19 Ekim 2019 07:13

Dr. Cengiz Güneş: Anlaşma bu haliyle Suriye'deki kaosu derinleştirir

Open Üniversitesinden Dr. Cengiz Güneş, Suriye için gerçekleştirilen anlaşmanın Rusya’nın onayı alınmadan sahada karşılık bulamayacağını vurguladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İngiltere'deki Open Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Cengiz Güneş, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik operasyonu sonrası Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonlarından kaynaklı hem Trump’ın hem de Türkiye’nin baskı altında kaldığı için böylesi bir anlaşmaya vardıklarını söyleyen Güneş, “Türkiye ile ABD’nin anlaşmasının çok uzun dönemli olacağını düşünmüyorum. İkisi için de biraz zaman kazanmaya yönelik bir anlaşma gibi duruyor” dedi.

'RUSYA İLE ŞAM’IN AMAÇLARINA AYKIRI BİR ANLAŞMA'

Anlaşmanın ötesinde Suriye ile Rusya’nın tavrının burada belirleyici olacağını söyleyen Güneş, Rusya’nın ilk amacının Suriye’nin kendi topraklarında egemen olması ve bu şekilde Türkiye’nin güvenlik kaygılarını giderilmesine yönelik olduğunu ifade etti. Güneş, ABD ile varılan anlaşmanın Türkiye’ye işgal zemini sunduğunu, bu nedenle ne Rusya ne de Şam tarafından kabul görmeyeceğini de vurguladı.

Güneş “Çünkü bu anlaşma Rusya ile Suriye rejimin amaçlarına aykırı. Türkiye’nin Suriye’de oluşturduğu çeteler ile Şam uzun süreden beri sorunlu. Şam rejiminin kendine düşman olarak gördüğü bu güçlerin orada bulunmalarına ve bir işgal girişimine girmelerine izin vereceğini sanmıyorum” dedi.

‘TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR POZİSYONDA DEĞİL’

Güneş, bu konudaki yorumlarını şöyle sürdürdü:

“ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre, tüm sınır boyunca 'güvenli bölge' dedikleri bir mekanizma oluşacak. Ancak Suriye Demokratik Güçleri, anlaşmanın sadece savaşın sürdüğü Serêkaniyê (Resulayn) ve Tel Abyad (Grê Spî) için geçerli olduğunu söyledi. Türkiye şimdi Rusya ve rejim ile görüşüyor. Çavuşoğlu tüm sınır boyunca böyle bir mekanizma oluşturmak istediklerini söylüyor. Ama böyle bir şey rejimin de, Rusya’nın da bugüne kadar ifade ettikleri amaçlarına aykırı. Türkiye o kadar güçlü bir pozisyonda değil. Yani Rusya’nın Türkiye’ye o derece taviz vereceği kadar güçlü bir pozisyonu yok.”

‘ANLAŞMANIN SAHADA KARŞILIĞI OLMAZ’

Söz konusu anlaşmanın gerçekleşmesinin kolay olmayacağını da vurgulayan Güneş, “Bundan sonraki süreçte, Türkiye ile Şam yönetimi arasında yapılacak anlaşmalar belirleyici olacak. Onun için bu anlaşmanın sahadaki karşılığının olacağını sanmıyorum. Bu çok zor görünüyor” dedi.

‘SÖZ KONUSU ANLAŞMA ÇÖZÜMDEN ÇOK KAOS GETİRECEK’

Güneş, ABD ile Türkiye arasında gerçekleşen anlaşmanın Suriye barışına bir katkı sunamayacağının da altını çizdi.

Barış için her iki tarafın haklarını muhafaza etmesi gereken bir anlaşma sağlanması gerektiğini belirten Güneş, anlaşmanın sadece Türkiye’nin amaçlarına hizmet ettiğini vurgulayarak “Anlaşma bu hali ile kaosu derinleştirir” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybinliler: Savaşı da kayyumu da istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Boya fabrikasının kimyasal atıkları balıkların ölümüne neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...