28 Kasım 2019 09:40

3 barodan Tahir Elçi açıklaması: Hükümet isteseydi failler ortaya çıkarılmıştı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin 4'üncü yılında Barolar, hükümetin ve yargının failleri ortaya çıkarmak istemediğini belirterek "Er geç bu kişiler yargılanacaktır" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan zarar gören Dört Ayaklı Minare'nin önünde 28 Kasım 2015'te basın açıklaması yaptığı sırada öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti 4'üncü yılını geride bıraktı. Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmamasına barolardan tepki geldi. Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan, “Hükümet isteseydi şu an bu failler ortaya çıkarılmıştı” derken Ağrı Barosu Başkan Yardımcısı Vural Kaya “Faillerin bulunmak istenmiyor olması utanç verici” dedi. Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ise, er geç bu cinayetin aydınlatılacağını söyledi.

"YARGI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR"

Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan, Elçi’nin her dönemde mağdurların yanında yer aldığını ve önüne gelen hiçbir engeli tanımadığını söyledi. hükümetin üzerine düşen görevi yetirmediğini belirten Canan, “Diyarbakır Barosu ve hukukçuların tüm çabalarına rağmen Tahir Elçi cinayetinde bir gelişme olmadı. Hükümet isteseydi şu ana kadar bu failleri bulabilirdi. ‘Yargısız infazlarla mücadele edeceğiz’ iddiasıyla göreve gelen bir hükümetin bu sorumluları ortaya çıkarması gerekiyordu. Hükümet ve yargı bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Bu durum bizim mücadelemizi geriletmeyecek” dedi.

"CEZASIZLIKLA SONUÇLANDIRILMAK İSTENİYOR"

Tahir Elçi’nin yaşamı boyunca barışı savunduğunu söyleyen Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ise, Elçi’nin öldürülmesinin sadece kendileri için tüm ülke için acı bir durum olduğunu dile getirdi. Tahir Elçi cinayetinin bir cezasızlığa doğru götürülmesi için çabanın olduğunu dile getiren Uçar, “Bunca belge, bilgi, delil ve süreye rağmen halen bu soruşturma ile ilgili bir adım atılmıyorsa bu durum başka bir şekilde izah edilemez. Tek şey kalıyor o da bu cinayetin cezasızlıkla sonuçlanmasının istenmesi” diye konuştu. “Bu karartılma nereye kadar götürülecek” diyen Uçar, “Bunun bir sonu yok ki! Er geç bu kişiler yargılanacaktır” dedi.

"UTANÇ VERİCİ"

 Elçi’nin verdiği mücadeleyle hukuk camiasına büyük bir miras bıraktığını dile getiren Ağrı Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Vural Kaya da “Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ‘Bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz’ demişti ama ne yazık ki ölümünün özerinden 4 yıl geçmesine rağmen tek bir suçlu dahi bulunabilmiş değil. Soruşturmanın hala sonuçlandırılmamış olması, faillerin bulunmak istenmiyor olması Türkiye hukuku için utanç verici bir durumdur. Kendisi avukat olan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Elçi cinayetinin sonuçlandırılması için herkesten daha fazla çabalaması gerekiyor. Bu anlamda bu soruşturmanın sağlıklı bir şekilde bitirilip faillerin ortaya çıkarılması noktasında herkes üzerine düşeni yapmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tahir Elçi'ye seslendiler: Dosyan meçhule gönderilmek isteniyor, direneceğiz

SONRAKİ HABER

Antep'te bir kadın sokak ortasında şiddete maruz bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...