18 Aralık 2019 09:20

Libya mutabakatına HDP’den şerh: Türkiye'yi askeri açıdan taraf haline getirecek

Türkiye-Libya arasında “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı”nın onaylanmasına şerh düşen HDP, siyasi iktidarın Türkiye’yi Libya iç savaşa dahil etmek istediğinin altını çizdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen Türkiye-Libya arasında “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı” muhtırasının onaylanmasına ilişkin kanun teklifine muhalefet şerhi düştü.

Şerhte, Libya’da iç savaşın devam ettiği bir süreçte, bu adımının Türkiye’yi siyasi boyutla iç savaşa dahil etmek olduğu vurgulandı. HDP, Libya’daki iç savaşın taraflarından biri olan Trablus hükümetiyle yapılan mutabakatın, Türkiye'yi askeri açıdan da taraf haline getireceği belirtildi. 

Şerhte bu durumun Türkiye’yi Libya’daki iç savaşa taşımak anlamına geldiğini vurgulayan HDP, mutabakatın içerik bakımında bir “savaş tezkeresi” olduğunu belirtti.

"SAVAŞA DAHİL OLUNACAK"

Türkiye’nin mutabakat imzalandığı Trablus hükümetine 18 Mayıs 2019 tarihinde ağır silahlar gönderdiği hatırlatıldığı şerhte, “18 Mayıs 2019’da yapılan bu askeri sevkiyatın hangi anlaşmaya veya hangi idari usule göre yapıldığına dair şimdiye kadar resmi makamlardan bir açıklamada bulunulmamıştır. Şimdi ise Trablus Hükümeti ile yapılan güvenlik ve askeri iş birliği anlaşması temelinde AKP İktidarının ‘danışman’ statüsüyle Trablus Cephesi’ne göndermeyi öngördüğü askeri personelin kaçınılmaz biçimde savaşa dâhil olacağı aşikârdır” ifadeleri kullandı.

Şerhte, uluslararası alanda tanınan Libya’daki Ulusal Parlamento’nun Trablus hükümetini tanımadığı belirtilerek, AKP’nin söz konusu muhtıranın Meclis’in gündemine alelacele alınmasının siyasi ve diplomatik öngörüsüzlük olduğuna işaret edildi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul ulaşımını konuşuyor: Çılgın projeler daha çok trafik sorunu demek

SONRAKİ HABER

Irak'ta polisin saldırısı sonucu 2 gösterici hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...