17 Ekim 2019 22:54

Aşıklar ve periler yine sahnede: Bir Yaz Gecesi Rüyası

Shakespeare’in "Bir Yaz Gecesi Rüyası" oyunu Aleksandar Popovski rejisiyle yeniden sahneleniyor. Performanslar ve özgün rejisiyle hafızalara kazınan oyun, hem sanatsal açıdan doyurucu hem de eğlenceli

Fotoğraf: Basın Bülteni

Paylaş

Özlem ERTAN 

Sokaktaki insana “Tiyatro denince aklınıza ne geliyor” diye sorulsa verilecek cevaplardan biri de “William Shakespeare” olur. Zira İngiliz Oyun Yazarı ve Şair William Shakespeare’in oyunları yüzlerce yıldır dünyanın her köşesindeki tiyatro sahnelerinin yıldızı. 

Shakespeare büyük trajediler, dramlar kaleme almıştır genelde. ‘Macbeth’te ölçüsüz iktidar hırsının insanı nasıl bir canavara dönüştürebileceğini, ‘Romeo ve Juliet’te aşkın her engeli aşabilecek kadar güçlü olduğunu, ‘Othello’da takıntı düzeyindeki kıskançlığın ne kadar kötü sonuçlara yol açabileceğini anlatmıştır. ‘Kral Lear’, ‘Hamlet’ gibi başka ölümsüz tragedyalara da imza atan Shakespeare’in kaleme aldığı az sayıdaki komediden biri olan ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ aşk ekseninde ilerlese de cinlerin ve perilerin cirit attığı büyülü ormanda geçen sahneleriyle fantastik bir eser aynı zamanda.

ŞEHİR TİYATROSUNDAN SONRA

‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’, 13 Ekim Pazar günü Caddebostan Kültür Merkezi Sahnesinde sanatseverlerle buluştu. Biraderler Yapım Prodüksiyonu olan, rejisini dünyaca ünlü Makedonyalı Yönetmen Aleksandar Popovski’nin yaptığı eser, aslında 2014-2015 sezonunda birkaç kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahnelenmiş ve son derece olumlu eleştiriler almıştı. Ancak hem Periler Kralı Oberon’u hem de Atina Dükü Theseus’u canlandıran Levent Üzümcü’nün Şehir Tiyatrolarından ihraç edilmesinden sonra oyunu sahnelemek mümkün olmadı. Piyesin diğer oyuncularından Arda Aydın da OHAL sürecinde İstanbul Şehir Tiyatrosundan uzaklaştırıldı. Akabinde kendi yapım şirketi Biraderler Yapım’ı kuran Arda Aydın, Şehir Tiyatrolarındaki görevine geri döndü ancak kurduğu yapım şirketinin ilk oyunu ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ oldu. Bu sezon ilk kez 13 Ekim’de izleyiciyle buluşan bu güzel ve renkli oyun yıl boyunca İstanbul’un farklı sahnelerinde arzıendam edecek. 

MÜZİKLİ VE RENKLİ 

‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ hem komik hem de fantastik bir oyun. Atina’da yaşayan iki kız iki erkek dört gencin aşk oyunları ve bu gençlerin perilerin kol gezdiği ormanda yaşadığı fantastik maceralar oyunun ana eksenini oluşturuyor. Bir de gezici bir tiyatro kumpanyası var oyunda. Karakter bolluğundan dolayı insana ilk başta karmaşık gelebilir ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’, ama izleyince göreceksiniz ki aslında hiç de öyle değil. Yönetmen Aleksandar Popovski, küçük dokunuşlarla Atina’daki bir sarayı anında ormana ya da tiyatro kumpanyasının mekanına dönüştürebilmiş, işlevsel kullanmış sahneyi.

Sahnenin ortasında uçuşan kırmızı perdeler, bazen sarayın bir parçası oluyor bazen de ormandaki perilerin asıldığı ağaç dalları. Oyunda perileri canlandıran oyuncular kelimenim tam anlamıyla akrobasi yapıyor. Perdelere tırmanıyorlar, dakikalarca orada asılı kalıyorlar ve bazıları bu esnada şarkı bile söylüyor. Evet, şarkı söylüyorlar. Çünkü Aleksandar Popovski’nin rejisinde ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ danslı ve müzikli bir oyuna dönüşmüş. Bu yüzden de çok renkli. Hem bir Shakespeare oyunu izlemenin tadını alıyor hem de eğleniyorsunuz. 

BU PUCK, BAŞKA PUCK

‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’nın Sezai Aydın, Levent Üzümcü, Arda Aydın, Neslihan Yeldan gibi usta oyunculardan oluşan bir kadrosu var. Oyunun en büyük sürprizi ise yönetmenin Puck karakterini alışagelmişin dışında bir yorumla Sezai Aydın’a oynatması. Oyunu okumuş ya da daha önce başka bir yorumunu izlemiş olanlar bilirler, Puck, Periler Kralı Oberon’a hizmet eden bir cindir ve pek çok ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ yorumunda bıcır bıcırdır, hareketlidir. Puck’ı oynayan oyuncuların çok enerjik olacağı ve sahnede akrobatik hareketler yapacağı düşünülür. Çünkü bugüne kadar Puck’ı hep böyle görmüşüzdür. Oysa Aleksandar Popovski’nin rejisi ve Usta Oyuncu Sezai Aydın’ın yorumu alışılagelmişin dışında bir Puck portresi çiziyor. Bu kez Puck, neredeyse kaplumbağa kadar yavaş hareket eden, ağır ağır konuşan bir karakter. Sezai Aydın bu yeni Puck’ı o kadar iyi oynuyor ki hayranlık duyuyorsunuz ve oyunun gerektirdiği gibi bol bol gülüyorsunuz.

OYUNCULAR, KOSTÜMLER

Atinalı Theseus ve Periler Kralı Oberon olmak üzere iki karakteri oynayan Levent Üzümcü çok başarılı. Tıpkı onun gibi iki değişik karakteri canlandıran Neslihan Yeldan ile Arda Aydın’ın oyunu da çok etkileyici. Aslına bakılırsa kötü bir şey yok bu oyunda. Pınar Tuncegil, İlham Erdoğan, Ali Bal, Sena Yıldız, Canberk Gültekin, Ayşen Baransel, Sertan Müsellim, Furkan Öncü, Anıl Altınöz, Mustafa Polat, Gürkan Başbuğ, Şaziye Özlem Turan, Dilek Ünal ve Süleyman Demirkol… Hepsi de rollerinin üstesinden başarıyla geliyorlar. 

Oyunculukları kadar akrobatik detayları, efektleri, dansları ve Yönetmen Aleksandar Popovski’nin yaratıcı rejisiyle de hafızalara kazanan ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’nı kaçırmayın. Oyunu en yakın 26 Kasım akşamı, İstanbul’daki İninal Espor Arena 42Maslak’ta izleyebilirsiniz. Oyun takvimini internet üzerinden takip etmenizi öneririm. 

 

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş ile yapılan röportaj suç sayıldı

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Hamit Bozarslan: Operasyonla IŞİD’e geniş bir alan açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...