04 Kasım 2019 11:32

İHD'den kayyum raporu: Halkın seçime olan güveni bitirildi

İHD Diyarbakır Şubesi, kayyum atamaları ve hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP'li 3'ü büyükşehir olmak üzere 15 belediyesine kayyum atandığını, 13 eş başkanının tutuklandığını hatırlatan İHD Diyarbakır Şubesi, "Seçilmişlere yönelik hukuk dışı uygulamalar, halkın seçime olan güvenini bitirme noktasına getirmiştir" açıklaması yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediyelerine yönelik kayyum atamaları ve hak ihlallerine ilişkin hazırladığı "Seçme ve Seçilme Hakkına Yönelik İhlaller Araştırma Raporu"nu, dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Rapor, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun tarafından okundu.

"ADAY OLDU, MAZBATA VERİLMEDİ"

Yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 102 DBP’li belediyeden 93’üne kayyum atandığını, 65’i aşkın belediye eş başkanının tutuklandığını ve birçok belediye eş başkanının halen tutukluluk durumlarının devam ettiği hatırlatılan raporda, şunlar kaydedildi:

"31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel seçim süreci ve sonrasında da OHAL dönemindeki uygulamalar devam etmiştir. Belediye eş başkanı, meclis üyesi ve muhtar seçilenler, KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbatalarını alamamışlardır. Çoğunluğu HDP adayı olan belediye eş başkanları ve belediye meclis üyelerinin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylıklarının kabul edilmesiyle seçilme yeterliliğine sahip oldukları kesinleşmişti. Buna rağmen seçimlerin sona ermesinden sonra seçilen belediye eş başkanları ve meclis üyelerinin KHK ile ihraç olmaları gerekçe gösterilerek, onların yerine başka adaylara mazbata verilmiş ve fiili olarak kayyum uygulamaları başlamıştır. 31 Mart’tan bugüne değin, seçildiği halde KHK’lı oldukları gerekçesiyle 6 belediyenin eş başkanlarına mazbataları verilmemiş ve kendisini takip eden adaylara belediye başkanı seçilmiştir. Yine KHK’lı oldukları gerekçesiyle 43’ü Belediye Meclis üyesi ve 4’ü İl Genel Meclis Üyesi olmak üzere seçilmiş 47 kişiye mazbataları verilmedi.”

KIZILTEPE İLE BİRLİKTE 15 BELEDİYEYE KAYYUM ATANDI

Mazbatalarını alarak göreve başlayan 3’ü büyükşehir 1’i il ve 11’i ilçe olmak üzere 15 belediyenin belediye eş başkanlarının çeşitli suçlamalarla görevden alınıp yerlerine kayyum atandığı kaydedilen raporda, "Bu süreçte 18’i resmi seçilen toplam 26 belediye eş başkanı gözaltına alınmış ve 9’u resmi seçilen toplam 13 belediye eş başkanı ise tutuklanmıştır. Ayrıca, tüm bu bilançonun içerinde kategorize edildiğinde 4 kadın eş başkanıyla 9 kadın belediye meclis üyesi seçildiği halde mazbatası verilmemiş, seçildikten sonra ise 9 kadın belediye eş başkanı görevden alınarak tutuklanmış ve yerlerine kayyum atanmıştır. Bu durumun aynı zamanda, siyasette ve yerel yönetimlerde kadın kimliğinin açık bir şekilde hedef alındığını göstermektedir" diye belirtildi.

"BELEDİYE MERKEZİ İDAREYE BAĞLANDI"

Belediye eş başkanlarına dönük başlatılan soruşturmaların ve düzenlenmiş işlemlerin hukuki olmadığı, esasen siyasi saiklerle yapıldığı belirtilen raporda, "Kayyum atama işlemiyle belediyelerin idari özerkliği, merkezi idare tarafından hukuka aykırı olarak kısıtlanarak yerine mülki idare amirinin kayyum olarak atanmasıyla tümüyle ortadan kaldırılıp belediye idaresi merkezi idareye bağlanmıştır" ifadeleri yer aldı.

"SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA YÖNELİK İHLALLER TAHRİBAT YARATTI"

Raporda, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğu, şiddete dayalı sorun çözme anlayışının ve yöntemlerinin ülkenin yaşadığı her türlü krizi derinleştirdiği ifade edilen raporda şunlar belirtildi:

"Seçme ve seçilme hakkına yönelik bu ağır ihlaller demokratik hukuk devleti anlayışında ağır tahribatlar yaratmış, toplumdaki kutuplaşmayı arttırmıştır. Seçilmişlere yönelik bu hukuk dışı uygulamalar, halkın seçime olan güvenini bitirme noktasına getirmiştir. Seçimlerin anlamsız hale getirilmesi, demokrasi anlayışı için büyük bir tehlikedir. Hukuki denetimden yoksun böylesi kararların keyfi bir biçimde ve fütursuzca icra ediliyor olması, yani demokrasinin güvencesi ve temeli olan seçme ve seçilme özgürlüğünün yok sayılması telafisi mümkün olamayacak sonuçlara yol açmaktadır. Sonuç olarak; Türkiye’nin demokratikleşmesi ve insan hakları sorunlarını en aza indirebilmesinin yolu, seçme ve seçilme hakkının gerçek anlamda güvence altına alınması, devam eden çatışmalı sürecin sonlandırılması, Kürt sorunun barışçıl yöntemler ve diyalog yoluyla çözümünden geçtiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz."

Mardin'in Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz da bu sabah görevden alınmıştı. Yılmaz'ın yerine İlçe Kaymakamı Hüseyin Çam kayyum olarak atandı. Böylece kayyum atanan HDP'li belediye sayısı 15'e yükseldi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Ömer Turan: Parti devleti yerel yönetimlere de el attı

SONRAKİ HABER

Yıllık enflasyon son üç yılın dibinde: Yoksullaştıran düşüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...