29 Ekim 2019 13:19

‘Kriz etkiledi, omuzlarım çöktü, başım önümde’

Ankara’da krizin yükü altında ezilen emekçiler, hükümetin ekonomi politikalarına tepkili.

Fotoğraf: Jorge Franganillo / Wikimedia Commons

Paylaş

Art arda gelen zamlar ve hayat pahalılığı altında ezilen yurttaşlar geçim sıkıntısı çekiyor. Ankara’da emeğiyle geçinmeye çalışan vatandaşlar, hükümetin ekonomi politikalarına tepkili. Kimi kirasını ödeyemiyor, kimi ay sonunu getiremiyor.

Milli Piyango bileti satarak geçimini sağlayan Muharrem Yıldırım, AKP’li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in 250 bin liralık maaşına dikkati çekerek, “Başkanlık maaşı alıyor, emekli maaşı alıyor bir de yönetim kurulu üyeliği maaşını alıyor. 250 bin TL maaşlı belediye başkanları var. Ekonomik kriz baştan kaynaklanıyor, asgari ücret alan biri krize nasıl sebep olsun?​” dedi. Emekli olduğunu ifade eden Yıldırım, emekli maaşından kendisine 350 TL kaldığını söyledi.

OPERASYON KRİZ TARTIŞMASININ ÖNÜNDE ENGEL

15 yıldır Ulus’ta esnaflık yapan Ramazan Akdağ ve Duran Keskin de işlerin kötüye gitmesinden şikayetçi. Esnafın “Can çekiştiğini” dile getiren Akdağ, şunları söyledi:

“Şu anda bitiğiz yani bunalımdayız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerin bir an önce bizlerle ilgilenmesini istiyoruz. Memleketin hali tamam bir operasyon içerisindeyiz ama bizleri de unutmasınlar. Şu an kiramı bile veremiyorum.”

‘ESNAFA YARDIMCI OLMAYI DA BİLSİNLER’

15 yıllık esnaflık yaşamında işsizliğin bu kadar yükseldiği bir dönem görmediğini söyleyen Duran Keskin, “2018 yılının 6’ncı ayından beri doğru düzgün iş yapamıyoruz, esnaf kan ağlıyor. Hanım çalışıyor ben çalışıyorum ancak geçinebiliyoruz. Yetkililerden esnafa yardımcı olmalarını isterim. Yetkililer vergi istiyor. Bu esnaf nasıl vergi ödesin, nasıl su ödesin.”

‘OMUZLARIM ÇÖKMÜŞ BAŞIM ÖNÜMDE’

Aldığı maaşla zor geçinebildiğini dile getiren yurttaşlardan Dinçer Bulut da “Kriz beni olumsuz etkiliyor omuzlarım çökmüş başım önümde kaldıracak halim yok” dedi. Cumhurbaşkanı maaşını da eleştiren Bulut ironiyle, “Siyasete atılıp hemen bir yerden adaylığımı koyarak, siyasetçi olmak gerek” dedi.

‘CEBİMDE 20 TL VAR’

Cebinde sadece 20 TL olduğunu söyleyen Zekeriya Karakaya ise “Başka param yok. Hükümetin canı sağ olsun. Her şeye zam yapılıyor ama işçiye gelince tık yok, emekli olmaya çalışıyorum emekli de etmiyorlar ne yapacağımızı şaşırdık. Vergiler çok fazla. Sabah bir kahvaltı yapıyorum akşama kadar bir şey yemiyorum buna bir çözüm bulunsun” şeklinde konuştu.

‘VERDİĞİMİZ VERGİLER NEREYE GİDİYOR’

Üniversiteden yeni mezun olan Doktor Mehrişa Usta da tepkisini şöyle dile getirdi:

“Zaten uzun bir zamandır ekonomik krizin bir yansıması vardı. Ekonomik kriz yeni ortaya çıkan bir şey değil, ekonominin gittikçe kötüleşmesi bizi gerçekten zor durumda bırakıyor. Bir market alışverişi en az 100 TL’den aşağıya değil. Vergilerimiz nereye gidiyor, emin olamıyoruz.”

Emekli maaşı ile geçimini sağlamaya çalışan Nuran Arcan da şunları ifade etti:

“Ekonomik krizi emekli bir öğretmen olarak yaşıyorum. Hesabı öğrendik geçinmeye bakıyoruz ama kısıtlı olarak yaşıyoruz her istediğimizi yapamıyoruz.”

‘GELECEK KAYGISI EKSİK OLMUYOR’

Her gün ucu ucuna harçlıklarıyla geçinmeye çalıştığını vurgulayan Lise Öğrencisi Zuhal Cidiloğlu ise, “Dışarıda her şey çok pahalı. Fiyatlar niye bu kadar yüksek bilmiyorum ama artık düşsün. Gelecek kaygısı hiç eksik olmuyor. Buna geçim kaygısı eklendi. Hep bir kaygı içerisindeyim” dedi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Altın Portakal devam ediyor: "Halk kendi özüne döndü"

SONRAKİ HABER

Tuzla'da rögardan gelen kötü koku üzerine inceleme başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...