20 Ekim 2019 08:15
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2019 13:00

Tel Abyad'da ve Hakkari'de 2 asker hayatını kaybetti

Bölgeden saldırıların sürdüğü ileri sürülürken, SDG Türkiye'yi "ateşkesi ihlal etmekle" suçladı. Ayrıca MSB, Tel-Abyad ve Şemdinli'deki çatışmalarda iki askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Arşiv fotoğraf: Cem Özdel/AA

Paylaş

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye'nin ABD ile vardığı Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölgenin tesisine yönelik mutabakata uyduğunu ancak son 36 saatte bölgeden saldırıların sürdürdüğünü öne sürdü. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise Türkiye'yi "ateşkesi ihlal etmekle" suçladı. Öte yandan, Tel-Abyad bölgesinde ve Hakkari Şemdinli'de çatışmalarda iki asker hayatını kaybetti. ABD Başkanı Trump ise yaptığı paylaşımda ABD Savunma Bakanı Esper'in sözlerini aktararak "Ateşkes çok iyi gidiyor" dedi.

MSB’den yapılan açıklamada, "Son 36 saat içerisinde PKK/YPG’li teröristler tarafından 12’si Resulayn, bir adedi Tel-Abyad, bir adedi de Tel Tamir bölgesinde olmak üzere toplam 14 taciz/saldırı gerçekleştirilmiştir. Taciz ve saldırıların muhtelif hafif ve ağır silah (havan, roket, Doçka uçaksavar ve tanksavar silahı) ile yapıldığı tespit edilmiştir" denildi.

MSB'den ABD ile 17 Ekim’de yapılan Güvenli Bölge Mutabakatı'na rağmen YPG’lilerce 20 taciz/ihlal gerçekleştirildiği açıklandı. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve SDG ise Türkiye’nin mutabakat kararını ihlal ettiğini ileri sürdü.

TEL ABYAD'DA VE HAKKERİ'DE 2 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

MSB'den yapılan ilk açıklamada, Fıratın Doğusundaki Tel-Abyad bölgesinde 20 Ekim 2019 tarihinde keşif gözetleme görevi esnasında bir askerin hayatını kaybettiğini, bir askerin de yaralandığını belirtti.

Bakanlığın ikinci açıklamasında ise Hakkari Şemdinli'de 20 Ekim 2019 tarihinde çıkan çatışmada bir askerin ağır yaralandığı, hastaneye sevk edildiği ancak kurtarılamayarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

TRUMP: "ATEŞKES ÇOK İYİ GİDİYOR"

ABD Başkanı Donald Trump bugün Twitter'dan yaptığı paylaşımda, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in sözlerini aktardı. Trump, "Savunma Bakanı Mark Esperanto, 'Ateşkes çok iyi gidiyor. Çok çabuk biten bazı ufak tefek çatışmalar oldu. Kürtler yeni bölgelere yerleştiriliyor' ABD askerleri çatışma ve ateşkes bölgelerinde değiller. Petrolü güvence altına aldık. Askerleri eve getiriyoruz!" diye yazdı.

ABD ASKERLERİ KOBANE'DEKİ ÜSSÜ BOŞALTTI

Diğer yandan ABD askerleri Suriye'nin kuzeyinde çekilmeye devam ediyor. Askerler, Kobane’nin güneyindeki Sirin Askeri Hava Üssü’nü de boşalttı. ABD, Kobane’nin IŞİD’den alınmasından sonra 2016 yılında kentin güneyindeki Sirin bölgesinde büyük bir hava üssü kurmuştu. Üs koalisyon güçleri tarafından korunuyor.

ABD askerleri son iki haftada Rakka, Ayn İssa, Til Temir, Rasulayn, Tel Abyad, Menbiç, Kobani ve Tabka kentinden çekilmişti.

Associated Press, Suriye-Türkiye sınırındaki mevzilerden YPG’lilerin çekildiklerine ilişkin bir işaret görülmediğini aktarmıştı. Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye destekli ÖSO militanlarının kuşatması yüzünden Resulayn’dan çekilemediğini, silahlı güçlerin yaralıların tahliyesini de engellediğini savunmuştu. YPG komutanı Mazlum Abdi Amerika’nın Ankara’ya anlaşmaya uyması konusunda yeterince baskı uygulamadığını ileri sürmüş, Anlaşmanın mimarı olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e anlaşmaya uyulmasını sağlaması çağrısında bulunmuştu. AP’ye konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise YPG’nin çekilmesinin engellendiği iddiasını yalanlamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk İşçiliği Çalıştayı: Dünyada 218 milyon çocuk işçi var

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de Kürtçe konuşan yaşlı adama yönelik saldırı dosyası kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...