29 Kasım 2019 14:30

Barolardan Tahir Elçi için adalet nöbeti

18 baroya bağlı hukukçular, Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması için Diyarbakır Adliyesinin önünde adalet nöbeti tuttu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Her ay bir ilde düzenlenen Adalet Nöbeti, Tahir Elçi anma haftası dolayısıyla bu ay Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Nöbet eylemi Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü etkinliğini 204. Haftası ile birleştirilerek yapıldı. Hukukçular, Elçi cinayetinin aydınlatılması için Diyarbakır Adliyesinin önünde adalet nöbeti tuttu. Nöbete, Diyarbakır, Adana, Ankara, Artvin, Antalya, Aydın, Batman Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin, Muş, Şırnak, Van, Yalova ve Dersim’den hukukçuların olduğu 18 baro destek verdi.

"4 YILDIR KÖRLER SAĞIRLAR OYNANIYOR"

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “4 yıldır körler sağırlar oynanıyor. Toplanma ve gösteri özgürlüğü ortadan kalkmış. İfade, medya özgürlüğünde geriye düştük. Son yılda barış taleplerini dile getirmek yasaklandı. Seçme ve seçilme hakkı kağıt üzerinde kaldı. 50 yıllık ömrü olan baraj için 1200 yıllık tarih sular altında kaldı. Son 4 yılda yoksullaştık” dedi.

"HERKES İÇİN ADALET İSTİYORUZ"

Herkes için adalet isteyen Adana Barosu Başkanı Veli Küçük de “4 yıl önce göz gire göre katledilen Tahir Elçi için adalet istiyoruz. Aladağ yangınında 11 çocuk için adalet istiyoruz. Verilen ceza yeterli değil. Adalet yaşama geçinceye kadar bu mücadelemizi ortaya koymaya devam edeceğiz” dedi.

"CİNAYETİN AYDINLATILMAMASI UTANÇ VERİCİ"

Elçi için burada olduklarını söyleyen Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, “Sadece bir baro başkanı bir avukat öldürülmedi. Aynı zamanda barışa demokrasiye karşı olan umudumuz öldürülmeye çalışıldı. Soruşturmanın başında adalete inancımız daha fazlaydı. Zaman geçtikçe bu da azaldı. Soruşturmada başladığımız yerin gerisindeyiz” dedi.

Elçi cinayetinin 4 yıldır aydınlatılamamasının yargı için utanç verici olduğunu söyleyen İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, hukuk için direneceklerini dile getirdi.

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Sanıyorlar ki vazgeçeceğiz, biat edeceğiz. Vazgeçmeyeceğiz biat etmeyeceğiz.  Barolar olarak mücadele edeceğiz hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz” dedi.

"DOSYA MEŞHULE GÖNDERİLMEK İSTENİYOR"

Elçi dosyasının meçhule gönderilerek unutulmak istendiğini ancak buna izin vermeyeceklerini söyleyen Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, "Temel hak ve özgürlükler fiilen askıya alınmıştır. Yargı silah olarak kullanılmakta en küçük eleştiri cezalandırılmaktadır. Bu halkın iradesi çiğnenerek yerine vali ya da kaymakam atanıyor. Elçimizi kaybettik ama hepimiz Tahir’in elçileri olacağız” dedi.

"ADALET ARIYORUZ"

4 yıldır Elçi için adalet aradıklarını söyleyen Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez “4 yıl geçti Elçi’nin katledildiği yerde adalet nöbetini tutuyoruz. Elçi’ye adalet arıyoruz. Adalet aramaya devam edeceğiz. Bu memleketlere adalet gelmesi için adalet aranan binaların adalet anlamını taşıması lazım” dedi.

"BARIŞ VE KARDEŞLİK İSTİYORUZ"

Laik, sosyal hukuk devleti için mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Artvin Baro Başkanı Ali Polat Çağan, “Tahir Elçi barış, özgürlük, insan hakları savunucusuydu. Biz de barış ve kardeşlik istiyoruz. 4 yıldır Elçi’nin failleri bulunmuyorsa bu hepimizin ayıbıdır” dedi.

Belediye başkanlarının görevden alınmasını darbe olarak değerlendiren Urfa Barosu Abdullah Öncel, “Belediye başkanları ısmarlama soruşturmalarla hukuksuzca tutuklanmıştır. Yargı mensupları bu konuda duyarlı olmalıdır. Buradan hukuksuzca tutuklanan siyasetçiler için adalet istiyorum” dedi.

Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, “Sanılmasın ki burada hak mücadelesi Elçi’nin yokluğunda devam etmeyecek. Daha inançlı daha kararlı geleceğe taşınacak” dedi.

Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, “Başkanımızın bir umudu vardı. Bu ülkeye barışın gelmesini istiyordu. 4 yıl önce aramızdan haince kalleşçe aldılar. Onun sevdasını onun umudunu aldılar. Onun yoldaşları olarak mücadele ediyor, etmeye devam edeceğiz. Onu katledenler hesabını verecektir” dedi.

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilbaoğaz, “Elçi’ye sıkılan kurşun geleceğimize, inancımıza, umudumuza sıkılan kurşundur. Bu ülkeye hukuksuzluğu, faşizmi getirmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, “Zor koşullardan geçiyoruz. Bizler adalet hukuk devleti için Elçi için mücadele edeceğiz” dedi.  (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş, asgari ücret görüşmesi öncesi Hak-İş'i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Berfin Özek’in avukatı: Kamu vicdanını rahatlatacak bir ceza talep ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...