07 Ekim 2019 03:19

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD askerleri çekilmeye başladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti öncesi Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanında Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon planına dair açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Trump'ın daha önceki aylardaki talimatı doğrultusunda ABD askerlerinin Suriye sınırından çekilmeye başladığını belirterek, “Trump daha önce çekilme talimatını vermişti ama talimatın gereği biraz gecikti. Bu konuda çalışmalar sürüyordu. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna olası askeri harekata ilişkin “Akşam ki görüşmemizden (Trump) sonra bölgede bir çekilme olayı başlamış vaziyette. Buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyor. Bu yeni bir şey değil, Trump daha önce çekilme talimatını vermişti ama talimatın gereği biraz gecikti. Bu konuda çalışmalar sürüyordu. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Erdoğan, ABD'nin Türkiye’nin olası bir operasyonunda SDG’nin elinde eşit bulunan binlerce IŞİD üyesinin serbest kalmasından sorumlu olacağı yönündeki açıklamalarına da yanıt verdi. 8-10 bin gibi rakamların abartılı olduğunu öne süren Erdoğan “Şu anda orada cezaevlerinde olan bazı rakamlar var. Bu konuyla ilgili bizim de bir yaklaşım tarzımız var. Almanya, Fransa'da bulunan DEAŞ'lılar var. Bu konuda ne gibi adımlar atılabilir kendileri bir çalışma yapacaklar. DEAŞ’lıların kontrolünü kendi elimizden çıkarmalıyız artık yetti diyorlar. Bu konuda ne gibi adımlar atılabilir kendileri bir çalışma yapacaklar. Ne gibi bir adım atalım ki cezaevindeki DEAŞ’lıları derdest edelim” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, ABD Başkanı Trump’la yapacağı görüşmeye ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: “Büyük ihtimalle önümüzdeki ayın ilk yarısında bu ziyareti gerçekleştireceğiz. Washington’da bu ziyaret olacak. Yüz yüze olması işin derinliğini, Türkiye-ABD ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri ele alma fırsatımız olacak. Başlıklardan biri de F-35. Bu uzayan bir süreç oldu. Görüşmede bunu karara bağlamak istiyoruz. Ödemelerde biz aksama yapmıyoruz. 1,4 milyar dolarlık ödeme yaptık. Bu konuyu ele alacağız.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Keskinoğlu Tavukçuluk fabrikası işçileri iş yavaşlatacak

SONRAKİ HABER

"Fırat'ın doğusuna operasyon" açıklamasının ardından dolar yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...