30 Ekim 2019 14:50

Cizre'de kayyum icraatları: Taşınmazlar satıldı, 220 milyon TL borç yapıldı

Cizre Belediyesine yeniden kayyum atanmasıyla önceki kayyum dönemindeki 220 milyon liralık borcu ve belediyeye ait taşınmazların tasfiyesini akıllara getirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cizre Belediyesine yeniden kayyum atanmasıyla geçen dönemdeki kayyum icraatları gündeme geldi. 3 yıl süren ilk kayyum döneminde belediye 220 milyon borca sokuldu, ana hizmet binası dahil neredeyse tüm taşınmazları devredilerek, geriye adeta belediyenin bir tabelası kaldı.

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 77,99 gibi rekor bir oy oranı ile kazandığı Şırnak’ın Cizre Belediyesine, önceki gün İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu kayyum olarak atandı. Belediye eş başkanlarından Mehmet Zırığ ise, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün aldığı kararla görevinden uzaklaştırıldı.

‘USULSÜZLÜK’ İDDİASI

2014 yılı yerel seçimlerinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından kazanılan Cizre Belediyesine, ilk olarak 11 Eylül 2016 tarihinde kayyum atandı. MA’da yer alan habere göre; belediyenin yaklaşık 3 yıl süren kayyum yönetiminde kaldığı dönemde, ilk olarak ilçe merkezinde bulunan ve DBP tarafından 2011 yılında dikilen Kürt siyasetçi Orhan Doğan ve saat kulesi yıkıldı, park isimleri değiştirildi, kadın kurumlarının içi boşaltıldı, bazı usulsüzlük ve yolsuzluklar ortaya çıktı. Kayyumla birlikte yüzü aşkın çalışanın işine son verildi. Bu kişilerin yerine ise yüzlerce AKP’li ve korucu yakını alındı.

TOZA VE ÇAMURA MAHKUM EDİLDİ

Kentin tüm sokakları yıllarca inşaat halinde kaldı. İki yılı aşkın bir süre inşaatı bitirilmeyen sokaklar, her yağmur yağdığında çamur deryasına dönerken, özellikle yaz aylarında tozdan geçilmez hale geldi. Parke taşları yerine dökülen asfaltın büyük bir bölümü ise ya sonradan çöktü ya da çukurlarla doldu. En büyük mahalleler Cudi, Nur ve Yafes, adeta çöpten geçilmez hale geldi.

220 MİLYON TL BORÇ

HDP’li Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu’nun belediyenin başına geçmesiyle birlikte, kayyum tarafından yapılan tahribatın büyüklüğü ortaya çıktı. Belediye eş başkanları, göreve gelir gelmez yaptıkları açıklamayla kayyum atandığı sırada kasasında 36 milyon TL bulunan belediyenin 220 milyon 793 bin TL borçla devir alındığını ve kasasında sadece 20 bin TL kullanılabilir limit olduğunu kamuoyuyla paylaştı.

BELEDİYE BİNASININ TAPUSUNU ALDI

Yine kayyumun Nur Mahallesi’nde bulunan Kültür Merkezini 11 milyon 917 bin 667 TL karşılığında Emniyet Müdürlüğüne sattığı ortaya çıktı. “Meclis Kararı”na dayandırılarak birçok taşınmaz ise devredildi. Söz konusu taşınmazlardan Belediye Hizmet Binası İlçe Kaymakamlığına, Cumhuriyet Meydanı, 235 ada-47 parsel ve 238 ada-9 parsel İlçe Emniyet Müdürlüğüne, İtfaiye alanı Cumhuriyet Savcılığına, Millet Kıraathanesi, Mezbaha, Bilim Merkezi, Sitiya Zin Kadın Merkezi, Nur Kadın Merkezi ve Taziye Evi Milli Eğitim Müdürlüğüne ve İbnül Cezeri Kur’an Kursu da İlçe Müftülüğü’ne devredildi.

Söz konusu taşınmaz devirlerinin seçimlere kısa bir süre kala gerçekleştirilmesi ise dikkat çekti.

HDP’Lİ KAÇMAZ: BU HUKUKSUZLUK YARIN HERKESİ VURACAK

Cizre Belediyesine kayyum atanmasıyla ilgili Evrensel’e konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, seçimden önce Erdoğan’ın HDP’li belediyelere yönelik kayyum atanacağına dair sözlerini hatırlatarak cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana Kürtlere yönelik inkar ve asimilasyon politikalarının devrede olduğunu söyledi. Bu ve benzeri onlarca demokrasi karşıtı politika ile Kürt meselesinin çözülmediğini aksine her geçen gün büyüyerek günümüze kadar geldiğini ifade eden Kaçmaz, “Eski soruşturmalar ya da yeni soruşturmalar olmasa bile AKP iktidarı, hiçbir gerekçe sunmadan diğer birçok hukuksuzlukta kullandıkları gibi ‘terör örgütü ile iltisaklı olduğu’ düşünüldüğünden görevden uzaklaştırma kararı ile kayyum ataması yapabilirlerdi. Bu hukuksuzluk sadece Kürtlere ya da HDP’ye yapılmadı. AKP iktidarının yaşadığı bu iktidar zehirlenmesi yarın öbür gün herkesi vurmaya başlayacak. Bir sofunun dediği gibi ‘haramın en zoru başıdır, sonra kolaylaşır, sonra sıradanlaşır, sonra alışılır, sonra tatlanır, sonra kalbe yerleşir. Sonra da kalp başka bir haramı arar.’ Şu an AKP iktidarı için haram ve hukuksuzluk sıradanlaşmış durumda. Kendi seçmen kitlesinde bile bu hukuksuzluklara karşı bir homurdanma olduğu halde her geçen gün kendi rekorunu kırarak daha fazla hukuksuzluğa ve faşizan uygulamalara imza atmaya devam etmekte. Ancak şunu belirtmek isterim ki, bu hukuksuzlukların hesabını ödeyecekleri günler yakındır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çağrı merkezlerinde yaşanan sorunlar sendikalaşma eğilimini artırıyor

SONRAKİ HABER

Lübnan’da yeni hükümet arayışları başladı: Teknokrat hükümet tartışılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa