18 Ekim 2019 00:00

Petrol-İş İzmir Şube’de olağanüstü genel kurul talebi mahkemeye mi kalacak?

Geçtiğimiz yıl kongresini gerçekleştiren Petrol-İş İzmir Şubesinde 'olağanüstü kongre' tartışmaları başladı. Mevcut yönetime 'Eski sendikal anlayışı devam ettirmek' eleştirisi yapılıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Turan KARA
Dilek OMAKLILAR
İzmir

Petrol-İş İzmir Şubesinde, 2018 yılının eylül ayında yapılan ve 32 yıllık şube başkanının değişimiyle sonuçlanan kongrenin üzerinden henüz 1 yıl geçmiş olmasına rağmen, ‘olağanüstü genel kurul’ tartışmaları başladı.

Yeni oluşan yönetimde idari sekreter olan TPI İşçisi Mustafa Örgen önderliğinde olağanüstü kurultay talebiyle başvuru yapıldı. Örgen ve arkadaşları, Şube Başkanı Orhan Zengin’i “Yola çıkarken hayalini kurdukları sendikanın aksine geçmişin alışkanlıklarını sürdürmekle” eleştiriyor. Zengin de Mustafa Örgen’i, “Nefsine yenilmek ve başkan olmak için kongre çağrısı yapmakla” itham ediyor.

Olağanüstü genel kurul başvurusunda yaklaşık 60 delegenin imzası var. Şubenin toplam delege sayısı ise 150. Petrol-İş tüzüğüne göre şubelerde olağanüstü genel kurul yapılabilmesi için delegelerin beşte birinin yazılı isteği yeterli. Şimdi Petrol-İş Genel Merkezinin bu talebe vereceği yanıt bekleniyor.

ZENGİN: HİÇBİR ELEŞTİRİ GELMEDİ

Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, “Biz Gani Başkan’la (32 yıl şube başkanlığı yapan Ali Gani Gündoğdu) ilgili bir tasarrufta bulunurken şu an muhalif arkadaşlarımızla birlikte çıktık yola. 120 delege ile seçimi kazandık. Genel kurul öncesi yaptığımız toplantılarda tüm delegenin önünde Mustafa Örgen’e defalarca ‘Başkanlık senin hakkın, çünkü en büyük işyerisin’ dedim. ‘Usta olmaz öyle şey’ dediler. Onların isteği ile başkan oldum. Seçimi kazandık ve kendilerine, ‘Ben kusursuz değilim sizden ricam benim duymak istediklerim değil, duymamak istediklerimi söyleyin’ dedim. Eleştiriye her zaman açıktım ancak hiçbiri eleştirmedi” dedi.

ÖRGEN: İTİRAZLARIMIZ GÖRMEZDEN GELİNDİ

Şube İdari Sekreteri Mustafa Örgen ise “Başkan Zengin’e sıkıntıları dile getirdiklerini, ancak görmezden gelindiğini, Zengin’in sendikada kurmak istedikleri demokratik ve şeffaf yönetimi istemediğini” dile getirdi. Örgen ve arkadaşlarının şube başkanına yönelik eleştirilerinin başında, “Mali denetimsizlik, kendi başına alınan kararlar ve sendikayı kişisel menfaatler için kullanmak” geliyor.

Örgen’e ve bazı temsilcilere göre sendikada denetim ve disiplin sorunu var. Yakın zamanda görevden alınan TPI Baştemsilcisinin aynı zamanda Şube Denetleme Kurulu üyesi olduğunu belirten Örgen, “Orhan Zengin gerek itiraz ve eleştiriler konusunda, gerekse sendikanın mali ve yönetim sorunlarında açık davranmadı. Bizim de hatamız oldu. Gani Gündoğdu yönetiminden kurtulmayı ve sendikayı daha şeffaf, demokratik, işçinin korkmadığı bir teşkilat olarak görmeyi o kadar istiyorduk ki... Orhan Zengin gerçekten böyle olacağı sözünü verdi ve bizde güven oluşturdu. Ama o güven şimdi boşa çıkmış durumda” diye konuştu.

Olağanüstü kongrenin “Bir çeşit güven oylaması gibi görünmesini beklediklerini” ifade eden Örgen, haklı olduklarını, gerekirse mahkemeye kadar gidebileceklerini de sözlerine ekledi.

ZENGİN: TABANDAN GELEN TALEP

Orhan Zengin, Şube Disiplin Kuruluna sevk edilen ve “suçsuz” bulunan TPI Baş Temsilcisinin buna rağmen görevden alınmasını ve temsilci seçimi kararı alınması konusunda ise “Tabandan gelen talep doğrultusunda karar aldık” dedi. Disiplin Kurulunun, Baştemsilciye “Arkadaşları olduğu için ceza vermediğini” savunan Zengin, şunları söyledi: “Baştemsilci arkadaşımız normalde sandıktan çıkan sonuca göre seçildi. Fakat bu arkadaşımız bir çalışanla yaptığı gerek telefon görüşmesi gerek sohbette beni gayriahlaki sözlerle suçlayan bir tavır izliyor. 2 bin 850 kişinin promosyonuyla ilgili orada bir karar alıyor, Baştemsilci sıfatıyla... Hangi yetki, hangi hırsla böyle bir şeyi yapıyorsun? Şube Disiplin Kuruluna verdik. Disiplin Kurulunda bir arkadaş ‘Şube başkanına ağza alınmayacak küfrü ve promosyonla ilgili söylemi doğru bulmuyorum, kınama istiyorum’ dedi. Diğerleri ise ‘Yaptığının suç olduğunu görevden alınması gerektiğini biliyoruz ama arkadaşımız olduğu için suçsuz buluyoruz’ dedi.”

ÖRGEN: KONGRE İSTEYENLER TABAN DEĞİL Mİ?

Mustafa Örgen ise temsilcilik seçimi konusunda yönetim kurulunda “tek kaldığını” belirterek, şöyle devam etti: “Temsilcilik seçimi tabanın isteği olmadığı gibi bütün temsilciler ve işçiler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Kongre delegelerinin yarısı olağanüstü genel kurul için imza toplamışken ne temsilcilerden ne de işçilerden temsilci seçimi yapılmasına dair bir talep olmadı. Eğer temsilci seçimini taban istedi diyorsa, imza vererek olağanüstü genel kurul isteyen delegeler nedir, taban değil mi?​”

TPI’DA TEMSİLCİ SEÇİMİ BUGÜN YENİLENECEK

Şube Başkanı Orhan Zengin, TPI 1 ve 2 fabrikalarında temsilci seçimlerinin yenilenmesi kararının “Temsilcilerin işyerlerinde mücadele etmeyerek sorun yokmuş gibi davrandıkları” gerekçesiyle alındığını söyledi. Zengin, “TPI’lardaki baş temsilcilerimize ‘İşyerlerimizde sorun var mı’ dedim. Onlar ‘Sorun yok’ diyor. Sonrasında öğreniyoruz, dinlenme alanlarımızda klimanın olmayışını, cam filmi bile çekilmediğini ve içerdeki ısıdan kaynaklı asli yerlerin kullanılmadığını, arkadaşlarımızın 10-15 metre ilerde ağaç diplerinde oturduğunu... Burada kusur, kabahat var mı? Bende var. Sebebi şu, ben o işyerlerini bu temsilci arkadaşlarımıza bütünüyle bıraktım. Çünkü işlerini layıkıyla yapacaklarını düşündüm” diye konuştu.

Mustafa Örgen ise bu iddialara karşılık, “İşçiler fabrikadaki sorunlar için eylem beklerken kendisi işim çıktı diyerek fabrikaya gelmedi. Şu anda da işyerinde sorunlar var. Sorunları çözmek yerine neden temsilcilik seçimi çıkarıp sorunları görmezden geliyor? Benim temsilcilik yaptığım dönemde işyerindeki arkadaşlar nasıl mücadele ettiğimizi biliyor” dedi.

Şubenin geçen yıl yapılan konferansında yaşanan değişimde, “demokratik, şeffaf ve işçilerin karar hakkının olduğu bir sendika istediklerini” ifade eden TPI işçileri büyük rol oynamıştı.

TÜZÜK, "DELEGELERİN BEŞTE BİRİNİN TALEBİ YETERLİ" DİYOR

Petrol-İş Sendikasının tüzüğüne göre şube olağanüstü genel kurulu, genel kurul üye veya delegelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine toplanabiliyor. Orhan Zengin ise tüzüğün talep ettiğinin aksine, olağanüstü genel kurulun delegelerin yüzde 50+1’inin imzası ile yapılmasının daha doğru olacağını, olağanüstü isteyen delegelerin bunu başaramadıklarını söylüyor. Zengin, “Bizim tüzüğümüz bu konuda aslında çok iyi, ama suistimale de yatkın. Diğer bütün sendikalarda olağanüstü genel kurul için 50+1 istenir. Olağanüstü olursa seçimi kazanırlar mı? Gönderilen imza 60 civarında, evet 5’te 1’in üstünde ama 150 delegeye baktığında yüzde 50+1 in altında” dedi.

Mustafa Örgen ve arkadaşları ise “Zengin’in yönetimini yeterli ve doğru bulmadıklarını” belirterek, Genel Merkezin taleplerini reddetmesi halinde mahkeme yolunun açık olduğunu ifade ediyor. Mustafa Örgen “Arkadaşlar bana ‘Üç yıl daha dişini sıksan, sabretsen olmaz mı’ diyor. Bir yılda gördüklerimi üç yıl daha görebilecek durumda değilim. Bu hem sendikamızın hem de işçi arkadaşlarımızın daha fazla zarar görmesi demek olacak. Zaten ‘Görmezden gelme’ veya ‘Pastadan pay alma’ derdimiz olsaydı bu davaya girmezdik. Gani Gündoğdu yöneticiliği kötüydü, Orhan Zengin’i istediğimiz gibi birisi olarak düşündük, arkasında da durduk ama şimdi gördüklerimiz öyle olmadığını söylememizi de gerekli kılıyor. Bunun sebeplerini hem içeride arkadaşlara hem genel merkezimize bildirdik” diye konuştu.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Lüleburgaz'da işçi servisleri çarpıştı: 17 işçi yaralı

SONRAKİ HABER

1999 depreminden sonra değişen hiçbir şey olmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...