29 Ekim 2019 04:27
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ekim 2019 11:08

Cizre Belediyesi Eş Başkanı görevden uzaklaştırıldı, ilçe kaymakamı kayyum atandı

Cizre Belediyesine kayyum olarak ilçe kaymakamı atandı. Böylece 31 Mart'tan bu yana HDP yönetimindeki 13 belediyeye kayyum atanmış oldu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Görevinden uzaklaştırılan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ'ın yerine kayyum olarak İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu atandı. Zırığ'ın görevinden uzaklaştırılmasının gerekçesi ise yargılandığı bir dava ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan soruşturma oldu. Cizre Belediyesine de kayyum atanmasıyla birlikte HDP’nin 3'ü büyükşehir olmak üzere toplam 13 belediyesine kayyum atanmış oldu. Öte yandan kayyum atamasını HDP ilçe binası önünde protesto etmek isteyen kitleye polis müdahale etti. Zırığ ayağına darbe alırken, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir başına darbe aldı. 4 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün aldığı kararla Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ görevinden uzaklaştırılarak yerine kayyum atandı. HDP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 77’lik oy oranıyla kazandığı Cizre Belediyesine sabah saatlerinde kayyum atandı. Hakkında alınan görevden uzaklaştırma kararına dair tebligatı teslim etmek üzere polisler sabah erken saatlerde Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ'ın ikametgahına gitti. Ancak Zırığ’ın ikametinde olmamasından dolayı tebligat muhtara bırakıldı.

Tebligatta, Zırığ hakkında alınan "geçici uzaklaştırma" kararının gerekçesi olarak yargılandığı bir dava ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan bir soruşturma gösterildi. 2018 yılında açılan, Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla yargılandığı devam eden bir dava dosyası bulunan Eş Başkan Zırığ hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı da geçtiğimiz günlerde sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle "suç ve suçluyu övmek" ve "terör örgütü propagandası yapmak" iddialarıyla soruşturma başlatmıştı.

İçişleri Bakanlığı, yargılandığı dava ve hakkında açılan bu soruşturma dosyasına gerekçe göstererek Zırığ’ın "geçici tedbir olarak" görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

KAYYUM PROTESTOSUNA MÜDAHALE

Kayyum atamasını protesto etmek üzere HDP ilçe binası önünde toplanıldı. Ancak toplanan kalabalığın çevresini saran polisler müdahale etti. Cop ve gaz kullanılarak yapılan müdahalede, yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ ayağına darbe alırken, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise başına darbe aldı. Zırığ ve İmir hastaneye kaldırıldı.

Belediye Meclis Üyesi Mesut Uçkaç ile Serhat Küçük’ün de aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Uzun süre devam eden arbede sonrası HDP'liler ve yurttaşlar parti binasına geçerken, polisler de kalkanlarla kapıyı kapattı.

İLÇE KAYMAKAMI KAYYUM OLARAK ATANDI

Görevden alınan Zırığ'ın yerine İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu kayyum olarak atandı. Sinanoğlu’nun kayyum olarak atanması üzerine etrafı polislerce çevrilen Belediye Hizmet Binası’na geldiği öğrenildi.

ŞIRNAK VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Valilik tarafından yapılan açıklamada ise görevden alınan Zırığ hakkındaki soruşturmalar hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Cizre Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/1638 sayılı soruşturma dosyası kapsamında 'Suçu ve Suçluyu Övme ve Terör Örgütü Propagandası Yapma' suçlarından soruşturmasının devam ettiği, hakkında terör suçlaması bulunan kişilere yönelik 'Suçu ve Suçluyu Övme' suçundan Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2019/4608 sayılı soruşturmasının devam ettiği, Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinin 2018/18 esas sayılı kovuşturma dosyası kapsamında 'Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan Türk Ceza Kanunu’nun 314/2 maddesi gereğince 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı anlaşılmıştır. Şırnak ili Cizre ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Zırığ hakkında devam eden bahse konu adli işlem süreçleri göz önünde bulundurularak Anayasa'nın 127'nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun  47'nci maddesine istinaden İçişleri Bakanlığımızın 28.10.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanunu'nun 45'inci maddesi uyarınca ve yine aynı kanunun 46'ncı maddesi kapsamında Cizre Kaymakamı Davut Sinanoğlu, Cizre Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir."

"ESKİ DOSYALARI BAHANE EDİLEREK GÖREVDEN ALINDI"

Cizre Belediyesi Eş Başkanı Berivan Kutlu, Evrensel'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"29 Ekim'de Cumhuriyet Bayramı'nda halkın yüzde 77 oy vererek seçtiğini görevden aldılar. AKP ve zihniyeti seçimle alamadıkları belediyeleri kayyum atarak almaya tekrar devam ediyor. Mehmet Zırığ eski dosyaları bahane edilerek görevden alındı. Kayyum atamasına gerekçe yapılan soruşturmalardan birisi de HDP ilçe binası önünde HDP'li vekillerin katıldığı basın açıklamasıdır. Vekillerin açıklamasına katılmak suç olarak gösterilmiştir."

13 BELEDİYEYE KAYYUM ATANMIŞ OLDU

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile Erzurum’un Karıyazı ve Diyarbakır’ın Kulp ilçe belediyelerine 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kayyum atanmıştı.

18 Ekim’de de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin; 22 Ekim’de ise Diyarbakır’daki Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’daki Erciş belediyelerine kayyum atanmıştı.

Son olarak Cizre Belediyesine kayyum atanmasıyla beraber HDP’nin 3'ü büyükşehir olmak üzere toplam 13 belediyesine kayyum atanmış oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

29 Ekim kutlamaları nedeniyle Vatan Caddesi trafiğe kapatıldı

SONRAKİ HABER

UEFA'dan İrfan Can Kahveci'nin asker selamına soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...