

Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Anbar vilayetindeki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle saldırı düzenledi. 

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Ordusu kaynaklarına dayandırdığı haberinde füzelerin üsteki hassas ve hayati noktalara isabet ettiği, en az 80 ABD askerinin hayatını kaybettiği, birçok insansız hava uçağının, helikopterin ve askeri teçhizatın ciddi hasar aldığını iddia etti.

Haberde ayrıca ABD'ye ait 104 noktanın da İran'ın hedefinde olduğu ve Washington'ın yeni bir adım atması durumunda buralara saldırı düzenleneceği kaydedildi. 

Öte yandan İran devlet televizyonuna bağlı yayın yapan İngilizce haber kanalı Press TV ise 80 ABD askerinin öldürüldüğü iddiasını doğrulatamadığını belirtti.

İRAN: ABD YANIT VERİRSE ÇOK DAHA SERT VE EZİCİ KARŞILIK VERİLECEK

Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi. 

Açıklamada, ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği uyarısında bulunuldu. 

Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, "Her durumda İran'a Karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz." ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.

ZARİF: SAVAŞ İSTEMİYORUZ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, Tahran'ın gerginlik veya savaş istemediğini ancak herhangi bir saldırıya karşı kendisini savunacağını bildirdi. 

Zarif, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından ABD'nin Irak'taki üslerine düzenlenen saldırılarla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. 

Gerçekleştirdikleri saldırıların uluslararası yasalara uygun olduğunu iddia eden Zarif, "İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51'inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.  

Zarif, "Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız" ifadesini kullandı.

İran medyasına göre, ABD üslerine düzenlenen saldırılarla ilgili açıklama yapan İran Devrim Muhafızları Ordusu Sarallah Karargahı Komutan Vekili İsmail Kevseri, “Yapmayacağımız bir şeyi söylemeyiz. Bu gece atılan adım başlangıçtı. ABD'liler bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bilmelidir” ifadelerini kullandı.

RUHANİ: İNTİKAMIMIZ, ONLARIN AYAKLARINI BÖLGEDEN KESMEK OLACAK

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise General Kasım Süleymani'nin intikamının, ABD'nin bölgeden çıkarılması olduğunu söyledi.

Tahran'daki kabine toplantısında konuşan Ruhani, Ayn el-Esed'deki ABD üslerine yönelik füze saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ruhani, “Onlar, Süleymani'nin elini kestiler. Bunun intikamı, onların ayaklarını bölgeden kesmemiz olacaktır” ifadelerini kullandı.

HAMANEY: ABD'NİN BÖLGEDEKİ VARLIĞI SON BULMALI

İran lideri Ali Hamaney, Irak'taki ABD üslerine yönelik saldırılara ilişkin “Bu yeterli değildir. ABD'nin bu bölgedeki varlığı son bulmalıdır” dedi.

Hamaney Tahran'daki konuşmasında, “Halkın görevi düşmanı doğru tanımaktır. ABD, Siyonistler ve dünya emperyalizmi İran'ın düşmanlarıdırlar. Irak Meclisi'nin ABD'yi ülkeden çıkartma kararını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hamaney ayrıca geçen kasım ayında, benzin zammı sonrası yaşanan olayların düşmanların planı olduğunu ileri sürdü.

TRUMP: HER ŞEY YOLUNDA

ABD Başkanı Donald Trump, Irak'taki 2 ABD üssüne İran tarafından yapılan saldırılara ilişkin, "İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Trump, İran'ın Amerikan üslerine yönelik saldırısı sonrasında Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Saldırı sonrasında Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyi ile bir toplantı yapan Trump, paylaşımında seçtiği ifadelerle rahat bir tavır ortaya koymaya çalıştı.

Konuyla ilgili olarak sabah bir açıklama yapacağını belirten Trump, "Her şey yolunda. İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda. Dünyadaki en güçlü ve donanımlı orduya sahibiz." ifadelerini kullandı.

FAA, İRAN VE BÖLGESİNDEKİ ABD UÇAKLARININ UÇUŞLARINI DURDURDU

Öte yandan yazılı bir açıklama yapan ABD Federal Havacılık İdaresi, ABD uçaklarının İran, Irak, İran Körfezi ve Umman Körfezi bölgelerindeki uçuşlarını "acil durum" sebebiyle geçici olarak durdurduğunu duyurdu.

ABD ile İran arasında artan gerilim ve İran'ın son füze saldırıları dolayısıyla söz konusu bölgedeki sivil havacılık faaliyetlerinin tehlikeli bir boyuta taşınabileceğine atıfta bulunan kurum, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydetti.

PENTAGON: 12'DEN FAZLA  BALİSTİK FÜZE İLE SALDIRI DÜZENLENDİ

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, "7 Ocak'ta ABD Doğu Yakası saatiyle akşam 5.30 sularında İran, Irak'taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin İran'dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. İlk hasarları değerlendirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Hoffman, İran'ın muhtemel saldırılarına karşı Pentagon'un tüm tedbirleri aldığını ve söz konusu iki üssün de İran'ın saldıracağına yönelik belirtiler üzerine teyakkuza geçirilmiş olduğunu kaydetti. 

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Aralık'ta Irak'a gelerek, Ayn el Esed Hava Üssü'ndeki ABD askerlerini ziyaret etmişti.

IRAK: SALDIRIDA CAN KAYBIMIZ YOK

Irak yönetimi ise İran'ın ülkedeki ABD üslerine düzenlediği saldırıda Irak güçlerinden herhangi bir can kaybı olmadığını açıkladı.

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağından yapılan yazılı açıklamada, “Irak toprakları, 01.45-02.15 saatlerinde 22 füzeli saldırıya maruz kaldı. Söz konusu füzelerden 17'si Ayn el-Esed Hava Üssü'ne, 5'i ise Erbil'e (ABD üssüne) isabet etti” ifadesi kullanıldı.

Füzelerin tümünün koalisyon güçlerinin (ABD) karargahlarına düştüğü kaydedilen açıklamada, Irak güçlerinden ise herhangi bir can kaybı ya da yaralananın olmadığı bildirildi.

IRAK BAŞBAKANI: SALDIRI HABERİNİ ÖNCEDEN ALDIK

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, İran'ın ABD üslerine saldıracağı haberini önceden aldıklarını belirtti. Abdulmehdi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İran yönetiminin, General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine karşılık söz konusu saldırıyı yapacağından haberdar olduklarını belirtti.

Başbakan Abdulmehdi, “İran'ın ABD üslerine saldırı haberini önceden aldık. Bu saldırının, sadece ABD askerlerinin bulunduğu bölgeleri kapsayacağı bildirildi. Ancak saldırılacak noktalar hakkında bilgi verilmedi” ifadelerini kullandı.

İstifa eden Başbakan, Irak'ın açık bir savaşa girmesini engellemek için diplomasi yürüttüğünü, ülke egemenliğinin ihlal edilmesini kabul etmediklerini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif da saldırıdan önce Irak hükümetini bilgilendirdiklerini açıkladı.

IRAK CUMHURBAŞKANI VE MECLİS BAŞKANINDAN KINAMA

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, İran’ın Irak’taki ABD hedeflerine saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Salih, İran’ın ABD askeri üslerine yönelik saldırısını kınayarak, “ülkesinin, savaş alanına çevrilmesini istemediklerini” söyledi.

Saldırıların Irak’ın egemenliğine yönelik ihlal olduğunu söyleyen Salih, “Irak topraklarındaki askeri mevzileri hedef alan İran saldırısını kınıyoruz” dedi ve çekişmeli tarafların Irak’ı savaş alanına çevirmesini kabul etmediklerini vurguladı.

ABD güçlerinin Irak’taki varlığını savunan Salih, “Koalisyon güçlerinin Irak’taki varlığı, Irak’ın iç meselesidir ve Irak hükümeti ile meclisini ilgilendirir. Ülkeyi, bölgenin güvenliği ve istikrarını tehdit eden açık bir savaşa sürüklemekten vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi de bir yazılı açıklama yaparak, hükümeti, ülke egemenliğinin korunması ve çatışmalardan uzak durulması için göreve çağırdı.

FEDERE KÜRDİSTAN YÖNETİMİ: BÖLGEMİZİ GERİLİMDEN UZAK TUTUN

Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise krizin taraflarına IKBY topraklarını mevcut gerilimden uzak tutmaları çağrısında bulundu.

İran'ın füze saldırısı sonrası Erbil'de Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Meclis Başkanı Revaz Faik'in katılımıyla üçlü toplantı düzenlendi.

Toplantı sonrası yayımlanan ortak yazılı açıklamada “Son günlerde özellikle de bu sabah yaşanan olaya ilişkin askeri yöntemlerin hiçbir şekilde sorunları çözmeyeceğini vurguluyoruz” ifadesi kullanıldı.

Tüm taraflara Federe Kürdistan’ın gerilimden uzak tutulması çağrısı yapılan açıklamada, terörle mücadelenin sürdürülmesi için ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerine desteğin sürdürüleceği belirtildi.

Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani ise İran ve ABD arasındaki gerilimin bir parçası olmamaya çalışacaklarını, önceliklerinin bölge halkının korunması olduğunu açıkladı.

ABD’DEN ÜRDÜN’DEKİ ÇALIŞANLARI İÇİN GÜVENLİK UYARISI

ABD'nin Ürdün Büyükelçiliği, İran'ın Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu üsleri vurmasının ardından, çalışanları için güvenlik uyarısı yayınladı. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Irak'taki ABD askeri tesislerine füze saldırıları olduğu doğrulandı ve bölgesel gerginlik halen en üst düzeyde devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Çalışanların gerekli olmadıkça evlerinden çıkmamalarının istendiği açıklamada, çocuklarını da evlerinde tutmaları ve okula göndermemelerini tavsiye edildi. (AA)

{{3948655}}

ÖNCEKİ HABER

Bulut: Aşı reddi medyada yer buluyor, halk sağlığı reytinglere malzeme yapılıyor

SONRAKİ HABER

İran'da 176 kişinin bulunduğu yolcu uçağı düştü, kurtulan olmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa