28 Ekim 2019 22:58

"Onlarınki irade de bizimki ne?"

Belediye eş başkanlarının tutuklanmasına tepki gösteren vatandaşlar Evrensel'e konuştu: "Biz seçiyoruz onlar kayyum atıyor. Biz yine seçeceğiz, onlar yine kayyum atasın."

Yüksek Kahve / Diyarbakır

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Belediye eş başkanlarının tutuklamasını ve yerlerine kayyum atanmasını iradelerinin gasbı olarak değerlendiren Diyarbakır’da yurttaşlar, kayyum atamak ve tutuklamak için bahane uydurulduğunu belirterek, “İstedikleri kadar kayyum atasınlar, biz onlara oy vermeyeceğiz. Halkın iradesi diyorlar, çıkıp kayyum atıyorlar, onlarınki irade de bizimki ne” diye sordu.

31 Mart yerel seçimlerinde oyların yüzde 62’sini alarak seçilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın yerine aylar önce kayyum atandı ve geçtiğimiz günlerde tutuklandı. Bunun yanı sıra gözaltına alınan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz, Kocaköy Belediyesi Eş Başkanı Rojda Nazlıer ve Erciş Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin de gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Gözaltına alınan Bismil Belediye Eş Başkanı Orhan Ayaz da gözaltının ardından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Belediye eş başkanları gözaltındayken yerlerine kayyum atandı. Kayyum atamalarını ve tutuklamaları Diyarbakır’da yurttaşlarla konuştuk.

"SEÇİMİ KAZANANA KADAR BİR ŞEY YOKTU"

Kayyum atamalarının AKP’de alışkanlık olduğunu söyleyen Ali Yavuzer, “Biz seçiyoruz onlar kayyum atıyor. Biz yine seçeceğiz, onlar yine kayyum atasın. Mızraklı’nın neyi vardı? Tutukladılar. Yok örgüt üyesiymiş neymiş kimse bizi kandıramaz. Seçimi kazanmayana kadar bir şey yoktu. Kazandıktan sonra örgüt üyesi oldu. Bence seçimi kaldırsınlar tamamen, ne biz sandığa gidelim ne de onlar kayyum atasın. Her seçim sonrası artık aynı muhabbet, ülkede ne huzur ne de başka bir şey kaldı. Halkın iradesi diyorlar, çıkıp kayyum atıyorlar, onlarınki irade de bizimki ne?​” dedi.

"KAYYUM ATAMAYA BAHANE ÜRETİYORLAR"

Kayyumların ve tutuklamaların iradelerinin gasbı olduğunu söyleyen Ömer, “Daha önce de kayyum atadılar. Ama biz diğer seçimde yine HDP’ye verdik. Daha sonrasında yine eskisi gibi gerekçe uydurarak kayyum atadılar. Şimdi de belediye başkanlarını tutukluyorlar. Bunları hukuk ve adalet ile açıklayamayız” dedi. Belediye eş başkanlarının tutuklanmalarının siyasi bir durum olduğunu belirten Ömer, “İfade veren kişi seçimden 4 gün önce vermiş. Madem öyleydi niye seçime soktunuz insanları? Kayyum atamak ve tutuklamak için niye bunca zaman beklediniz? Çünkü meselesinin aslı bu değil. Kayyum atamak ve tutuklamak için bahane üretiyorlar. Biz bunların hiçbirinin gerçek olduğuna inanmıyoruz. İsterlerse her seferinde kayyum atasınlar. Biz irademizi onlardan yana kullanmıyoruz. Gene olsa aynı insanlara oy veririz” diye konuştu.

"BUNA SESSİZ KALACAĞIMIZI ZANNEDİYORLAR"

Kürtlerin iradelerinin yok sayıldığını vurgulayan Halil ise, “milli irade” diyenlerin Kürtlere gelince bunun olmadığını söyledi. Kayyum atamaları ve tutuklamalarla kendilerini yıldıracaklarını sandıklarını söyleyen Halil, “Her gün gözaltı ya da tutuklama oluyor. İnsanlar haksızlığa karşı eylem yapınca saldırıyorlar ya da açıklama dahi yaptırmıyorlar. Kayyum atayınca biz buna sessiz kalacağız zannediyorlar. Bizler irademize sonuna kadar sahip çıkacağız. Kayyum atanan belediyeler ve tutuklanan insanları biz seçtik. AKP şimdi de saçma gerekçeler uyduruyor. Sonra da sesimizi çıkarmadan oturmamızı bekliyorlar. AKP istediği her belediyeye kayyum atasın. Gene seçim olsa bu halk onlara oy vermez. Çünkü biz onların kayyum dönemlerinde ne yaptıklarını gördük. Bundan dolayı bu işten vazgeçsinler. Seçilmiş insanları bıraksınlar. Onların hiçbir suçu yok” ifadelerini kullandı.

"KÜRTLER CHP’YE DE OY VERDİ, ONLARIN DA İRADESİYİZ, NİYE BU ADALETSİZLİKTİR DEMİYOR"

Ülkede adalet diye bir şeyin kalmadığını ifade eden Mustafa, “Kayyum atadılar niye atadılar? Bir yalan uydurdular ona devam ediyorlar. Bu halkın iradesini tanımıyorlar. Kimseden kayyuma dair ses çıkmıyor. CHP’ye bakın, bu ne adaletsizliktir demiyorlar. Mesele Kürtler olunca herkes aynı çizgiye geliyor. Sonra niye demokrasi yok, niye adalet yok diye bağırıyorlar. 2 dönemdir üst üste kayyum atanıyor HDP belediyelerine. Kim gelip bu haksızlıktır dedi. Kim yanınızdayız dedi. CHP’ye oy verdi Kürtler 31 Mart’ta, biz aynı anda onların da iradesiyiz” dedi.

“Onlar atamaya devam etsin, biz irademizden vazgeçmeyeceğiz” diyen Mustafa, “100 yıl daha kayyum atasalar, buradan kimseye oy çıkmaz. Kayyumları da her seçimde geldikleri yere yollayacağız. Gidip tatlıyı baklavayı Ankara’da yesinler. İrademizi gasbedip belediyelerimizde parti veriyorlar, gördük banyosunu, tuvaletini, yedikleri tatlıyı daha fazla konuşmaya gerek yok” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ekonomik krizde hayatta kalma yolları

SONRAKİ HABER

"29 Ekim'de uçacak" denilen yerli uçak pist yüzü görmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...