Finlandiya’da 3 kişi, 800 vahşi kediyi öldürmekten yargılanıyor
Finlandiya’da 3 kişi, 800 kedi, onlarca tavşan, karaca ve martıyı öldürmekten yargılanıyor. Savcı: Söz konusu olan eşi ve benzeri olmayan avlanma yasağı suçu.

Fotoğraf: Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Finlandiya’nın Jakobstad kentinde 3 kişi, 800 kedi, onlarca tavşan, karaca ve martıyı öldürmekten yargılanıyor.
Savcı, sanıkların av yasası, ceza yasası ve doğayı koruma yasasına muhalefet suçlarından 6 ila 10 ay arasında değişen şartlı hapis cezalarına çarptırılmasını istiyor.
İddianamede sanıkların 2016-2017 yıllarında 800 civarında vahşi kedi, en az 15 karaca, 20 dağ tavşanı ve 3 geyiği av yasağının sürdüğü dönemde ateş ederek öldürdükleri belirtildi.
Sanıkların vahşi hayvanların avlanmasında kullanılmaması gereken 22 kalibrelik bir silah kullandıklarına, ikisinin avlanma eğitimi ve silah ruhsatı olmadığına, üçüncüsünün de 18 yaşın altında olduğuna dikkat çekildi.
HAYVANLARIN ACI ÇEKMELERİNE NEDEN OLDULAR
Savcı, son duruşmada sanıkların genellikle aracın içinden el lambası ve projektörle çevreyi aydınlattıktan sonra ateş ettiklerini, hayvanların boş yere acı çekmelerine neden olarak hayvanları koruma yasasını ihlal ettiğini söyledi. Çok sayıda hayvanı öldürdükleri için ağır avlanma suçu işlediklerini belirtti.
Yargılananlardan ikisi kardeş üçüncüsü ise 18 yaşından küçük. Sanıklar savunmalarında vahşi kedileri öldürmek için çiftlik sahiplerinden izin aldıklarını öne sürüyorlar. Avlanma yasağını ihlal ettiklerini kabul etmekle birlikte ağır ihlal suçu işlemediklerini iddia ediyorlar.
EŞİ VE BENZERİ OLMAYAN AVLANMA YASAĞI SUÇU
Savcı Marina Ek-Beck, “Buna benzer bir hukuk davasına bugüne kadar raslamadım. Söz konusu olan eşi ve benzeri olmayan avlanma yasağı suçu” dedi.
Sanıklar yasalara aykırı olarak avlanma yaptıklarını kabul ettiler ama avladıkları hayvanların sayıları hakkında açıklama yapmadılar. Savcı, tanık ifadeleri ve sanıkların Whatsapp yazışmalarından öldürülen hayvanların sayılarını belirlediklerini belirtti.
Yörede kurulu Avcılık Derneği de davaya müdahil oldu. Dernek Başkanı Glenn Vikström, polisin dernek üyelerinin bazılarının tanıklığına başvurduğunu ve yasa dışı avlanmanın bölgedeki vahşi hayvanların sayılarının azalmalarına neden olduğunu belirttikten sonra “Bu herhalde benzeri olmayan bir durum. Buna benzer bir şey duymadım” dedi.
Savcı, sanıkların 6 ay ila 10 ay arasında değişen şartlı hapis cezalarına ve yasalara aykırı olarak avlanma sonucu yol açtıkları ekonomik kayıplar ve öldürdükleri hayvanlar için 7 bin 500 avro para cezasına çarptırılmalarını istedi. Mahkeme, kararını 28 Kasım günü açıklayacak.
Evrensel'i Takip Et